
Hon. C. A. 'Pounds 
County Attorney 
Chambers County 
Anahuac, Texas 

Dear b@. Pounds: 

June 25, 1949 

Opinion No. V-849 

Re: The eligibility'of a married 
woman under 21 years nor page 
to'be a notary public. 

You have requested an opinion regarding the 
following question: 

./.. ~"Ys a married woman under twenty-one (21) 
'$ears of age legaliy eligible for appointment 
asp a ~Notary Publio?" 

Section 2 of Article 5949, V.C.S., as amended, 
provides: 

"To be eligible for aDpoIntment as Notare 
Public ror any county, person'shall be a 
citizen of this stete a:d at least twenty-one 
(21) years of age, and a resident of the coun- 
tv for which he is annointed: nrovided, that 
w'here sudh person resides within the limits OF 
a county containing an Incorporated city, tbwn 
or village partially located In another coun- 
ty, said person may, be appointed Notary Public 
for either of such counties, but shall be au- 
thorized to act only in the county for which 
such appointmentis made; provided further, 
that nothing herein shall Invalidate any com- 
mission a,s Notary Public which has been Issued 
and Is outstanding at the time this Act be- 
comes effective." 

This Article as amended placed an eligibility 
requirement for Notaries Public, to-wit: that a person 
to be eligible for appointment shall be at least 21 years 
of ege, No exception Is given relative to this qualifi- 
cation. 

In Attorney General's Opinion No. O-2918, by e 
prior administration, It was held that a minor was not 
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eligible ror an appointment as Notary Public even though 
such minor's disabIlItIes had been removed In eccordanoe 
with the provisions of Article 5923. 

Artiole 4625, V.C.S., provides that "every fe- 
male under the age of 21 years who.shall marry In ac- 
cordance with the laws or this State, shall from and ef- 
ter the time of such marriage, be deemed of f'ull age and 
shall have all the rights and privileges to which she 
would have been entitled had she been at the time of her 
marriage 0r full age." Following the reasoning In Opin- 
Ion O-2918 It Is our opinion that Article 5949 has the 
effect of making an exception to the provisions of Arti- 
ale 4625. 

Section 3 of Article 5949 provides: 

"Any person desiring appointment as No- 
tary Publio shall furnish to the County Clerk 
of the county of residence of the appliqant, 
or the county In which the applioant seeks to 
act as Notary Public, his name as It twill be 
used In acting as such Notary public, his 
post office address, and shall satisfy the 
Clerk that he Is at least twenty-one (21) 
years of age and otherwise qualified by law 
for the appointment which Is sought." 

It Is our further opinion that It would be Im- 
possible for the person in question to comply with the 
above quoted provisions since she Is actually under 21 
years of age. It Is therefore our opinion that e married 
woman under 21 years of age is not eligible to be a No- 
tary Public. 

SJMdARY 
: 

A married woman under 21 years of age 
Is not eligible to be a Notary Public. Ar- 
ticle 5949, V.C.S. 

APPROVED 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

s/s Joe B. Greenhill 
Joe R. Greenhill 

FIRST ASSISTANT By /a/ John Reeves 
ATTORNEY GERERAL John Reeves 

JR:bh:jrb 
Assistant 


