
March 30, 1950 
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Hon. Gordon H. Lloyd 
Executive Seoretary 
Employees Retirement 
System of Texas 
Austin, Texas 

Opinion No. V-1023. 

Re: Aaceptenee of contri- 
butlons to Retirement 
System of a former 
member for the period 
spent in military ser- 
vice in 1948 and 1949, 
the party having re- 

Dear Hr. Lloyd: 
turned to State employ- 
ment. 

Your request for an opinion reads as follows: 

"Please favor us with your opinion, based 
on the following facts and interpreting Section 
V, Subsection Ii of H.B. 168, passed by the Reg- 
ular Session of the 50th Legislature. 

"Mr. A, an employee of one of the State De- 
partments, became a member of the Rmployees Re- 
tirement S stem on September 1, 1947. During 
August, 19 8, Kr. A left State employment and t 
entered the Army. He received his discharge Deo- 
ember 31, 1949 and immediately returned to State 
employment. Hr. A now desires to make contribu- 
tions to the Retirement System for the one year 
and four months while absent from State employ- 
ment during this period of Mli,tary Service and 
desires such contributions to be deduoted from 
his monthly salary warrant and remitted to the 
Employees Retirement System as hkcontributions 
for such period of time. 

n1. Is the Bmployees Retirement System of 
Texas authorized to accept contributiona from Hr. 
A for the one year and four months while in Wili- 
tary Service, based on fLve peraent of the month- 
ly salary he was receiving at the time he entered 
Military Service? 

"2. If the answer to Question One is yes, 
can the State make Its matching contrlbutiona 
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to the Employees Retirement System for the 
one year and four months? 

"3. If the answer to Question Two is 
yes, then would the Funds from which the em- 
ployee was reoeiving hLs salary at the time 
of leaving to enter Military Service make 
the Stat8 oontributiona, or would the Fund 
from whiah the employee received his salary 
after returning to State employment make ths 
Stat8 contributions? 

“4. Would Mr. A receive tenure servioe 
for retirement purposes for the one year and 
four months while in Willtary Service?" 

Article 6228s, Section 5, Subseotlon H, Ver- 
non's Civil Statutes, to which you refer, reads 8s fol- 
lows: 

"Il. Credit for Military Service. 

"During the period of time the United 
States is in a state of war and for a period 
of twelve (12) months thereafter, time spent 
by a member of the Employees Retirement Sys- 
tem (1) in the Armed Forces of the United 
States and their auxlliarles or In the Armed 
Forces Reserve and their auxiliaries, or in 
the American Red Cross, or (2) in war work as 
a direct result of having been drafted or con- 
scripted Into said war work, shall count to: 
ward membership service. In addition, a member 
of the Employees Retirement System shall be 
permitted to contribute each year to the Re- 
tirement System a sum not to exceed the amount 
contributed by him to said Retirement System 
during the last year that he was employed as 
a member under the provisions of the Retire- 
ment Act. The funds so contributed shall be 
deposited to the credit of the member's indi- 
vidual account and shall be treated in the 
same manner as funds contributed by the mem- 
ber while he was employed by the State. Any 
employee of the State who entered military 
service prior to the establishment of the Re- 
tirement System, either by induction or en- 
listment, will be entitled to prior serviae 
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oredit for the time prior to establishment of 
the System and membership service for the time 
subsequent to the establishment of the System. 
Any employee so absent shall have the r.ight to 
olontrlbute to said System either during his 
aervLce with Armed Foroes or upon return an 
amount equal to the contrrbutiona whioh would 
have been made by him based on his compensa- 
tion earnable at eommenaement of his- abseuoe, 
provided such employee re-enters the service 
of the State vithln sixty (60) days after the 
termination of his mllltary service and eleots 
to becom8 a member of the System within sixty 
(60) days after such re-employment. 

"In aomputing the average prior service 
compensation for employees who served Ln the 
Amed Forces 01% leaves of absenae from the 
State and subsequently became members of the 
System, that time spent in the Armed Forces 
shall be counted as part of the ten (10) years 
Immediately preceding the enactment of the law 
and the basis for oompensation shall be the 
same that was earned at corrmenaement of his 
leave of absenae from the State." 

Se&ion 8 of Article 6228a provides, in part: 

“A. The amount contributed by each mem- 
ber of the Retirement System shall be five per 
cent (5) of the regular annual oompensation 
paid to each member. The amount contributed 
by the State of Texas to the Retirement Sys- 
tem shall not exceed during any one (1) year 
five per cent (5$) of salaries of ell~members, 
disregarding salaries in amounts in exoess of 
Three Thousand, 91x Hundred Dollars ($3,6oO), 
providing the total amount contributed by the 
State during any one (1) year shall at least 
equal the total amount contributed during the 
same year by all members of the ,Retirement 
System; provided further that all contribu- 
tions made by the State shall be from and 
charged to the respective funds appropriated, 
allocated, and provided to pay the salary or 
compensation of the employee for whose bene- 
fit the contribution 2s made. . . D 

“2. State Membership Accumulation Fund. 
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%!he State Membership Aocumulation Fund 
shall.be the fund in which shall be accumu- 
.lated all contributions made to the Employees 
Retir8m8nt System by,the Stat8 of Texas for 
the purpose of providing upon the r8tiPsment 
of eaah member an amount equal to swh mem- 
her's accumulated oontrlbutlon; and :from 
whioh shall b8 transferred to the Eemberahlp 
Annuity Reserve Fund at the retirement of a 
smmber an amount equal to the aooumu3.ated 
contributions of the member, Contributions 
to and payments from this fund shall b8 mede 
as follows: 

"a. The Stat8 of Texas shall pay each 
year in equal monthly installments into th8 
Stat8 I68mb8rShiLp Accumulation Fund an amount 
equal ~to a per oentum of the contributions 
of the membera during such year, which shall 
be calaulated by the Aotuary and oertifled 
to the Comptroller by the Stat8 Board 'of 
Trustees as b8ing the neoessary and requir8d 
per oentum to malntein a reserve in this fund 
equal to the present and prospective liablll- 
ties of the fund o q e 

"B. Collection of Contributions. 

v2. The collection of the State's con- 
tributions shall be made as follows: 

"a. From and after the date of th8 8s- 
tablishment of the smmbershlp and full opera- 
tion of the Retirement System created by this, 
Aot takes effeat there is hereby ellooated and 
appropriated to the Emplogees Retirement Sys- 
tem of Texas, in ecoordanoe with this Act from 
the several funds from which the ~8mploy8es ~. 
benefited by this Bat; receive their respec- 
tive salaries, a sum equal to five per cent 
(5$) of the total compensation peid to the 
said ~esp8otiv8 employees who are membera of 
said Retirement System and whose colapsnsation 
IS paid from funds directly oontrolled by the 
State. The State Boerd of Trustees shall cer- 
tify to theStat Comptroller of Public Aa- 
counts and the Stat8 Treesurer at the end of 
8ech month the total amount of oomp8I3aatiOn 
paid sucrh members of th8 R8tiZWimOnt~SyStOm, 

4 
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and the State Comptroller shall thereupon 
transfer five per oent (5$) of this amount 
from the said respeotive funds from which 
said employees are paid to the State Employ- 
ees Retirement Fund; and which money'in said 
fund is hereby appropriated for the purposes 
provided by this Act for the balance of the 
fiscal year 1947 and the fiscal year 1948. 
Appropriations for the enaui 

3 
biennium shall 

be made aocordlng to Section , Subsection B, 
Part 2, Paragraph a, b, snd a of this Act. 

"b. Thereefter, on or before the first 
day of Wovember next preceding each Regular 
Session of the Legislature, the State Board 
of TrUIt88S shall certify to the Stat8 Board 
of Control for its review and adoption the 
amount neoessary to pay the aontrlbutions of 
th8 State of T8XaS to the Rmployeea Retire- 
ment System for the, ensuing biennial. This 
amount shall equal five per cent (!!$) of the 
total oompensation paid membera of the Retire- 
ment System and ahall be inaluded in the bud- 
get of the State whioh the Governor submits 
to the Legislature. The State Board of Trua- 
tees shall certify on or before August thirty- 
first of each year to the State Comptroller 
of Public Aocounts and the State Treasurer 
the estimated amount of oontributions to be 
received from members during the ensuing year. 

"c . All moneys hereby alloaated and ap- 
propriated by the State to the Bmployees Re- 
tirement System shall be paid to the Rmployees 
Retirement System in equal monthly install- 
ments based upon the annual estimate by the 
State Board of Trustees of the IEmployees Re- 
tirement System of the contributions to be 
received from the members of said System dur- 
ing said year, provided further in the event 
said estimate of the contributions of the mem- 
bers of the System shall vary from the actual 
amount of the employees' oontributiona during 
the year, then such adjustment shall be made 
at th8 olose of eaah fiscal year as may be re- 
quired. Each of said monthly installments 
shall be paid into the State Membership Aocu- 
mulstion Fund and the Prior Service Annuity 
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Reserve Fund in the proportionate amount cer- 
tified by the ,State Board of Truste8s.n 

The following provisions were made in Senate 
Bill 391, Acts 5Gth Leg., 1947, ch.kOG,,,p. 91: 

"(29) All moneys oolleoted and reoelved 
by the,Employee's Retirement System of Texas 
under the provisions of House Bill Ro. 168, 
Acts of the Regular Session of the. 50th Leg- 
islature, 1947, during the biennium beginning 
September 1, 1947, together with the balances 
of swh funds on hand at the beginning of 
each fisoal year of the biennium, are hereby 
appropriated to the Employee's Retirement Sys- 
tem of Texas for the purpose of oarrying out 
the provisions of said Act. The Employee's 
R8tiXWSOnt System Is hereby authorized to em- 
ploy a suffioient number of employees to carry 
out the terms and provisions of said AOt, but 
in no event shall salaries be paid in exoesa 
of the amount paid for the same or similar 
poo;;;nt in any department of the State gov- 

l 

Appropriations for Stat8 Departments and Agen- 
cies were made in House Bill 322, Aots 51st Leg., R.S. 
1949, ch.615, p.1239. X8 quote the following provislons 
from Howe Bill 322: 

"There is hereby allocated and appropriat- 
ed to the Employees Retirement System of Texas, 
In aooordance with H.B. Eo.168, Acts of the 50th 
Legislature, 1947, Regular 38saIon, from the 
several funds from whioh the employees receive 
their respective salaries and/or compensation, 
sufficient amounts to provide the State con- 
tributions neoessary to equal the five (s) per 
aent of the oompensatlon of the members, oon- 
tributed by them to the Retirement System, as 
provided in the Retilrtment Aot." 

It is our opinLon that the State la authoris- 
ed to aocept contributions from Mr. A for the tLm8 spent 
by him in military serviae in 1948 and 199. It is pro- 
vided in Subsection H, Scotion 5 of Article 6228a, that 
a pa&y who was a member of the Retirement System at the 
time of entering military serviae may contrfbute to the 
Retirement System for the time spent In such service. He 

- 
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may contribute eaoh'year an amount not to ,exoeed the sum 
contributed by him to the Retir8ment System during the 
last year that he was, employed by the State and was a 
member of the Retirement System. 

In answer to your Question Ro. 2, it la our 
opinion that no provision has been made by the Leglsla- 
ture for the State to match the contributions inques- 
tion and that, consequently, no matching contribution 
can be msde by the State. The appropriation made to the 
Employees Retirement System for the purpose-of making 
the State's matching contributions was made "from the 
several funds from which the employees reoeive their 
respeotive salaries and/or compensation.* Mr. A vaa not 
receiving any salary or compensation-from a State Fund 
during the time that h8 was in military service. We are 
of the opinion that the faot that no provision has been 
made for the State's matahing contribution will not pre- 
vent the Retirement System from accepting the contrlbu- 
tion of the person here involved. In view of our answer 
to Question Ro. 2, it is not necessary to answer Ques- 
tion No. 3. 

It is our opinion that Question Ro. 4 should 
be answered in the affirmative. Mr. A should be credit- 
ed with membership service for retirement purposes for 
the time spent by him in military service, provided he 
has made oontrlbutions to the Retirement System acaord- 
ing to the provisions of the Retirement Act. 

SUMbfARY 

A person who was in military service in 
1948 and 1949, and who was a member of' the 
Employees Retirement System of T8XaS at the 
time of entering military service, may oon- 
tribute to the Retirement System for eaoh of 
such years sn amount not to exoeed the sum 
aontributed by him to the ROtlr8ment System 
during the last year that he was employed by 
the State and was a member of the Retirement 
System. ,Such person should be credited with 
membership service for retirement purposes 
for the time spent by him in military servioe. 
Ro provision was made by the Legislature for 
the State to make a matohing contribution in 

,- 
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swh oases, but that fact vi11 not prevent 
the Retirement Systemfrom receiving the 
contribution of the employee. 

Yours very truly, 

APPROVED: 

Red NoDaniel 
State Affaira Division 

Charles D. Mathews 
~8ClUtiV8 Assistant 

CBK:rt:jmarmw 

PRICB DAKIKL 
Attorney Ganeral 


