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State Auditor
Austin, Texas Re: Judicial retirement, in-

cluding assignment and

compensation of retired

Judges selected for ac-
Dear Mr. Cavness: tive trial court duties.

Your request for an opinion on several ques-
tions relative to the assignment and compensation of
retired District Judges selected for active trial court
duties advises that:

“Several District Judges, who have re-
tired and are now receiving benefits under
the provisions of Article 6228b, have ex-
pressed a willingness, 1f authorlzed under
the Constitution and Laws of this State, to
sit as Judges in any of the District Courts
of this State. I am informed that in some
Judicial Districts where the docket is some-
what crowded that the service of these re-
tired District Judges is needed."”

We shall quote and answer your specific ques-
tions in the order submitted.

"l. Would a former District Judge,
retired and receiving retirement pay under
the provisions of Vernon's Texas Civil Stat-
utes, 6228b, consenting thereto and assigned
to sit as Judge in any District Court of
this State, and whille so acting under such
apsignment, have all the powers of the regu-
larly elected or appointed, qualified and
acting Judge of such District Court?"

Sectlon 1~-a, Article 5, Constitution of Texas,
provides:
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"The Legislature shall provide for the
retirement and compensation of Judges and
Commissioners of the Appellate Courts and
Judges of the District and Criminal District
Courts on account of the length of service,
age or disability, and for their reassign—
ment to active duty where and when needed.'
(Emphasis added Eﬁgougﬁoui unless otherwise

indicated.)

Pursuant to this constitutional mandate, the
51st Legislature enacted House Bill 33 (Acts 51st Leg.,
R.S., 1949, Ch. 99, P.. 181), which has been codified as
Article 6228b, V.C.S. Section 7 thereof provides:

"Judges retired under the provisions
of this Act shall be Judicial officers of
the State, and during the time they are
recelving retirement pay shall not de al-
lowed to appear and plead as attorneys at
law in any Court of record in this State,

and shall, with their own consent, be sub-
ect to assignment by the Chief Justice of

he Supreme Court to sit in Q{Turt of this
State of the same esser, as that
from which th reg§§ % 3 If In a 5iaErIeE

ourt, under the same rules as provide

the present Administrative JudicTal Act, and
while 8o assigned, shall have al] the powers
of Judges thereof. While assigned to said
Court such Judges shall be paid an amount

.. equal to the salary of Judges of said Court,
- in lieu of retirenent allowance." °

Under the exprezs provisions of this section,
any retired Judge assigned to sit as Judge in any Dis-
trict Court of this State is given the powers of the regu-
lar Judge of such Diatrict Court while so assigned. Your
rirst question is accordingly answered in the affirmative.

"2, 1If question 'l' is answered 'yes,'
then, who 1is authorized to assign such re-
tired District Judge to do trial work? 1Is
such assignment made by the Chief Justice
of the Supreme Court or by the Judge of the
Administrative Judicial District where such
retired District Judge wmay reside?
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In the above quoted provisions of Section 7
of Article 6228b, we find that the authority to assign
retired Judges to sit in District Courts of this State
1s vested in the Chief Justice of the Supreme Court.
The provision that such assignment shall be "under the
same rules as provided by the present Administrative
Judicial Act®™ (Art. 200a, V.C.S.), does not divest the
Chief Justice of the Supreme Court of authority to make
the initial assignment or place such authority in the
Presiding Judge of the Administrative Judicial District
where the retired Judge resides.. :

"3. Section 7 of the Act 1s one deal-
ing with the assignment of retired Judges.
to actlve duties. The opening words of that
section are: 'Judges retired under the pro-
visions of this Act ###_ ' J guestion has
arisen in the minds of some of the Judges
whether a District Judge who retired before
the effective date of the Act, falls within
that designation. May I ask you to construe
this section of the Act?" . o

- Judges entitled to retire.under the provisions
of Article 6228b are set out in Sections 2, 3 and %
thereof, which :ead as follows:

"Sec. 2. Any Judge in this State may,
at his option, retire from regular active
service after attaining the age of sixty-
rive (65) years and after serving on one (1)
or more of the Courts of this State at least
ten (10) years. continuously or otherwise,
provided that his last service prior to re-

- tirement shall be continuous for a period of
not less than one (1) year. If he retires
under the provislons of this Act and complies

- with the requirements of this Act he shall,
during the remainder of his lifetime, receive
retirement pay from the State of Texas ‘in
monthly installments, in a sum equal to five
per cent (54) of the amount he was receiv-
ing from the State of Texas at the time of :
retirement, multiplied by the number of years
of service on one or more of the Courts of
the State; provided, however, that the amount
of retirement pay shall in no case he more
than rifty per cent (50%) of the total amount
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being received by him annually from the State
of Texag at the time of retirement; and such
amount of retirement pay shall not be reduced
during the lifetime of the Judge coming under
the provisions of this Act.

"Sec. 3. 1If a Judge has served on one
(1) or more of the Courts of this State at .
least ten (10) years, continuously or other-
wise, and because of disabllity can no long-
er perform his regular Judicial duties as
such Judge, he shall be retired from regular
active service, irrespective of his age, and
shall be entitled to retirewment pay during
the remainder of his lifetime or during the
period of such disability, under the same con-
ditions and limitations as provided in Section
2 of this Act. The period of disability as
provided in this Section shall be determined
as provided in Seetion 9 of this Act.

“Sec. ¥. Any person who was, or but for
the abolishment of such Court before the ex-
piration of his term of office would have been,
serving as a Judge of a Court of this State at
"the time the Retirement Amendment, House Joint
Resolution No. 39, was adopted November 2,
1948, and who had served on one (1) or more
of the Courts of this State at least ten (10)
years, continuously or otherwise, and had at-
tained the age of sixty-five (65) years at the
time of the adoption of the Retirement Amend-

-~ ment, shall be deemed to come within the pro-
visions of this law and be entitled to receive
retirement pay under the same terms and limita-
tions provided in Section 2 of this Act, re-
gardless of whether he is now serving on a
Court of this State. Any person who has served
on one {1) or more Courts of this State as de-
fined herein for twenty-five (25) years or
wmore at any time, continuously or otherwise,
provided that his last service prior to the
date of retirement shall have been continuous
for a period of not leas than ten (10) years,
shall likewise be entitled to retirement pay
under the provisions of this Act.”

It 1s noted that Judges who retired prior to
the effective date of the Act may be entitled to retire-
ment benefits under the provisions of Section 4. Upon
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%omplying-with the requirements of the Act they would be
retired under the.provisions of this Act" even though
they retired as Judges prior to its effective date.

A Judge may be entitled to retirement benefits
yet not desire to avail himself of those benefits, Until
he does, he would not be "retired under the provisions
of this Act." We therefore construe the term "Judges re-
tired under the provisions of this Act" to mean all Judges
who are entitled to, apply for, and actually receive, re- .
tirement pay under the provisions of Article 6228b.

"4. 1Is the salary of a retired Judge
while on active duty by assignment, to be paid
out of the funds set aside by the Retirement
Act, or from the appropriation made by the Leg-
islature for carrying on the Judiclary, separ-
ate from the appropriations made for retired
Judges?” S , - :

Section 7 of Article 6228b provides in part

that: S , . . g :

. "... While assigned to sald court such
Judges shall be paid an amount equal to the
salary of Judges.of said court, in lieu of re-
tirement allowance." o o

Sectibn 5 of géid Article provides:.

. "Prom and after the effective date of = .
this Act every Judge.of. this State shall con-
tribute five per cent (5%) of his annual sal-
ary pald by the State to assist in carrying
out the provisions of this Act. One-twelfth
(1/12) of such amount shall be deducted by the
State Comptroller each month from the salary

. of such Judge and the balance only paid him
by the Comptroller.. The amount deducted
shall remain in the State General Fund and
be subject to appropriation by the State Leg-
islature as other moneys in said Fund. The
Legislature shall appropriate such sums . 0T
iqgeg_as may be necessary to carry out this

X : . .

In accordance with the last sentence of the
above provisions, the 518t Legislature, in the General
Appropriation to the Judiclary of the State, made the
following appropriation (Acts 51st Leg., R.S., 19%9, Ch.
585, p. 1168?: ' : ' '
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"For the Years Ending
August 31, August 31,
- 1950 1951

. "M16. Apportionment to
Judiciary Retirement
System as per H.B.
33, Acts, 51st Legis-
lature, Regular Ses-
Sion, 1949 LRI R B 75’000000 753000000"

b
In Opinion No. vg&%%, dated September 6, 1949,
this office held:

"The appropriation to ‘the system' is-
broad in scope. We interpret the appropria-
tion as having been made to carry out the
provisions of the Constitutlon and that por-
tion of H.B. 33 which authorizes an appro-
priation 'to carry out this Act.!"

The provisions of Section T of the Judicial
Retirement Act, relative to the assignment of retired
Judges to sit in District Courts of this State and their
compensation while so sitting, is as much a part of this
Act as those provisions relative to payments of retire-
ment allowances to retired Judges while inactive. The
money apportioned by the 51st Legislature to the “Judi-
ciary Retirement System as per H.B. 33, Acts, 51st Legis-
lature,” must have been apportioned for the pay of re-
tired Judges coming under the provisions of the Judicilal
Retirement Act, whether they are in complete retirement
or are reassigned to active duty by the Chief Justice of
the Supreme Court.

If inactive, the Judge receives an allowance
computed under the formula set out in the Act, Irf as-
signed to active duty, his allowance i1s to be an amount
equal to the salary of the Judge of the Court to which
he 1is assigned. You are therefore advised that the con-
pensation of retired Judges while on active duty is to be
paid ocut of the funds apportioned by the lLegislature to
the Judiciary Retirement Systenm. :

SUMMARY
Retired Judges receliving retirement pay

under the provisions of Article 6228b, V.C.S.,
assigned to sit as Judges in District Courts
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of this State have all the powers of the regu-
lar Judges of sald Distriet Courts while so
8itting.

The Chief Justice of the Supreme Cowrt
has the sole authority under Article 6228b
to assign retired Judges to sit as Judges in
District Courts of this State.

The term "Judges retired under the pro-
visions of this Act"-as used in Section 7 of
Article 6228b means all Judges who are en--
titled to, apply for, and actually receive,
retirement pay under the provisions of said
Article.

The compensation of retired Judges while
on active duty 1s to be paid out of the funds
apportioned by the Legislature to the Judi-
ciary Retirement System.

APFROVED: Yours very truly,
Charles E. Crenshaw PRICE DANIEL
01l and Gas Division Attorney General

Joe (Greenhill
Pirst Assistant
> Szl
Price Daniel ' 1 olsby
Attorney General : Asasistant

DMG:db



