
Hon. Robt. S. Calvert 
Comptroller of Public 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

AUSTIN. TEXAS 

June 8, 1950 

Opinion No. V-1069. 
Accounts 

Re: The authority of the tax as- 
sessor-collectors in certain 
counties to withhold funds 
from State tax collections to 
pay the assessors’ salaries. 

_’ 

You request an opinion upon the questions presented in 
your letter which we quote: 

“Article 3937, Acts First Called Session of the 
41st Legislature, after setting out the commission 
rates to be paid to the County Tax Assessor-Collec- 
tors for assessing the taxes, reads in part as follows: 

““It is further hereby provided that from and af- 
ter January 1, 1934, in the counties having a population 
of more than seventy thousand (70,000), inhabitants ac- 
cording to the last preceding Federal Census, the Tax 
Collector shall advance to the Tax Assessor, out of 
State taxes collected by the Tax Collector, such sums 
of money to be paid weekly, as may be necessary to 
pay the salaries of said Tax Assessor, but such sums 
shell not total, before the annual tax rolls are submit- 
ted by him to the Comptroller of Public Accounts, more 
in one year than 60% of the estimate for said year here- 
inafter provided for. 

““In counties of the class last mentioned on Janu- 
ary 1st of each year the Assessor of taxes shall submit 
to the Comptroller of Public Accounts and County Audi- 
tor an estimate of State fees for assessing taxes for 
said year, which, if approved by said County Auditor 
and said Comptroller of Public Accounts, shall author- 
ize the payment out of State taxes of the salaries in the 
next paragraph hereinabove provided; and at the time 
the Assessor of taxes submits his tax rolls each year, 
he shall be paid such balance due him from the State 
as shall be determined by the said Comptroller of Pub- 
lic Accounts and County Auditor and such balance shall 
be paid out of State taxes upon the warrant of the Comp- 
troller of Public Accounts drawn upon the Tax Collector.’ 
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,“Senate Bill No. 211, Acts of the 51st Legisla- 
ture amended the Article wherein the Tax Assessor- 
Collector is to now be paid higher commission rates 
than those provided by the First Called Session of the 
41st Legislature. The amended Article leaves out the 
clause authorizing advance commissions to be paid to 
the Tax Assessor-Collector out of the State taxes, in 
counties having a population of 70,000 or more inhab- 
itants. The following sentence was added to the Bill 
enacted by the 51st Legislature: 

u ‘The Commissioners Court shall allow, the As- 
sessor of Taxes such sums of money to be paid month- 
ly from the county treasury as may be necessary to 
pay for clerical work, taking assessments, and making 
out the tax rolls of the county, (such sums so allowed 
to be deducted from the amount allowed to the Asses- 
sor as compensation upon the completion of said tax 
rolls); provided the amount allowed the Assessor by 
the Commissioners Court shall not exceed the compen- 
sation that may be due by the County to him for assess- 
ing.’ 

“Since Senate Bill No. 211 does not refer to ad- 
vance commission being paid out of State taxes to the 
County Tax Assessor-Collectors in counties having a 
population of 70,000 or more inhabitants we have ad- 
vised the Assessor-Collectors in those counties that 
we are of the opinion that they should not hold out the 
advance commission during this year. That fact is re- 
ferred to in the enclosed letter addressed to you on 
Mar. 28th, by J. M. Williams, County Auditor of Tar- 
rant County. 

“You will please advise this department whether 
or not the Tax Assessor-Collectors of the counties in 
question should refund to the State Treasurer the a- 
mounts they have withheld out of taxes collected, for 
the State, since Jan. 1, 1950, and whether they should . 
discontinue holding out the weekly payments in the fu- 
ture.” 

S. B. 211, supra, amended Article 3937, supra, so tha;t 
it provides higher rates of compensation to the assessor of taxes 
for assessing State and county taxes, and the same rates for assess- 
ing drainage district. taxes, road districts, or other political sub- 
divisions of the county. 



. 
.’ 
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Article 3937 which was amended in 1933 at the First 
Called Session of the 43rd Legislature, page 310, chapter 112, in- 
creased the compensation allowed assessors for assessing State 
and county taxes and left the compensation for assessing the poll 
tax at the same rate as fixed in the 1925 codification. This 1933 
amendment added the following provisions not theretofore appear- 
ing in said Article: 

“It is further hereby provided that from and af- 
ter January 1, 1934, in the counties having a population 
of more than seventy thousand (70,000). inhabitants ac- 
cording to the last preceding Federal Census, the Tax 
Collector shall advance to the Tax Assessor, out of 
State taxes collected by the Tax Collector, such sums 
of money to be paid weekly, as may be necessary to 
pay the salaries of said Tax Assessor, but such sums 
shall not total, before the annual tax rolls are submit- 
ted by him to the Comptroller of Public Accounts, more 
in one year than 60% of the estimate for said year here- 
inafter provided for. 

“In counties of the class last mentioned on Janu- 
ary 1st of each year the Assessor of taxes shall sub- 
mit to the Comptroller of Public Accounts and County 
Auditor an estimate of State fees for assessing taxes 
for said year, which, if approved by said County Audi- 
tor and said Comptroller of Public Accounts, shall au- 
thorize! the payment out of State taxes of the salaries 
in the next paragraph hereinabove provided; and at the 
time the Assessor of taxes submits his tax rolls each 
year, he shall be paid such balance due him from the 
State as shall be determined by the said Comptroller 
of Public Accounts and County Auditor and such bal- 
ance shall be paid out of State taxes upon the warrant 
of the Comptroller of Public Accounts drawn upon the 
Tax Collector.” 

S. B. 211, Acts of the 51st Legislature, omitted all of 
the 1933 amendment which we have quoted above, In fact, there is 
no r~eference either in the caption or the body of the bill to the 1933 
amendment. Reference is had only to the 1925 codification. Arti- 
cle 3937 as amended by S. B. 211 was copidd verbatim from the 
1925 codification except to increase the percentages allowed as- 
sessors for assessing taxes. 

Section14 of the 1949 amendment reads as follows: 

“That all laws or parts of laws in conflict here- 
with are hereby repealed.” 



Hon. Robt. S. Calvert, Page 4 (V-1069) 

We think the net result of this latter amendment to Ar- 
ticle 3937 was to repeal all of that portion of the 1933 amendment 
with which we are here concerned and leave the omitted provisions 
of the 1933 amendment wholly inoperative as of the effective date 
of said bill, which was J.une 19, 1949. 

Therefore we agree with you that all sums of money 
advanced to the assessor in counties having a population of 70,000 
or more since the effective date of S. B. 211 was without legal au- 
thority, and hence should be returned to the State, and that all tax 
assessor-Collectors should discontinue holding out the weekly pay- 
ments in the future. 

SUMMARY 

S. B. 211, 61st Leg,, amending Article 3937, V. 
C.S., which became effective June 19, 1949, repealed 
the prior provision of said Article relating to weekly 
advancements for the collector to the assessor in coun- 
ties having a population of 70,000 or more to help pay 
the cost of assessing and collecting State and county 
taxes. 

Yourg very truly, 

PRICE DANIEL 
Attorney General 

:, APPROVED: 

W. V. Geppert 
Taxation Division 

By gcxd 
L. P. Lo ar 

Assistant 

I 

Charles D. Mathews 
Executive Assistant 

LPL/mwb 


