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Dear Col. Garrison: 

Your request for an opinion presents the following 
questions: 

Does Article 1434, Penal Code of,Texas, as 
amended and enacted by the 50th Texas Legislature 
permit the transfer or sale by a used car dealer 
of a used motor vehicle not registered for the 
current year? 

Can a temporary cardboard dealer's license 
plate be used on a second-hand car by a non- 
dealer purchaser when such used car has not been 
registered for the current year? 

Article 1434 of Vernon's Penal Code, as amended, reads 
as follows: 

"No person, acting for himself or another, 
shall sell, trade or otherwise transfer any used 
or secondhand vehicle required to be reglstered 
under the laws of this State unless and until 
said vehicle at the time of delivery has been 
duly registered in this State for the current 
year under the provisions of said law; provided, 
however, that a dealer may demonstrate such 
motor vehicle for the purpose of sale, trade 
or transfer under a dealer's license plate issued 
such dealer for demonstration purposes. Whoever, 
acting for himself or another, sells, trades, or 
otherwise transfers any such vehicle shall deliver 
to the transferee at the time of delivery of the 
vehicle the license receipt Issued by the depart- 
ment for registration thereof for the current year 
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and a properly asslgned Certificate of Title or 
other evidence of title as required under the 
provisions of Article 1436-l of the Penal Code 
of the State of Texas. Whoever, acting for hlm- 
self or another, sells, trades or otherwise 
transfers any secondhand or used vehicle without 
delivering to the transferee at the time of 
delivery of the vehicle the license receipt 
issued therefor for the current year and a 
properly assigned Certificate of Title as herein 
required shall be guilty of a misdemeanor and 
upon conviction shall be fined in any sum not 
exceeding Two Hundred Dollars ($200)." 

The language of Article 1434, V.P.C., above, provides 
that 'no person shall sell any used or second-hand vehicle re- 
quired to be registered unless . . . . said vehicle . . . . has been 
duly registered for the current year . . . . provided, however, a 
dealer may demonstrate such motor vehicle for the purpose of sale, 
trade or transfer under a dealer's license plate issued such 
dealer for demonstration purposes." The quoted proviso permits 
used car dealers licensed under Art. 6686, V.C.S., to transfer, 
trade or sell a used motor vehicle not registered for the current 
year. 

The Supreme Court in Texas Automotive Dealers AssIn., 
Inc. v. Harris County Tax Assessor-Collector, et al. 229 S.W. 
2d 767, in considering the applicability of Article 1434, V.C.S., 
to automobile dealers said: 

"It is claimed that dealers are not expressly 
named as being exempt from the provisions of this 
article, and therefore they should file the transfer 
within the ten-day period. First, we notice that the 
Act expressly refers to Art. 1434, P.C., Art. 1435, 
P.C., expressly exempts dealers who have a dealer's 
license plate from the requirements that they must 
registers a motor vehicle and have the current,,year's 
license receipt before he can sell the car.... 

II . . . . . . . . . . 

"Since the Legislature by the language of Art. 1434 
and by references. in Art. 1435 excepts dealers who 
have dealers' license from the provisions of the law 
requiring them to license their used or secondhand 
cars or secure Certificate of Title thereto, we hold 
they are excepted from the requirement of filing the 
license registration receipts and Certificate of 
Title applications for transfer within the ten-day 
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period provided In Art. 1435 and therefore are 
not liable for penalties for failure so to do." 

Your first question is therefore answered in the affirm- 
ative. 

The answer to your second question lies in Article 
6686, V.C.S., which reads, In part, as follows: 

"Each dealer holding a dealer's license 
may issue temporary cardboard numbers using such 
dealers' number thereon which may be used by any 
person, dealer, or manufacturer purchasing a 
motor vehicle, trailer, or semitrailer. Such 
person purchasing a motor vehicle, trailer, or 
semi-trailer from a manufacturer or dealer may 
use such cardboard number for a reasonable 
le 
(17 

th of time but in no case to exceed ten 
0 days after such purchase is made. Any 

dealer or manufacturer may use such cardboard 
license plate for the purpose of operating or 
conveying a motor vehicle, trailer, or semi- 
trailer, from his place of business in one part 
of the State to his place of business in another 
part of the State, and for the purpose of oper- 
ating or conveying a motor vehicle, trailer, or 
semi-trailer from the point where it is unloaded 
to his place of business, and may also use such 
cardboard number in transporting a motor vehicle, 
trailer, or semi-trailer from the State line to 
his place of business. The form of such card- 

board number shall be fjrescribed by the Depart- 
ment of Public Safety. 

Article 6686, Sec. (b), permits a person to use tem- 
porary cardboard numbers issued by the dealer holding the dls- 
tinguishing dealer's license plate number. However, the purchaser 
may use the number for only a reasonable time, not to exceed ten 
(10) days after the date of the purchase, and thereafter the 
vehicle must be registered in accordance with the registration 
statutes. 

In Texas Automotive Dealers Ass'n., Inc. v. Harris CountY 
Tax Assessor-Collector, et al., supra, the court said: 

"Art. 6686, Revised Civil Statutes, 1925, as 
amended, provides who may secure dealer's license, 
and provides 'Any ++* or dealer in motor vehicles 
in this state may, instead of registering each 
vehicle he may wish to show or demonstrate upon 
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the public highway,' may apply for and secure a dealer's 
license plate to be attached to such motor vehicle. 
This specifically exempts the dealer from procuring 
a current year's license registration receipt before 
he may sell the vehicle. Also paragraph (9 of such 
article DrOVideS that the dealer may issue temvorars 
cardboard numbers, using such dealer's number,k 
any nerson purchasing a motor vehicle from the dealer, 
and such ourchaser may use such dealer's cardboard 
number for ten days... ." (Emphasis supplled) 

We are therefore of the opinion that a non-dealer pur- 
chaser could use temporary cardboard numbers issued by the dealer 
for a period not to exceed ten days. 

SUMMARY 

A licensed used car dealer is exempted 
from the provisions of Article 1434, V.P.C., 
as amended, and therefore can sell motor ve- 
hicles not registered for the current year in 
Texas. A non-dealer purchaser of a used car 
can use the temporary cardboard numbers issued 
by the dealer for a period not to exceed ten 

Article 1434, V.P.C.; Art. 6686, 
E! ~,8~*v.c.s . Texas Automotive Dealers 
Ass'n., inc. v.'iarrls County Tax Assessor- 
Collector, et al*, (Sup. Ct.) 229 S.W. 2d 787. 
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PRICE DANIEL 
Attorney General 
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