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Hon. Austin Gueet Opinion lo. V-1165 
County Attorney 
Red River County Re: Feea to which a Justice 
Clarkeville, Texas of the Peace is entitled 

in connection with hold- 
Dear Sir: Ing Inquests. 

Your request points out that under Article 1053, 
V.C.C.P., a justice of the peace ia entitled to a fee of 
$10.00 for an inquest on a dead body. You then ask the 
following questions2 

%here a Justice of the Peace, dur- 
ing his twelve year tenure of office, held 
various lnqueats and filed his claim with 
the court for a fee of $5.00 which wa8 duly 
paid by the court without knowing the fee 
to which he was entitled under the above 
article, can he now file claim for the ad- 
ditional mm of $5.00 for each inquest and 
be paid for the same? 

"Where an Inquest Is held on two dead 
bodies at the same time occurring from the 
881118 cause, is the Justice of the Peace en- 
titled to a fee for each dead body?" 

Article 1053, V.C.C.P., prior to 1947, provided 
in part: 

"A justice of the peace shall be en- 
titled, for an inquest on a dead body, in- 
cluding certifying and returning the 
proceedings to the proper court, the sum 
of fi;e dollars, to be paid by the county. 
. . . 

In 1947, this portion of Article 1053 was a- 
mended by House Bill 217, Acts 50th Deg. 1947, ch.369, 
p.745, to provide: 

‘A Justice of the Peace shall be en- 
titled, for an Inquest on a dead body, 
Including certifying and returning the 



Hon. Austin Guest, page 2 (V-1165) 

proceeding to the proper court, the sum of 
Ten Dollars ($lO), to be paid by the couu- 
‘ty. . . *a 

House Bill 217, supra, became effective on 
June 12, 1947. Therefore, since June 12, 1947, a jus- 
tice of the peace has been entitled to a fee of ten 
dollars for an inquest on a dead body. 

It was held in Attorney GeneralPs Opinion 
V-936 (1949) that 

“The two year statute of limitations 
is applicable to recovery of the balance of 
delinquent fees due the Mstrict Clerk in a 
suit against the county, and the statute of 
limitations will begin to ruu on the date 
the District Clerk collected delinquent fees 
reported for a previous year.” 

It is our opinion that the principle of law an- 
nounced in Attorney General Opinion V-936 (1949) is equal- 
ly applicable to your request. In answer to your first 
question, therefore, it Is our opinion that the justice 
of the peace mentioned in your request may collect an ad- 
ditional five dollars for each inquest held since June 12, 
1947 for which he received a fee of only $5.00, pr.ovided 
such fees are not barred by the two-year statute of lim- 
itation. In this couuection, we wish to point out that 
limitation is a matter of affirmative defense which may 
be waived by the county. Travis County V. Matthews, 255 
S.W.2d 691 698 (Tex.Civ.Ap 0 1950 

‘Op. O-5564 (19417; 
f n.r.e.); e 

Att ‘y Gen. Lstt&er$%~~ to Hon. 
Jackson S.~ Webb, County Attorney of Dastrop County, dated 
Bovember 1, 1949. 

Your second question is answered by Attorney 
General’s Opinion O-4468 (1942), wherein It is stated: 

*3. If the justice deterlnined that 
he should hold separate inquests over each 
of the six dead bodies, and did hold such 
six separate inquests performing the serv- 
ices and duties required by Articles 975, 
978 and 987, he would be entitled to an 
inquest fee of $5 (now $10) for each pro- 
ceeding and in this case a total of $50000 
(now $601. 
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"4. If the justice determined _ _ _ that he 
should hold one joint lnquest proceeding 
and Bid hold only one inquest proceeding on 
the SIX dead bodies and certified only oue 
inquest proceeding, performing the services 
and duties required by Articles 975, 978 
and 987, he would only be entitled to a 
fee (now $lO)." 
aqded.) 

(Ratter In parenthesis 
$5 

You are advised, therefore, that where one in- 
quest is held by a justice of the peace on two bodies, 
the justice of the peace is entitled to only one inquest 
fee of ten dollars. 

Since June 12, 1947, justices of the 
peace have been entitled to a fee of ten 
dollars for each inquest held. (Art. 1053, 
V.C.C.P., as amended.) Where a justice of 
the'peace has collected only five dollars 
for Inquests held subsequent to June 12, 
1947, he may collect an additional five 
dollars for each of such Inquests provided 
such fee is not barred by the two-year stat- 
ute of limitation. 
(1949) * 

Att'y Gen. Op. V- 936 
A justice of the peace is entitled 

to only one inquest fee of ten dollars for 
one inquest on two bodies. Att'y Gen. Op. 
o-4460 (1942). 
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