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Hon. Harvey L. Hardy Opinion Ro. V-1175 
Aetlug Mstrict Attorney 
San Antonio, Texas Re: The Federal ceusus to 

be followed when a 
variance between the 
prelllainary and the 
final figures affects 
the applicability of 

Dear Mr. Rardy: “bracket* laws. 

Your request for an opinion presents for de- 
termination the following question: 

Does the final and corrected report 
from the Bureau of the Census, which places 
Bexar Couuty in a new bracket as to sever- 
al statutory items, supersede the preliml- 
nary report issued on July 13, 1950, and 
change the bracket of Rexar County again, 
and if so, of what date? 

You state that on April 13, 1951, Bexar County 
received a final report Prom the Bureau of the Census, 
dated April 11, 1951, stating the population of Bexar Coun- 
ty to be 500,460. Previously, a preliminary announcement 
of the census, of which Bexar County took offlclal cogni- 
zance, revealed the population to be 496,090. 

A prelimluarg announcement by the Area or Ms- 
trlct Census Supsrvisor of the population of a particular 
area amounts to an official announcement of which notice 
may be taken officially. 
$T~&C;“O~AP~. 

Holoomb v. SDikeS, 232 S.W. 891 
1921, error dlsm.); Ervln v. State, 119 Tex. 

4 S.Y.2d 380 (1931); Garrett v. Anderson, 144 
S.W.;d 9Ti (Tex.Clv.App. 19&C, error dlsm., judgm. COP.). 

In Attorney ffeneral’s Opinion V-1137 (1950), 
this office stated: 

“After weighing the arguments in sup- 
port of each of these conflicting views, and 
after considering the expressions by the Texas 
courts in the above-cited cases and the pro- 
visions of the statutes relative to the com- 
pensation of county and precinct officers, we 
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are of the opinion that the effective date of 
a census, within the contemplation of these 
statutes, coincides with the date of the of- 
ficial announcement of the result. This 
holding accords with previous rulings of 
this” department as expressed in Att’g Gen. 
Ops. O-2337 (19(O), O-2742 (;l940), O-2932 
(1940), ana O-3351 (1941).*, 

Although our courts have recognized that a pre- 
llminary annduncement of the census is an official an- 
noucement upon which the county officials are authorized 
to rely and act in financial matters of the county, such 
preliminary announcement is subject to correction In the 
final figures promulated by the Federal Government. In 
Garrett v. Anderson, supra, the court said: 

* . I;Lke reports, or lprellminary 
announdeients ’ of the census of the City 
of San Anton& and of Bexap County, were 
furnished on this form by Supe~vlso~ Worrls 
to the Mayor and Chamber of Commerce, as well 
as the County Judge, in accordance with the 
policy of the Bureau. It should be presumed 
from the record here that Mr. Morris was act- 
ing fully within his official authority as 
supe~vlso~ in issuing the reports for the 
benefit of the public. 

“We are of the opinion, therefore, and 
here hold as a matter of law, under the record 
made here, that the report of Supe~vlso~ Morris 
amounted to an official announcement, in behalf 
of the federal government, that the population 
of Dexar County, according to the last preced- 
ing federal census, is 337,557, subject to . . . 

Section 4 of Title 13, U.S.C.A., requires the 
Director of the Census to have prlnted;published, and 
distributed, from time to time, bulletins and reports of 
the preliminary and other results of the various lnvestl- 
gatlons authorized by law. Section ?L3 imposes on the 
Director the duty to have printed preliminary and other 
census bulletins and final reports of the results of the 
several investluatlons. 

Preliminary announcements of census results are 
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expressly made subject to correction by subsequent an- 
nouncement s . The bulletin Issued by the Bureau of the 
Census dated September 14, 1950, and designated Series 
PC-2, Ao. 43, which gave the preliminary counts of the 
1950 census, contained this statement8 

*The preliminary population counts 
shown below represent the number of per- 
sons enumerated in the State, each county, 
and each Incorporated place of 1,000 or 
more, but not the final verified population 
totals. Th final 
ER35Tfromethe 

1 ti totals may 

(Emphasis added. P 
reE%&y”~ounts . . .* 

As correctly pointed out In your able brief, 
the population of a particular county for official pur- 
poses Is determined by the last census and not by the 
actual population of the district at the time In ques- 
tion. In Varble v. Whlteootton, 190 S.W.2d 244 (Mo.Sup. 
1945), the court saidr 

“There Is no statutory provision, either 
Federal or State, which sets the time when the 
result of a census shall become official. In 
such a situation the general rule is that a 
census becomes official as of -the date of its 
official publication. 14 C.J.S., Census, Sec. 
6. This court has always taken judioial no- 
tice of ‘the official records of the census’ 
and we find no case where the fact of popula- 
tion has been proved by other means. . . . 

*The application of the statute we are 
considering is governed by the official rec- 
ords of the census. The statute itself de- 
notes this. According to its terms the mere 
fact of the population in and of itself does 
not determine the statute’s releV&mcy. The 
determlnlng factor la something more. It Is 
the population as enumerated ‘according to 
the last preceding national oensus. * Thus 
the operation of the statute ~1s based cm the 
record of the census. The record of the cen- 
sus furnishes the evidence under which the 
statute shall be operative.* 

census* 
In our opinion, “the last preoedlng Federal 

upon which officials and the public are author- 
ized to act Is the latest offiolal announcexmnt. In the 
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present case, the latest announcement is the final census 
report, which you state was offlclally announced on April 
11, 1951, and furnished to the officials of Bexap County 
on April 13, 1951. 

Therefore, you are advised that the prellmlnary 
report of the census furnished the officials of Bexar 
County on July 13, 1950, was superseded by the final re- 
port of aensus dated April 11, 1951. The population 
bracket of Bexap County changed simultaneously with the 
official pronouncement of the final COIIBUS report for 
Bexti County on April 11, 1951. 

SUMRARY 

The final and correoted report of oen- 
SUB by the Bureau of the Census, dated April 
11, 1951, which places Bexar County in a new 
population bracket, supersedes the prrllmi- 
nary report of census, dated July 13, 1950, 
qnd governs the population bracket for BeXaP 
County with respect to statutes regulating 
oertaln flnamclal affairs of the aounty. 

APPROVEDI Yours very truly, 

J:C. Davis, Jr. 
County Affairs M~lsion 

Jesse P. L&on, Jr. 
Reviewing Assistant 

Charles D, Mathews 
First Assistant 
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PRICE DmIRL 
Attorney General 
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