TER ATTORNEY (GENERAL
OF TIEXAS

AusSTIN 11, TEXAS

PRICE DANITEL

ATTORYNEY INFRAL

June. 14, 1951

Hon. R. L. Frasier "~ oOpinion No. V-1192.
County Attornsy ' ' o _
Somervell County - Re: Legality of one person

Glen Rose, Texas holding at the same
time the offices of
Justice of the peace
and county commission~
Dear Sir: ' =3 o N '

You have requested reconsideratlion of Attorney
General's Opinions 0-2640 (1940), V-828 (1949), and At-
torney Generalt's Opinion, Bk. 27, p. 207 (19133, published
in Report and Opinions of Att'y Gen., 1912-1914, p. 727,
which hold that the same perscn may not hold the offices
of county commissioner and justice of the peace simultane~
ously for the reason that the duties of the two offlces
are incompatible.

Section 26 of Article VII of the Constitution
of Texas of 1845, 1861, and 1866 provided:

"No person shall hold or exercise -
at the same time, more than one civil of-
fice of emolument, except that of Justilce
of the Peace." o

Section 30 of Article III of the Constitution
of Texas of 1869 provided:

"No judge of any court of law or equity,
Secretary of State, Attorney General, clerk
of any court of record, sherlff or collector,
or any person holding a lucrative office un-
der the Unlted States, or this State, or any
foreign government, shall be eligible to the
Legislature nor shall at the same time hold
or exerclse any two offices, agencles, or ap-
pointments of trust or profit under this
State;: Provided, that offices of militia
to which there 1s attached no annual salary,
the office of postmaster, notary public, and
the office of justice of the peace, shall not
be deemed lucrative; and that one person may
hold two or more county offices, 1f so pro-
vided by the Legislature.”
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Section 40 of Article XVI of the Constitution
of Texas of 1876, as amended, provides:

"No person shall hold or exercise, at
the same gﬁe more than one CLlvil Oi‘fice
of emolument, except that of Justice of
Feace, Countx Ecmmissioner,'ﬂbtarx Public
an ostmaster, lcer o ationa
Guard, the National Guard Reserve, and
the 0fficers Reserve Corps of the United
States and enlisted men of the National
Guard, the National Guard Reserve, and the
Organized Reserves of the United States,
and retired officers of the Unlited States
Army, Navy, and Marine Corps, and retired
warrant offlcers, and retired enlisted men
of the United States Army, Navy, and Marine
Corps, unless otherwise specially provided
herein. Provided, that nothing in this
Constitution shall be construed to pro-
hibit an officer or enlisted man of the
National Guard, and the National Guard Re-
serve, or an officer in the O0fficers Reserve
Corps of the United States, or an enlisted
man in the Organized Reserves of the United
States; or retired officers of the Unitead
States Army, Navy, and Marine Corps, and
retired warrant officers, and retired en-
listed men of the United States Army, Navy,
and Marine Corps, from holding in conjunc-
tion with such office any other office or
position of honor, trust or profit, under
this State or the United States, or from
voting at any Election; General, Specilal
or Primary* in this State when otherwise
qualified.” (Emphasis added throughout.)

The underlined portion constituted Section 40
of Article XVI in 1876. The remalining portion was added
by amendments adopted in 1926 and 1932. It is noted that
since 1845 the Constitutions of Texas have prohibited the
holding of two offices of emolument at the same time by
one person. Since 1845 the office of justice of the peace
has been expressly exempt from its provisions. Since 1876
the office of county commissioner has likewlse been ex-
pressly exempt from its provisions. Therefore, the provi-
siong of Section 40 of Article XVI insofar as they pertain
to your request have remained unchanged since 1876.
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Although the office of county commissioner and
the office of justlce of the peace are exempt from the
provisions of Section 340 of Article XVI, the common law
rule that one person cannot hold both offlices at the same
time 1f the dAuties of the office are incompatible is rec-
ognized in this State. Thomas v. Abernathy County Line
Ind. School Dist., 290 S.W. 152 (Tex. Commn. App.%gé'ﬂ_'
Prultt v. Glen Rose Ind. School Dist. No. 1, 126 Tex. ﬁ5
B 5.W.2d 100%, I00 A.L.R. 1158 (1935).

In the latter case the Suprems Court stated, at
8% S.W.2d 1007

“The text, 34 Tex. Jur. 354, Sec. 19,
summarizes the rule, thus: 'Having elected
to accept and qualify for the second office,
ipso facto and as a matter of law, he vacates
the first office. This is true, where both
offices are places of emolument, regardless
of whether they are incompatible, and if they
are incompatible there is a vacation of the
first offlce regardless Of whether bOth are
offices of emolument within the meaning oOf
the Constitution. IR such circumstances the
constitutional provislion that all officers
shall continus to perform the dutles of their
offices until a successor has been qualifiled
does not apply.'"

In an annotation to this case, 100 A.L.R. at
1164, the rule is stated as follows:

"It is a well-settled rule of the com-
mon law that & person cannot at one and the
same time rightfully nold Gtwo offlices which
are Incompaf%EIe, and, thus, when he accepts
appointment to the second office, which 1s

incompatible, and qualifies, he vacates, or
by implication resigns, the first office."

The common law rule relative to the holding of
two offices 1s sumarized in Attorney General's Opinion
V-303 (1947) as followss

"At coomon law (adopted as the law of Texas
in Article 1, R.C.S., when not inconsistent
with our statutes or Constitution), 'there is
no limit to the number of offices which may
be held simultaneously by the same person,
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provided that neither of them 1s lncompati-
ble with any other; and this rule extends

to offices of the highest grade, and which
involve, for thelr adequate performance,

the greatest expendlture of time and labor.'
Throop, Public Officers, p. 35. It 18 stated
in Vol. 2 (Rev.) McQuillin on Municipal Cor-
porations, at page 144, that, 'The same per-
son may hold different offices which are not
incompatible, unless forbidden by law.’ 43
Am., Jur. 153 reclites that: *In the absence
of express or implled statutory provisions
to the contrary, an officer who holds two

or more separate and distinct offices, not
incompatible, is entitled to the coampensa-
tion attached to each office.' And in 46
Corpus Juris, page 941, it says, 'At common
law the holding of one office does not of
itself disqualify the incumbent from hold-
ing another office at the same time, pro-
vided there is no inconsistency in the
functions of the two offlices 1n question

« « « The inconsistency . . . does not
consist in the physical impossibility to
discharge the duties of both offices, but
lies rather in a conflict of interest, as
where one is subordinate to the other . . .
or has the power to remove the incumbent of
the other, or to audit the accounts of the
other.' _

Meecham on Public Offices and Officers,
p. 269, announces the rule to be thats '. . .
the mere physical impossibility of one person's
ranforming the dutlies of the two offices as from
the lack of time or the 1nability to be in
two places at the same moment, 1s not the in-
compatibility here referred to. It must be an
inconsistency in the functions of the two of-
fices, as judge and clerk of the same court,
claimant and auditor, and the like.'"

This principle of law is followed in practical-
1y every jurisdlction of this nation. See annotations in
Note, 100 A.f.R. 1162.

It 1s apparent from the foregoing authorities
that Section 40 of Article XVI of the Constitution was
adopted as a limitation on the common law rule allowing
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one person to hold at the same time two offices which
are not incompatible. See Note, 100 A.L.R. at 1170.
Section 40 of Article XVI prohibits the holding of two
offices of emolument at the same time by one person
even though the dutles of the two offices may be com-
patible. Certaln offices are expressly exempt from its
provisions, but as pointed out above, this exemption
does not authorize the holding of two offices the dutiles
of which are incompatible. Therefore, the remaining
question to be determined is whether the dutles of coun-

ty commissioner and justice of the peace are incompati-
ble. . _ o

It 1s the duty of the commissloners' court to
approve or disapprove the accounts of jJustices of the
peace for fees in criminal actions. Art. 1052, V.C.C.P.
It is the duty of the commissionsrs' court to fill va-
cancies arising in the office of justice of the peace.
Tex. Const. Art. V, Sec., 28; Willlams v. Castleman, 112
Tex. 193, 247 S.W. 263 (1922), It is the duty of the .
commigsioners' court to divide the county from time to -
time Into justice precincts. Tex. Const. Art. V, Sec.

18. Other instances of supervision of the commigsion-
ers' court over justices of the peace might alsoc be
cited. It is therefore our opilnion that the duties of
county commissioner and justice of the peace are inconm-
patible. See Thomas v. Abernathy County Line School
Dist., supra; Knuckles v, Board of Egucation of PoOLX
County, 272 Ky. B51, LLF 3.W.2d 511 (1938). -

In the brlef which you submitted with your opin-
ion request, you referred to the holding in Bluitt v, State,
56 Tex. Crim. 525, 121 S.W. 158 (1909), that a person might
hold the offices of county commissioner and road commission-
er at the same time. In that case, a statute made the coun-
ty commissioners ex~officio road commissioners. The court
held that the county commissioners werecharged by law with
the duty, authority, and obligation of giving attention to
all matters affecting public roads in their respective coun-
ties, and the duties imposed on the commissioners of Ellis
County by thils act comes reasonably and seasonably within the
general scope of their dutles under the law.” This case
comes within fthe rule announced in Kugle v. Glen Rose Ind.

School Dist, No. 1, 50 S.W.2d 375 (Tex.Civ.App. 1932), af-
firmed, Prultt v. Glen Rose Ind. School Dist. No. 1, supra:
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"It is doubtless permissible for the -
Legislature to assign to the county tax col-
lector the duty of collecting the taxes of
independent school districts, as 1s done un-
der the provisions of Revised Statutes, ar-
ticle 2792, for the collector in discharging
such duties 18 not holding two offices, but
is merely performing extra duties assigned to
the one office, First Baptist Church v, Clty
of Port Worth (Tex.Com.App.) 26 S.W.(2d4) 196;
City of Houston v. Stewart, 99 Tex. 67, 87
S.W. 663; Powell v. Wilson, 16 Tex. 59."

See Jones v. Alexandar, 122 Tex. 328, 59 S.W.2d 1080 (1933).

For the reasons herein stated, we affirm the hold-
ing in Attorney General's Opinions 0~2640 (1940), V-838
(1949), ana Attorney General's Opinion, Bk. 27, p. 207 (1913),
and you are advised that the same person may not hold the of-.
fice oi county commissioner and justice of the peace at the
same time.

SUMMARY.

" The same person may not hold the of-
fices of county commissioner and justice of
the peace at the same time for the reason
that the duties of the two offlces are in-
compatible. Thomas v. Abernathy Count
Iine Ind. School Dist., 200 S.W. 152 l%ex.

omn. ; prultt v. Glen Rose Ind.

pp.
School Dist. No. T, 126 Tex, &5, 8% S.W.2d
T00%, 100 A.L.R. 1158 (1935); Knuckles V.

Board of Education of Polk County, 272 Ky.
» L] . .

APPROVED: " Yours very truly,
J. C. Davis, Jr. PRICE DANIEL
County Affairs Division Attorney General

Jesse P. Luton, Jr.

Reviewlng Assistant By6527¢£v1 7Eke~ﬂ%3
Charles D. Mathews John Reeves
First Assistant Assistant
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