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Hon. Robert S. Cslvert Opinion No. V-1209 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas Re: Legality of transferring a 

thirty dollar annual tax re- 
ceipt on a five cent coin- 

. 

Dear Mr. Calvert: 

operated marble table to a 
different kind of five cent 
coin-operated machine when 
the marble table is sold or 
destroyed. 

Your request for an opinion reads, in part, as follows: 

“Section 4 (e) of Article III of House Bill 8, Chap- 
ter 495, Acts of the 44th Legislature, Third Called Ses- 
sion of 1936 [Art. 7047a-2, V.C.S.], reads as follows: 

” ‘The term “skill or pleasure coin-operated 
machines”as used herein shall mean and include every 
coin-operated machine of any kind or character what- 
soever, when such machine or machines dispense or 
are used or are capable of being used, or operated for 
amusement or pleasure or when such machines are 
operated for the purpose of dispensing or affording 
skill or pleasure, or for any other purpose other than 
the dispensing or vending of “merchandise or music” 
or “service exclusively, as those terms are defined 
herein. The following are express.ly included within 
said term: marble machines, marble table machines, 
marble shooting machines, miniature race track ma- 
chines, miniature football machines, miniature g,olf 
machines, miniature bowling machines, and all other 
coin-operated machines which dispense or afford skill 
or pleasure.’ 

“The tax rate is $30 per calendar year on five 
cent coin-operated ‘skill or pleasure machines’ and 
$60 per calendar year when the coin or token used in 
operation is one of the value in excess of five cents. 

“If a coin-operated machine operator has paid 
$30 state tax on a five-cent coin-operated marble 
table and the marble table is sold or d,estroyed, could 



Hon. Robert S. Calvert, Page 2 (V-1209) 

the $30 tax receipt issued for the marble table be trans- 
ferred to a five-cent coin-operated miniature bowling 
machine? Or transferred to any other five-cent coin- 
operated skill or pleasure machine? 

“If your answer to the above question is in the 
affirmative, could the $30 coin-operated marble ma- 
chine tax receipt be applied as credit on part payment 
of the tax on another type of ‘skill or pleasure machine’ 
that requires a ten-cent coin to operate and that car- 
ries an annual tax of $6’07 ” 

Article 7047a-3, V.C.S., provides, in part, as follows: 

“Every ‘Owner’ as that term is hereinabove de- 
fined, who owns, controls, possesses, exhibits, displays, 
or who permits to be exhibited or displayed in this State 
any ‘coin-operated machines’ as that term is defined 
herein, shall pay and there is hereby levied on every 
coin-operated machine as defined in this Act, except 
such as are exempted herein, an annual occu 
determined by the following schedule:.. . ” Ef$t.$s 
added.) 

Article 7047a-2, V.C.S., defines the term “owner” as 
follows: 

“The term ‘owner’ as used herein shall mean 
and include any person, individual, firm, company, as- 
sociation or corporation owning or having the care, 
control, management or possession of any ‘coin-oper- 
ated machine’ in this State.” 

We have carefully examined all the provisions of the 
law which levy taxes upon coin-operated machines and find that the 
Legislature has not in any manner provided for either a refund of 
the tax levied or the transfer of the license or permit issued to evi- 
dence the payment of the tax to a different machine by reason of 
the fact that the machine is either sold, lost, destroyed, or is no 
longer in use. 

We think it is clear that Article 7047a-3 levies an annual 
tax upon every coin-operated machine as defined in the statutes levy- 
ing the tax. If the license or permit could be transferred to a dif- 
ferent machine, the result would be that the annual tax levied against 
each machine would not be collected, but only an annual tax in the 
stated amount would be collected by reason of the operation of two 
or more machines during the taxable year. 
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We therefore answer your questions in the negative. 

SUMMARY 

The license or permit issued to the owner of a 
coin-operated machine evidencing the payment of the 
annual occupation tax cannot lawfully be transferred 
to a different coin-operated machine. 

Yours very truly, 
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