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Re: Proper porclon of Armed 
Forces compensation to 
be considered in calcu- 
lating the pay of State 

Dear Sir: 
employees while on mill- 
tary leave. 

You have asked that we define "pay and allow- 
ancea nhenon active duty" as uaed in Senate Bill 1.80, 
Acts slat Leg., R.S. 1949, ch. 523, pi. 954 (Art. 576gb, 
V.C.S.),in order to determine what portion of his salary 
from ~the State, if any, should be pald'to a &ate em- 
ployee on military leave. You have also asked whether 
allowances Include the value of food and quarters fur- 
nished as dlstlagulshed from those cases In which cash 
payments are yecelved In lieu of food and quarters. 

Section 3 of the Article in question states: 

"All officer and employeee of the 
State of Texas who shall'be members of 
the.RatIonal Guard or official militia 
of Texas, or members of any of the He- 
serve Components of the Armed F'urces, 
shall be entitled to leave of absence 
from their respective duties without 
loss of time or efficiency rating on 
all days on which they shall be ordered 
by proper authority to duty with troops 
or field exerclsee, or for Instruction 
fornot to exceed fifteen (15) days In 
any one calendar year; provided, however, 
that the State Comntroller shall pay to 
the o?flcer or employee the difference 
between hle payand allowances when'on 
,actlve duty, as certified by said officer 
or employee. and his salary from the 
State of Texas when the latter Is the 
greater, and when authorized to do so by 
th head of the Department or the direct- 
In: board of an institution or agency 
where such officer or employee is employed." 
(Emphasis added.) 
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It iti manifest that tit purpose of this act 
was to encourage public employees xrho are "members of 
the National Guard or official mil: :la of Texas, or 
members of any of the Reserve Compoc .nts of the Armed 
Forces" to participate in the usual Laount of author- 
ized military tralolng each year by providing that such 
employees shall not suffer loss of tlro, efflalency rat- 
ing, or their normal pav. In the ligh of this purpose, 
It la our opinion that 'pay and allowances" Is used In 
this articLe In the same sense as the term "salary," 
with which that term is compared in determining the 
amount-of the supplement authorized by the act,. and 
includes all remuneration received by the employee IQ 
the nature of salary or compensation while on active 
dlitary GLQ. 

The term "pay" is det'lned in the Dlctlonar 
of United States Army Terms (SR 320-S-1, Dept. of A&, 
August, 19501, page 166, as 

Y regular compensatioa for Army aer- 
v~c~s'lncluding lncreaees for length of 
service, butnot Including allowances, 
mileages, rations, or the like." 

Thle is la accord with the meaning given that 

. 

Allowances, on the other hand, "are Indirect 
or contingent remuneration, which may or may not be 
earned, and whioh Is soretimes la the nature of aompen- 
satlo:, and sometimes In the nature of reimbursement. 

Sherburne v. United States, 16 Ct. Cl. 491, 497 
{l&i). Those which are la the nature of compensation. 
such as monetary allowances for dependents, are to be 
Included la computing the "pay and allowances" under 
Article 5769b. Those whloh are In tQe nature of relm- 
bursemeat should not, In view of the purpose of Article 
5769b, be included in such compui?tion. Of this nature 
are travel allowances or mileage and quarters or rental 

u Unlted,States v. Smith, lg U.S. 346 (1895). 
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allowances. 2 We think subsistenb? allowances are'of 
_.: the same nature as quarters allowr.Tces and shduld 
also be excluded. This is consistunt with the rule 
that quarters 8sd subsistence allowz.ces "are not 
considered as Income for the purposes of taxation." 
Bercaw v. Commlseloner of Internal Rii-, 165 F. 
2d 521, 524 (C.C.A. 4th 1948). Since quarters and 
sunslstence allowances are not to be I -1gded In 
the computation, a fortlorl the value cf food and 
quarters: f.nnlshed in kind should not be included. 

.In Jomputlng "pay Andy allowances" 1 
0f.a State employee on actie mll:tary 
duty under Article. 576gb, V.C'.S.,~ the 
,regular‘compeasatlon for Army 'services, ,,; 
Includingincreases for length~of ser- 
vice and hazardous duty pay, shouid be '. 
Included, as well as monetary allowances 

Tar clependents. Travel ailowances or 
-mileage, quarters allowances, s&istence' 
'al~lowanr.es,: and the value of food and 
quart.%8 furnished, in kind should not be 
Included In such computation.. 

, :, 
Yours very trwjJ, 

.., 
APPRovEb: 

Everett.Hutchinson 
Executive Assistant 

Charles-D. Mathews 
First Assistant 
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q Jones v. United States, 60 Ct. c1.,$52 (1925). 


