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Dear Mrs. Sapp: ment benefits. 

You have asked this office for an lnter- 
pre~tatlon of Section 6, subsection (2) (d), Art- 
icle 2922-1, V.C.S., which provides that three of 
the trustees of the Teacher Retirement System 
shall be members of the Retirement System and 
that these members "shall serve for terms of six 
years, or until their successors are qualified." 

In your request,~ you state that the 
Board of Trustees of the Teacher Retirement System 
has interpreted this provision to mean that If a 
member of the Teacher Retirement System Is noml- 
nated by the members of the System and is appointed 
by the Governor and confirmed by the Senate, that 
person may serve for a term of six years, even 
though he accepts retirement benefits under the 
Teacher Retirement Law before the expiration of his 
term. You ask whether this Interpretation is cor- 
rect. 

Section 6 of Article 2922-1, V.C S., as 
amended, Insofar as pertinent to thls opinion, pro- 
vides as follows: 

"(1) The general administration and 
responsibility for the proper operation 
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of the Retirement System and for making 
effective the provisions of the Act are 
hereby vested In a State Board of Trus- 
tees . . . 

" 2) 
six (6 I 

The Board shall consist of 
trustees, as follows: 

(a) The State Life Insurance Com- 
missioner, ex officio. 

(b) The Chairman of the State 
Board of Control of Texas, ex officio. 

(c) A person nominated by the 
State Board of Education for a term of 
six (6) years who shall be confirmed 
by a two thirds (2/3) vote of the Sen- 
ate of the State of Texas present af- 
ter submission to the Senate by the 
State Board of Education of the per- 
son nominated. 

(d) Three (3) of the trustees 
shall be members of the Retirement 
System and shall be nominated by the 
members of the-Retirement System for 
a term of six (6) years each, accord- 
ing to such rules and regulations as 
the State Board of Trustees shall 
adopt to govern such nominations pro- 
vided that the first three (3) teach- 
= to serve as members of the State 
Board of Trustees shall be appointed 
by the Governcr . . . The terms of 
office of the first three 

-- er-trustees shall begin immediate y 
after they have qualified and taken 
the oath of office. 
for terms of two (2), 

They shall draw 

six (6) years, 
four (4), and 

which shall expire 
August 31, 1939, and August 31, 1941, 
and August 31, 1943, respectively. 
Thereafter, the State Board of Trus- 
tees shall rovide for the nomination 
of three (3 teacher-members bienially 
by popular election of members of the 
Retirement System, from which the 
Governor shall appoint one member to 
the State Board of Trustees; said mem- 
ber shall be subject to confirmation 
by two-thirds vote of the State Sen- 
ate. The members so appointed shall 
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serve for terms of six (6) years, or 
until their successors are qualified. 
. . . 

"(3) If a vacancy occurs in the 
office of a trustee, the vacancy shall 
be filled for the unexpired term In 
the same manner as the office was pre- 
VIOUS~Y filled. 

"(4) The trustees shall serve 
without compensation, . . .' (Em- 
phasis added throughout opinion.) 

Section 1 of Article 2922-l provides as 
follows: 

"The following words and phrases 
as used in this Act, unless a different 
meaning Is plainly required by the con- 
text, shall have the following meanings: 

” 
. . . 

"(6) 'Member' shall 
er or auxiliary employee 
membership of the System 
Section 3 of this Act. 

" . . . 

"(12) 'Beneficiary' 

mean any teach- 
included in the 
as provided in 

shall mean any 
person in receipt of an annuity, a re- 
tirement allowance, OP other benefit as 
provided by this Act." 

Section 3 of Article 2922-l designates 
those persons Included In the membershl of the 
Teacher Retirement System. Subsection P 5)(c) of 
Section 3 then provides as follows: 

"Should any member In any period 
of six (6) consecutive years after be- 
coming a member be absent from service 
more than five (5) consecutive years, 
OP should he withdraw his accUmUlated 
contributions, or should become a ben- 
eficiary or upon his death, he shall 
thereupo: cease to be a member; pro- 
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vided, however, that any member who 
has twenty-five (25) years of credit- 
able servle in Texas may leave the 
servlceprlor to attaining the age of 
sixty (60) years and continue as a 
member of the Teacher Retirement Sys- 
tem by not withdrawing his accumulated 
contributions, . . ." 

The State Board of Trustees of the Teacher 
Retirement System of Texas was created by the Legisla- 
ture to administer the Retirement System established 
under Article 2922-1, V.C.S., pursuant to Section 48a, 
Article III, Constitution of Texas. It being a crea- 
ture of statute, power lies Inherent In the Legislature 
to provide by law for the selection and qualifications 
of the membership constituting that Board. 
op. v-219 (1947). 

Att'y Gen. 

In Section 6 of Article 2922-1, provision 
is made for a Board of six trustees. 
(d) R 

Subsection (2) 
rovides that three of the trustees shall. be 'mem- 

bers of the Retirement System. B 
visions of Section 3, subsection (5 T 

virtue of the pro- 
(c) and Section 1, 

subsections (6) anti (12) of Article 2922-l it Is 
clear that a "beneficiary" under that Act is not a 
"member" of the Teacher Retirement System. 'Eenefi- 
clary" is defined to include any person In receipt of 
of a retirement allowance. Therefore any teacher- 
member trustee on the Board of Trustees who makes ap- 
plication for retirement benefits and Is awarded and 
receives a retirement allowance ceases to be, upon 
receipt thereof, a member of the Retirement System. 
He then becomes a beneficiary of the System, and, 
as such, has lost his former status as a member. 

Clearly, membership in the Retirement Sys- 
tem is a prescribed qualification as to ellgiblllty 
for nomination and appointment for the trustee of- 
fices covered by subsection (2)(d) of Section 5. Does 
the statute also mean that membership in the System 
is a necessary qualification to hold the offlce to 
which one has been lawfully nominated and appointed? 

The requirement in subsection (2)(d) that 
nthree (3) of the trustees shall be members of the 
Retirement System" is clear and unambiguous. It 
states a positive qualification requirement. It 
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presaribes, in substance, that each of such trustees 
shall be members of the Retirement System as a neces- 
sary qualification for holding the office, as well as 
a necessary qualification for their eligibillty to 
nomination and appointment thereto. To conclude that 
membership In the System Is necessary only to estab- 
lish~eligibil.ity for nomination and appointment to 
the office Is to read Into the express qualification 
requirement a restriction on Its application at 
variance with the clear mandatory pronouncement. 

We think the applicable rule is stated in 
42 Am.Jur. 912, Public Officers, Sec. 41, as foll.ows: 

"Eligibility to public office Is of a 
continuing nature and must exist at the 
commencement of the term and during the oc- 
cupancy of the office. The fact that the 
ca~ndicate may have been qualified at the 
time 01 *rrs election Is not sufficient to 
entitle him to hold the office, If at the 
time of the commencement of the term or 
during the continuance of the incumbency 
he ceases to be qualified.n 

For cases supporting this rule, see Annotation, 88 
A.L.R. 812, 828, and State ex rel. Olson v. Langer, 
65 N.D. 68, 256 N.W. 377 (1934). 

But conceding, for discusslon~s sake only 
that the law Is ambiguous in this respect, it ought 
to be interpreted in the light of legislative pur- 
pose or intent, where that can be ascertained. We 
conceive that this purpose and policy is to eetab- 
lish and guarantee representation of the members of 
the Retirement System on the State Board of Trustees 
of that System in the manner and to the extent there- 
in provided. Such teacher-members representatives 
are selected from the nominees of the members of the 
Retirement System itself. The law so provides. They 
are peculiarly familiar by reason of their actual 
membership in the System with the needs and welfare 
of the members of that System. 

Incongruities arise if we conclude to the 
contrary, i.e., that membership in the System is a 
necessary qualification only for eligibllity for 
nomination and appointment to the Board. If a per- 
son lawfully appointed trustee of the Board is a 
member of the Retirement System on the day of his 
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nomination or of 
ceases to become 

his appointment, but immediately 
a member of the System by reason 

of his becoming a beneficiary, he could serve his 
six years' term; and, if all three of such appointed 
teacher-member trustees chould happen to cease being 
members of the System during their respective terms 
of office, they would at111 constitute the member 
representation on the Board. Such contingencies are 
opposed to the policy of the statutewhose purpose is 
to require such three persons to be members of the 
Retirement System not only when nominated and ap- 
pointed to the Board but during their terms of of- 
fice. 

Accordingly, it is the opinion of this 
office that a trustee lawfully appointed and ser- 
ving on the State Board of Trustees of the Teacher 
Retirement System under the provisions of Section 
6, subsection (2)(d), Article 2922-1, V.C.S., is 
not quallfed for membership on the Board when he 
ceases to be a member of the Teacher Retirement 
System and becomes a "beneficiary" and receives a 
retirement allowance under that System. 

SUMMARY 
I 

A member of the Board of Trustees 
of the Teacher Retirement System is not 
qualified for membership on the Board 
when he ceases to be a member of the 
Teacher Retirement System by becoming 
a "beneficiary' and receiving a retire- 
ment allowance under that S stem. 

(69 
Art. 

and (l;?), 2922-1, Sec. 1, y$T;y; .and Sec. 6, 
Sec. 3, subset. 
subset. (2)(d), V.C.S. 
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