TR AT O RNEY (CrnNINRATL
I IS

AUrsTin 11, TImsaAs

FRICE DANITEL

AWTAYERNTY  DIUNTLA

January 4, 1952

Hon. J. A, Phillips, Chairman '
Texas State Board of Public Accountancy
The Steck Bullding ) '
Austin, Texas Opinion No. V-138%4

Re: legality of a llicensed
] public accountant using
Dear Sir: | the designation *P,A."

Your request for our opinion reads in part
as followss !

"The Texas State Board of Public
Accountancy desires an opinion from your
office in respect of whether or not a pub-
liec accountant {one other than a Certiffied
Public Accountant, but holding a permit to
practice public accountancy) may use the
designation, or rather the initials 'P,A.'

"Our Board is having difficulty in
satisfactorily interpreting the appropriate
provisions of the Act. Sectlon 16 deals
with the designation 'Certified Public Ac-
countant' and provides that such a person
may use the abbreviation 'C.P.A." Section
18 deals with the use of the designatlion
'Publie Accountant' but contains no provi-
sion for using the abbreviation 'P.A.'
(Similar to the usé of 'C.P.A.' provided
for in Section 16). Section 20 deals with
prohibited abbreviations and the first
sentence prohibiting abbreviations closes
with the following wordss :

"1or other such abbreviations by a
public accountant or by any other person
is prohibited.'"

Section 16 of Article Hla, V.C.S., dealing
with the initials authorized to be used by a certi--
fied public accountant, provides:



Hon. J. A. Phillips, page 2. (V-138%4)

“Any person who has received from
the Board a Certificate of Certified Pub-
lic Accountant and holds a valid psrmit
to practice, shall be styled and known
as a 'Certified Public Accountant' and
may also use the abbreviation 'C.P.A.'.
No other person except partnerships re-
glstered under this Act, shall assume or
use that title or abbreviation or any
other title, sign, card or device tending
to imply that the person using the same is
a certified public accountant.”

Section 18 of Article 4ia, V.C.S., relating
to public accountants, provides:

Any individual qualified under
this Act to reglister with the Board for
the practice of public accountancy and
wvho has so registered, and who holds a
valid permit for the practice df public
accountancy, may be styled and known as
a 'public accountant'. No other person
except partnerfhips registered under this
Act shall assume or use- that deslgnation
or -any other designation tending to imply
that the person using the same is a public
accountant, This section shall not be ap-
pmid¢<t6fafcortiried public accountant.

S Sadtibn 20<oﬂ“aﬁticle 3431a, V.C.S., also
relating tcapnblic ac@oﬁntants, provides-

"“"*n:le usé Ay the"“practicf of .public
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countant or by any other person is prghibit-
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certifisd pi¥lic &bcoﬁntﬁnﬁgforupublic~ab-
countants holding permits undes this Act:
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In Board of Insurance Commlissioners of
Texas V. Guardisn Life Ins. Go. Of Texas, 142 Tex.
' 0 S.W.2d _ 8 stated:

”Hhere'the language of a statute is
unambiguous, and its meaning is clear, the
statute must be given effect according to
its terms, and 'we are not at liberty teo
speculate upon the intention of the legls-
lature in its enactment.'®

We belleve the language of the above quot-
ed provision 1is plain, clear, and unambiguous. There—
fore, 1t 1s our opinion that the abbreviation "P.A."

- comes within the prohibited designatlons and may not
be used by a public accountant.

SUMMARY

A public accountant is nct authorized
to use the designation "P.A."™ after his name,
such use being prohibited by Section 20, Art.
$1a, V.C.8. A certified public accountant
may use the designation "C,P.A."™ as specifi-’
cally provided in Section 16 of the same Act.

Yours very truly,
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