
March 31, 1952 

Hon. J. R. Alamia Opinion No. V-1430 
Criminal District Atty. 
Hidalgo Co,unty Re: Authority of the County 
Edinburg, Texas Judge to commit a delin- 

quent boy to the Youth 

Dear Mr. Alamia: 

Development Council with- 
out action by the Juve- 
nile Board. 

Your request for an opinion of this office 
relates to the commitment of a j,uvenile delinquent, 
and presents the following q.uestions: 

"Question #l. Since we have in this 
co,unty two District Courts, should the 
judges of the said two District Co,urts, to- 
gether with the County Judge of this county, 
meet as a j,uvenile board and designate one 
of the District Courts as a j,uvenile court, 
especially since the enactment of the stat- 
ute creating the juvenile board, said board 
has not met and we have at this time a new 
District Judge and a new County Judge? 

"Question #2. Assuming the facts in 
Question #l, would the County Judge of Hi- 
dalgo County, Texas, being a member of the 
juvenile board of Hidalgo County, have any 
jurisdiction to hear the facts in the above 
mentioned case and commit the boy to Gates- 
ville if his discretion so dictated? 

"Question #3. Assuming the facts in 
Question #l, could the County Judge of Hi- 
dalgo County, Texas, being a member of the 
juvenile board of this county, have a right 
to hear the facts fn the case~and then re- 
commend to the District Judge, who has in 
the past heard all cases of juvenile delin- 
quency in this county, that the boy be com- 
mitted to the Gatesville School for Boys?" 

Article 5139B, V.C.S., provides: 



, 
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'In all counties having a population 
of more than one hundred thousand. (100,000) 
inhabitants, according to the lastpreced- 
ing Federal Census, and bordering on the 
Republic of Mexico, the Judges of the Dis- 
trict Courts and the County Judges are here- 
by constituted a County Juvenile Board. 
The members of the County Juvenile Board 
shall each be allowed additional compen- 
sation in the amount of Fifteen Hundred 
($1500000) Dollars per annum which shall 
be paid in twelve (12) equal installments 
out of the general funds of the county. 
Provided, however, that no member of such 
Board shall receive more than Fifteen Hun- 
dred ($1500.00) Dollars per annum as $om- 
pensation for services on such Board. 

Section 4 of Article 2338-1, V.C:S., is in 
part as follows: 

"Section 4. There is hereby estab- 
lished as follows in each~ county of the 
State a court of record to be known as 
the juvenile court, having such jurisdic- 
tions as may be necessary to carry out 
the provisions of this Act. 

"In all counties having only one (1) 
district court and having a juvenile board, 
such board shall designate the county court 
or the district court to be the juvenile 
court for such county, and in all other 
counties having only one (1) district court, 
but no juvenile board, the county judge and 
the district judge of such county shall 
designate the county or district court of 
such county asthe juvenile court. In coun- 
ties having two (2) or more district courts 
or one (1) or more district co,urts and one 
(1) or more criminal district courts, and 
having a juvenile board, such board shall 
designate one (1) of such district courts 
or criminal district courts to be the juve- 
nile court of such county, and in all other 
counties having two (2) or more district 
courts, or one (1) or more district courts 
and one (1) or more criminal dis,trict courts, 
the judges of such courts and the county 
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judge of such counties shall designate 
one (1) of such district courts or crimi- 
nal district courts as the juvenile court 
of such county. All such designations 
may be changed from time to time by such 
boards or such judges as are authorized 
herein to make the same, for the conven- 
ience of the people and the welfare of minors; 
provided, that there shall be at all times 
a juvenile court designated for each county. 
It is the intent of the Legislature that in 
selecting a court to be the juvenile court 
of each county, such selection be made as 
far as practicable so that the court desig- 
nated as the juvenile court will be one 
which is presided over by a judge who has a 
sympathetic understanding of the problems of 
child welfare, and that changes in the desig- 
nations of juvenile courts be made only when 
the best interests of the public require it." 

Hidalgo County has a population of 160,446 
inhabitants according to the 1950 'Federal Census, and 
borders on the Republic of Mexico. Therefore, the 
provisions of Article 5139B are applicable and there 
is established a juvenile board within the county. 
There are also two district courts within the county, 
namely the 92nd and 93rd Judicial District.Courts. 
Section 4 of Article 2338-1, V.C,S., expressly provides 
that "in counties having two (2) or more district 
courts o 0 . and having a juvenile board such board 
shall designate one of such district courts 0 0 e to 
be the juvenile court of such county." Therefore, in 
answer to your first question it is our opinion that the 
juvenile board should meet and designate one of the 
district courts as the juvenile court of Hidalgo County. 

Concerning your second question, Section 5 
of Article 2338-1, V.C.S., provides that: 

"The Juvenile Co,urt shall have exclu- 
sive original jurisdiction in proceedings 
governing any delinquent child, and such 
court shall be deemed in session at all 
times." 

Articles 1083 thro.ugh 1093, V.C,C.P., with 
regard to jurisdiction of the county court in cases 
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involving delinquent children, were specifically re- 
pealed by Section 24 of Article 2338-1, V.C.S. Based 
upon these provisions, it is our opinion that the coun- 
ty judge of Hidalgo County, although a member of the 
juvenile board, has no jurisdiction to hear facts in a 
particular case and commit a subject to the Youth De- 
velopment Council. 

The general tenor of Article 2338-1, V.C.S., 
indicates that the Judge of the J~uvenile Court has ex- 
clusive jurisdiction to conduct the hearing as well as 
to proceed to completion in every case within the pro- 
visions of that statute. Section 13 indicates very 
clearly that the j.uvenile court must hear the facts in 
that it provides: 

"The Judge may conduct the hearing in an 
informal manner and may adjourn the hearing 
from time to time. In the hearing of any case 
the general public may be excluded. All cases 
involving children shall be heard separately 
and apart from the trial of cases against adults. 

"If no jury is demanded, the Judge shall 
proceed with the hearing. When the proceed- 
ing is with a jury, the verdict shall state 
whether the juvenile is a 'delinquent child' 
within the meaning of this Act, and if the 
Judge~or jury finds that the child is delin- 
quent, or otherwise within the provisions of 
this Act, the court may by order entered pro- 
ceed as follows:" 

You are therefore advised in answer to your 
third question that a child may be adjudged delinquent 
only after a hearing in the juvenile court and the Judge 
of that Court is not authorized to enter a judgment upon 
recommendations of the County Judge witho,ut a hearing in 
the juvenile court. 
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SUMMARY 

The juvenile board in Hidalgo County, a 
c0,unt.y with two district courts, must appoint 
one of the district judges as a juvenile court. 

Yours very truly, 

APPROVED: PRICE DANIEL 
Attorney General 

J. C. Davis. Jr. 
County Affairs Division 

E. Jacobson 
Reviewing Assistant 

B,r%-u_wlu, 
Burnell Waldrep 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

Assistant / 


