
Hon. C. H. Cavness 
State Auditor 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

August 8, 1952 

Opinion No. v-1502 

Re: Authority of State lnstl- 
tutlons of higher learning 
to enroll aervlcemen from 
other states at the resf- 
dent tuition rate while 
they are stationed In Tex- 
as. 

. . 

We quote from your request for an opinion of 
this office as follows: 

‘With reference to Art. 2654c-(6), V.C. 
S will you,pleaee advise ue whether of- 
fibers; ,enlisted men, selectees or draftees 
of the Army, Army Reserve, National Guard, 
Navy, Naval Reserve, or the Marine Corps, 
from other States, who are stationed Xn Pexae 
by assignment to duty within the borders of 
this State, shall be permitted to enroll in 
the State institutions of higher learning, 
including the State-‘supported public junior 
colleges enumerated in Article IV, House Bill 
No. 426 00 the Fifty-seoond Legislature, by 
paying the tuition fees and other rees or ~11 
charges provided for regular resident students 
of the State of Texas, without regard to the 
length of time suah offi&ers,.enliated men, 
‘selectees or draftees have been’stationed on 
aotive duty within the State? 

“We understand that some suoh persons 
are now contemplating enrolling in some of the 
State’s Colleges, and the College Officials ~, 
need to know In advance whether tu$tlon shall 
be charged them as residents or as nonresidents.” 

Generally, Article 26540, V.C.S., oontrols the 
matter of tuition rates to be collected from students, 
resident and nonresident, enrolling in. Texas lnstitu+Yions 
of collegiate rank supported in whole or in part by public 

, 
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funds appropriated from the State Treasury. Arts. IV 
and V of H. B. 426, Acts 52nd Le 
p0 1228; Att’y Qen. ops. o-5891 7 

R.S. 1951, ch. 499, 
ib44), O-7346 (1946), 

It provides for the collection of a higher tuition 
from nonresident students than from resident students. 
Subdivs. 1, 2, 3, and 4 of Sec. 1, Article 2654c, 
supra. 

Subdivision 2 (a) of Section 1 of Article 
2654~ defines, for purposes of the tuition law, a “non- 
resident student” as follows: 

,., 

“A nonresident student is hereby defined 
to be a student of less than twenty-one (21) 
years of age, living away from his-family and 
whose family resides lrr another State, or 
whose family has not resided In Teqas for the 
twelve (12) months Immediately preceding the 
date of regititratlon; or’ a student of twenty- 
one (21) years of age or over who resides 
out of the State or who has not been a resi- 
dent of the State twelve (12) months subs@-> 
quent to his twenty-first blrtiihay or for the 
twelve (12) months immediately pPe,cedlng the 
date of registration.” 

Subdivision (6) of Section 1, Article 2554c, 
enacted in ‘1941, provid@iWas follows: 

“Officers, enlisted men, selectees or 
draftees ,Of the Army,’ Army Reserve., National 
Guard, Navy, Naval Reserve, or the Marine 
Corps of the United States, who are stationed 
in Texas by assignment to dtity within the 
borders of this State, shall be ‘permitted to 
enroll their children ln,State Institutions 
of higher learning by paying the ttiltlon fees 
and other fees or charges provided for regular 
Residents of’the State of Texas, without re- 
gard to’the length of time auch’officera, en- 
listed men, ‘selectees or draftees have b,een 
statloned on active duty within the State.!’ 
(Emphasis added 0 ) 

The above provision i$ directed and limited 
to the “children”. of such’, offlc.ers arid .&listed men In 
the designated armed services of the United States Who 
are stationed in Texas by-as,slgnment bo duty therein. 
It contemplates,. of co’urse; that the parent i” the 
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armed services is legally a nonresident of this State 
,and that the child or children of the parent by reason 
thereof is likewise a nonresident of this State,:.the 
Zbgsl residence of the minor ordinarily being that of 
the parent. .Att ‘y Gen. ops. O-1459 (1939), o-1579 (1940). 

The manifesteffect of this section 18 to 
afford the children of military personnel stationed in 
Texas the same status as resident students under Article 
2654~. Att’y Glen. Op ,O-3859 (1941) .’ But for the en- 
actment of subdlvls$on ‘(6), such children would be 
determined as nonresidents%ider the q,uoted definition 
of nonresident students and subjec~tto payment of the 
higher nonresident, rates. 

children” 
Had the Legislature omitted the words ‘their 
In its enactment of subdivision (6), then 

clearly it would have authorized such IniEttutions of 
collegiate rank to aco,e,pt at resident tuition rates all 
offlcers:and enlisted men of the designated armed services 
stationed in Texas. But this It did ‘not do; it limited 
the benefits of that law to “their children:,” 

By virtue of the express and unambiguous 
vlsio1%3 of subsection (6) of Section 1, Article 26$:- 
it is ~o’ur opinion that officers, enllsted men, selectees 
or draftees of the Army, Army’Reserve, National Guard, 
Navy, Naval Reserve, or the Marine Corps, ,residents of 
other states, who ares stationed in Texas by assignment 
to duty within the borders of Texas, may not be permitted’ 
to enroll in our Stateksupported institutions of colle- 
giate rank atresident student rates or charges, unless 
they as children of s.uch armed service personnel sta- 
tioned In Texas come within the benefits of the law. 

SUMMARY 

Sinoe the benefits of subdivision (6) 
of Section i, Article 2654c, V.C.S;,, are 
expressly limited to the “children of the of- 
ficers and enlisted men of the Army, Army 
Reserve, National Guard, Navy, Naval Reserve, 
or’the Marine Corps who are stationed in Texas 
by assignment to d,uty~ within its borders, such 
officers or enlisted men, as such, who are 
legally residents of other States are not per- 
mitted thereunder to enroll in our State- 
eupported lnstltutions of collegiate rank at 
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resident student rates. 

Ywra ,yqy truly, 

APPRW: 

,J. C. Davle, Jk'. 
county.Affa*a mvision 

PRICE DANIEL 
Attorney Oeneral 

rqry K. wall 
Reviewing Aeeletant 

Assistant 
Charles D. Ma,thews 
First Assistant 

CEO:am 


