
Hon. C. H. Cavness Opinion V- 1507 
State Auditor 
Austin, Texas Re: Legality of including "G:I." 

(Teague Bill) students in 
calculating the apportion- 
ment of public junior col- 
.lege'appropriati.ons, Land' 
the legality of afmltting 
;;:;~a;~;;;,;;~ ;; o;;z; 

Dear Sir: tuition r.ates i 

,We refer to your recent request addressed to 
this office which reads as follows: 

“i. We shall appreciate yo'ur advising 
us If in,yo.ur opinion funds a,ppropriated In 
Article IV, House Bill 426 of the 52nd Legis- 
lature, may be apportioned and paid to the . Public Junior Colleges enumerated therein for 
semester hours being taken during the coming 
1952-1953 school year by students who are 
receiving education allowances benefits from 
the Federal Government as provided in H. R 
7656, 82nd Congress, Second Session, That 
Act Is known as 'Veterans Readjustment As- 
sistance Act of 1952.' 

'We quote herewith another question on 
the n.ew G.I. Bill from one of the State Col- 
leges (Senior) and, ask your opinion directly 
on it - of course all State Colleges will, be 
affected, This ia: 

'A question has arisen concerning 
the provisions of the new G.1. Bill 
for education of Korean veterans. Is 
it your Interpretation that an out of 
state student who is a. Korean veteran 
,will pay the out of state tuition If 
he elects to attend a Texas State Sup- 
ported Instlt,utlon? A student whose 
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home is in another state has made 
application for admission to Texas 
~College of Arts and Industries at 
the beginning of the coming fall 
semester and has objected to the 
payment of an o,ut-of-state fee on 
the ground that he is a Korean vet- 
eran." 

Article IV of House Bill 426, Acts 52nd Leg., 
R.S. 1951, ch. 499, pm 1228, at page 1443, provides 
lump sum appropriations forthe:biennlum (September 1, 
1951, through August 31, 1953), and for the apportionment 
thereof to the public junior colleges listed therein which 
qualify under its provisions. Section 4 of Article IV, 
supra, provides as follows: 

"The funds herein appropriated shall 
be disbursed to the Public Junior Colleges 
which qualify to rece,ive It on the basis 
Of . . .($189) per capita for each full- 
time student equivalent enrolled in approved 
courses of study, OP proportionately if the 
total appropriation made by this Article 
should be insufficient to provide the full 
. . . ($189) per capita. 

"The term 'full-time student equlva- 
lent' as herein used shall be defined as 
a student taking fifteen (15) semester 
hours of approved courses; and the number 
of full-time student equivalents for any 
Junior College to be benefitted'by this 
Article shall,be determined by dividing 
by fifteen (15) the total number of semes- 
ter hours of approved courses carried by 
all eligible students as of November 1st in 
each fiscal 

"; 
ear, except that not more than 

eighteen (18 semester hours being carried 
on that date by any individual student shall 
be co,unted, nor shall the semester hours 
carried by any student in excess of a total 
of sixty-six (66) semester credit hours 
earned in a Public Junior College be 
counted; and provided further that the 
count;oO semester hours shall not include 
those being carried by any students who 
have not made timely compliance with the 

. requirements of Section 3 (a) above, nor - 
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those being 
cept Vocatio 
tuition and fee expenses are paid by the 
United States Government.!' (Emphasis 
added throughout.) 

Section 3 referred to in the quoted,Section 4 
reads as follows: 

"It is further provided that to be 
eligible for and to receive a proportion- 
ate share of this appropriation a Public 
Junior College shall: 

"(a) Prior to November 1st of each year, 
collect matriculation and other session 
fees not less than the amounts provided Tgr 
by law for State-supported institutions of 
higher learning (for full-time and for part- 
time students from each enrolled student) 
,&t. 2654c, V.C.S.7, except this shall not 
apply to any studeTit who may be exempt from 
the payment of such fees by State law f&t. 
2654b-1, V.C.S,7; e . *'I 

Thus, in this statutory formula for proportlon- 
ate disbursement of the Junior college appropriations, 
it is provided that the count of semester hours required 
therein shall not include those semester ho.urs carried 
by any students whose tuition and fee expenses are paid 
by the United States Government, except vocational re- 
habilitants. 

In 1943 Section 3 of Article 2654b-1, V.C.S., 
was enacted. This statute exempted from the payment of 
tuition at our public Institutions of collegiate rank 
veterans of the armed services of World War II, as 
designated therein, who were citizens of Texas, honor- 
ably discharged, and who had not been discharged on 
personal request or because over the age of thirty- 
eight years. But in 1945, after the passage of Public 
Law 346, 78th Congress, bestowing Federal ed,ucational 
benefits on certain veterans of the armed services of 
World !#ar II, Section 4 of Article 2654b-1, V.C.S., 
was enacted, which provides in part as follows: 

"Sec. 4. The exemption from the payment 
of dues, fees and charges as provided herein- 
above In Section land Section 3 of this 



‘. 
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Article ,&t-. 2654b-1, V.C.S.7 shall ,not 
apply to or lnclude~honqrabl~ discharged 
members of such United States Armed Forces, 
or ,otHer persons hereinabove named, who are 
eligible for education or training benefits 
provided by the United States Government 
under Public Law No, 16, 78th Congress, 
f- vocational rehabllltants7, or amendments 
thereto, or'under Public-Law No: 346, 78th 
Congress fi,I, Bill7 or amendments thereto, 
or under any other-Federal legislation that 
may be in force at the time of registration 
in the college concerned of such ex-service 
Oman or woman- As to all ex-service men or 
women as defined In this section, the govern- 
ing boards of each of the several institu- 
tions of collegiate rank, supported In whole 
or in part by public funds appropriated from 
the State Treasury, are hereby authorized 
to enter Into contracts with the Unlted 
States Government, or any of its agencies, 
to furnish .instructlon to such ex-service 
men and women at a tuition rate which covers 
the estimated coat of such Instruction or, 
in the alternative, at a tuition.rate of 

. ($100.00) a semester, as may be deter- 
mined by the governlnfi board of 'the institu- 
tion concerned; 1 . . 

See also paragraphs 2 and 4 of Section 1 of 
Article 2654c, as amended in 1947 by House Bill 507, Acts 
50th Leg., R.S., 1947, ch. 218, p* 389, each containing 
the following provision: 

I9 : . ,> provided that the nonresident 
registration fee may within the discretion 
of said governing'board be charged the 
United States Government for veterans en- 
rolled under the provisions of any Federal 
law and regulations authorizing education1 
or tre$nlng benefits for said veterans, 
9, i c 

Section 4 of Article 2654b-1 specifically con- 
cerns veterans entitled to "GoI." Bill lP.L, 346) educa- 
tional benefits, and.the manifest purpose of that law was 
to allow,the several public Institutions of oollegiate 
rank in Texas to realize tuition payments from the Govern- 
ment on such veterans, Att'y Gen, Op. V-688 (1948). 
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Therefore, it seems,reasonable to suppose that.the .Legis- 
lature,~when it incorporated in the j.unior college ap- 
propriation (Art. ,IV of H. B. 426, supra) that provision 
prohibiting the inclusion of semester hours of veterans 
whose education is paid for by the Government, had in 
mind only the educational benefits afforde~di veterans 
under Public Law 346 or some other law'provlding for sim- 
ilar tuition payments by the Government. Tuition pay- 
ments under Public Law 346 are governed by the following 
provisions (see 38 U.S,C.A. 1951 pocket part, p. 248, 
Veterans Regulations): 

"The administrator shall pay to the eduea- 
tional or straining institution , . '; for each 
person enrolled infull time or part time course 
of education or training, the customary cost of 
tuition, and such laboratory, library, health, 
infirmary,~ and other similar fees as are custo- 
marily charged,,and may pay for books, supplies, 
equipment, and other necessary expenseg,,e,x- 
elusive of,,borird, lodging, other liv$ng expenses, 
and travel, a$s are generalfy .required for: the 
successful pursuit and completion of the'course 
by other students in the institution: Provided, 
That in no event shall such 

$ 
ayments, with re- 

spect, to any person, exceed 500 for an ordinary 
school year unless .the veteran elects Bo have 
such customary charges paid in excess :oP such 
limitation, in which event there shell be charged 
against his period of eligibility the proportion 
of an ordinary school year which such excess 
bears to $500: . _ . And ,provided further, That 
any lnstitutiqnmay app,ly to the Administrator 
four an.adjustment of tuition and the Admlnis- 
trator, if he finds that the customary tu.&tion 
charges are insufficient to permit the' insti-' 
tution to furnish education or training to 
eligible veterans, or Inadequate compensation 
therefor, may provide for the payment of such 
fair and reasonable compensation as will not ex- 
ceed the estimated cost of teaching personnel 
and supplies for inatrnct-ion; and may in like 
manner readjust such payments from time to time. 
. . . in the computation of such estimated cost 
of teaching personnel and auppl1ea for instruc- 
tion in the case of any nonprofit educational 
institution, no reduction shall be made by 
reason of any payments to such Institution from 
State or municipal or other non-Federal public 
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funds, or from private endowments or gifts or' 
other income from nonpublic sources . . .' 

In addition to the above payments which are 
made directly to the educational Institution, the Govern- 
ment also pays a subsistence allowance to the,student. 

We think that in arriving at the true meanin 
and purpose of that provision in Article IV ofH. ,B. 42E 
supra, which excludes from the semester hourscount thosg 
hours taken by students whose tuition is paid by the 
United States Government, it is necessary to consider In 
pari materla therewith Section, 4 of Article 2654b-1. When 
that provision is studied in Its proper relation to Arti- 
cle 2654b-1, it becomes readily apparent that the legiwla- 
tive intent was not to provide for a $189 per capita State 
apportionment or appropriation to junior colleges for any 
full-time student equivalent whose cost of Instruction 
was being paid directly to the college by the United 
States Government. The Legislature had In mind, we think, 
that the junior college would receive tuitionbenefits on 
veteran students from the Government under Public Laws 
346 recited In Article 26$+b-1, in such amounts as would 
make It unnecessary for the State to support junior col- 
leges with State appropriations toward'the education of 
such veterans. In this the Legislature reasoned car- 
rectly because, we are Informed, the junior colleges have. 

: realized more on tuitions paid by the Government on Its 
Public Law 346 v~eteran students than the~$189 per capita 
appropriated by the State to assist in the education of 
full-time student equivalents receiving no tuition aid 
from the Government‘ 

However, with respect to veterans ellglble for 
Government educational benefits under the Teague Bill 
(Public Law 550, 82nd Congress, 2d Sess.; H. R. 7656, to 
be codified 38 U,S,C,A., note foll. chap. 12) approved 
,July 16, 1952, we find that Public Law 550 provides only 
for payments directly to the eligible veteran and llmlts 
the amount of tuition which the institution may charge to 
the established tuition which the-institution requires 
similarly circumstanced nonveterans to pay. 

part : 
Section 231 of H. R. 7656, supra, provides in 

"(a) the Administrator shall pay 2 
each eligible veteran who Is Pursuing a 
program of education or training under this 
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title, and who applies therefor, an education 
and training allowance to 
expenses of his subsistence, 
supplies, books and equipment." 

: Section 232 provides in part as follows: 

"(a) The education and training allow- 
ance,of an eligible veteran who is pursuing a 
program of education or training in an educa- 
tional institution and is not entitled to 
receive an education and trainin allowance 
under subsection (b), (c), (d), $e), or (f) 
shall be computed as follows: 

"(1) If such program is pursued on a 
full-time basis,.such allowance shall be COW 
puted at the rate of $110 per month, if the 
veteran has no dependent, or at the rate of 
$135 per month, if he has one dependent, or 
at the rate of $160 per month,if he has more 
than,one d&pehdent;, . ..lr ,: 

Section 234 provides as follows: 

"The Administrator may, if he finds 

public educational institution which'hoes 
not have established dharges for tuition 
and feeswhich It requires nonveteran Pesi- 
dents to pay, such institution may charge 
and receive from each eligible veteran who 
is a resident an amount equal to the estimat- 
ed .cost of teaching personnel and .auppliea 
for instruction attributable to such veteran, 
but in no event to exceed the rate of $10 per 
'month for a full-time course.'I 

Tuitions payable by nonveteran residents en- 
rolled in Texas public institutions of collegiate rank 
for fall and spring semester are fixed by statute, like- 
wise the minimum-maximum rates within which college 
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boards may yearly establish tuitions for summer ses- 
.sionsl Pars., 1 and 4, Sec. 1, Art. 26540, Q.C.S. The 
minimum-maximum rates for tuition which may be charged 
nonresident nonveteran students,. within, &loh oollege 
boards may establlsh,a fixed rate yearly, are 'also 
.preacribed by law. Pars. 2 and 4, Sec. 1, Art. 2654~. 

.' Therefore, the tuition of nonveteran students, resident 
and nonresident, are "established oharges" (established 
by statute with respect to residents, or established 
within limits fixed in the statute with respect to non- 
residents) within the meaning of the above underscored 
provision in Sectlon 234, H. R. 7656, supca. It follows 

: that the tuition chargeable to veterans, residents or 
nonresidents, who apply,and enroll for benefits under 
Public Law 550.(Teague Bill) may not be greater than the 
college legally~ charges nonveteran students, residents 
or nonresidents;. respectively, 

Under Article IV of House Bill 426, supra,our 
public junior colleges realize a state appropriation on 
each formula-determined nonveteran student, resident or 
nonresident, In the amount of $189. May the provisions In 
that appropriation bill be construed to deprive such col- 
mleges of that $189 state aid .on veteran students, resl- 
dent or nonresident, who enroll under application for 
Teague Bill benefits, and are subject to the same tuition 
charges established for nonveteran students, resident and 
nonresident, without doing violence to the underlying 
purpose of the junior college appropriation bill hereln- 
before discussed? We think not. 

The clear purpose of the appropriation made'in 
the junior college bill was to grant state aid of $189 
or to the extent made avallabe, on each formula-determined 
student whose tuition charges muet be llmlted to those 
fixed In or eetabliehed~under provisions of Article 2654c, 
V.C.S. 

Therefore, it Is the opinion of this office 
that the funds appropriated In Article IV of House Bill 
426, supsa,may be apportioned and paid to the junior 
colleges enumerated therein on eemester hours being taken 
during the 1952-1953 school year by veteran students re- 
ceiving educational beneflte from the United States Govern- 
ment as provided in the Teague Bill, Public Law 550, 82nd 
Congress, 2nd Session. 
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In connection with your second question, it 
has been pointed out that Article 2654~ governs in,the 
matter of tuition that may be charged veteran applicants, 
resident and nonresident, who 'are eliglble for education 
benefits under the Teague Bill, Public Law 550, supra. 
We find no provision in Article 2654~ or ,other State law 
which would authorize theeerning boards of our'-public 
institutions of colleglate'rank to admit at resident tui- 
tion rates nonresident veterans of any war or national 
emergency, unless they a8 children.of armed service per- 
sonnel stationed In Texas come within the benefits of 
subsec,tion (6) ,of Section 1, Article 2654c, V.C.S. 
Gen. Cp. v-1502 (1952). 

Att'y 

Therefore, a nonresident stud.ent who Is a Korean 
ve~teran muat pay the nonresident fees established for non- 
veteran nonresident students If he elects to attend a Texas 
State-supported institution of collegiate rank. 

SUMMARY 

Funds appropriated by Article IV of 
House Bill 426, Acts 52nd Leg. 1951, ch. 
499, pp.'1228, 1443, may be apportioned and 
paid to the junior colleges enumerated there- 
in for semester hours being taken during the 
1952-1953 school year by veterans receiving ~. 
educational benefits provided In Public Law 
550, 82nd Congress, 2nd Session. 

A nonresident student who is a Korean 
veteran and receiving paymentfor tuition and 
subsistence under Pi L. 550, 82nd'Congress, 
2nd,Session, will pay the nonresident tuition 
established for nonresident nonveteran stu- 
dents,.under the provisions of Article 2654c, 
V.C.S., if he elects to attend a~Texas State- 
supported institution of collegiate rank, 
unless the veteran Is the child of armed 
service personnel:ab%%ed in Texas and thereby 
homes within the benefits of 
of Section 1, Article 2654c, 

subsectlon~ (6) 
supra. 

APPROVED: 
J. C. Davis, Jr. 
County Affairs Division 
Mary K. Wall 
Reviewing Assistant 
Charles D. Mathews 
First Assistant 

Yours very truly, 
PRICE DANIEL 

Attorney General 

Assistant 


