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District Attorney

Conroe, Texas Re: Legality of assisting
a voter in preparing
his ballot when the
prospective voter can-

Dear Sir: not read or write.

_ You have requested an opinion on the fol~
lowing question:

"Can any assistance be given a
voter in preparing his ballot where
the prospective voter cannot read or
write?"

We understand your question to refer to
1lliterate persons and not to persons who cannot read
or write because of soma bodily infirmity. Section 1
of Article VI, Constitution of Texas, and Section 33
of the slection Code enumerate the ciasses of persons
who are disqualified to vote. TUnder these constitu-
tional and statutory provisions, illiteracy is not
made a disqualification to voting. §1g§§_!&_ﬁg§§g
147 SeW. 649 (Tex.Civ.App. 1912)., However, there is
no constitutional requirement that illiterakte voters
be given assistance in marking their ballots.

Statutory provision for assistance to voters
1s found in Section 95 of the Election Code. This sec-
tion originated as Section 82 of the Terrell slection
Law (Acts 29th Leg., 1lst Cs.S. 1905, ch. 11, pe 520)a
As originally enacted it read: . :

"Not more than one parson at the
same time shall be permitted to ocecupy
any one compartment, voting booth or
place prepared for a voter, sxcept when
a voter is unable to prepare his ballot
from inability to read or write, or phys-
ical disability, two judges or an inter-
preter, if he can not both read and
speek éhc English language, shall assist
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him, they having been first sworn that
they will not suggest by word or sign
or gesture how the voter shall vote;
that they shall confine their assist-
ance to answering his questions, to
naming candidates, and the poli%ical
parties to which Ehoy belong, and that
they will prepare his ballot as ths
voter himself shall direct. . . .V

The section, codified as Article 3003, Re-~
vised Civil Statutes 1911, was amended in 1918 (Acts
351%‘1 Leg., 4th C.S. 1918, ch. 30, p. 54) to read as
follows:

"Not more than one person at the
same time shall be permitted to occupy
any one compartment, voting booth or
place prepared for a voter, nor shall
any assistance be glven a voter in pre-
paring his ballot, except when a voter

" 1is unable to prepare the same himself
baecause of some bodlily infirmity, such
as renders him physically unable to
write, or 1s over sixty years of age,
or has been a citizen of the United
States for 2] years and is unable to
read and write, in which cases two
Judges of such election shall assist
him . « .; and where any assistance 1s
rendered any voter in preparing his
ballot, other than the class herein ex-
cepted, the ballot of such voter shall
not be counted. . . ."

It was again amended in 1919 (Acts 36th Leg.,
R+8. 1919, ch. 55, p. 9%) so as to read:

"Not more ti:an one person at the
same time shall be permitted to occupy
any one compartment, voting booth or
place prepared for a voter, nor shall
any assistance be given a voter in pre-
paring his ballot, except when a voter
is unable to prepare the same himself
because of some bodily infirmity, such
as renders him physically unable to
write, or is over sixty years of age
and is unable to read and write, in
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which case two judges of such election
shall assist him . . .3 and where any
assistance is rendered in preparing a
ballot other than as herein allowed
the ballot shall not be counted, but
shall be void for all purposes. . . "

Under this amendment it was held in State v.
Johnston, 238 S,W.2d 957 (Tex.Sups 1951), that assist-
ance to voters under 60 years of age because they
could not read or write or because they were ''not edu-
cated” was 1llegal. Attorney General's Opinion V-643
(1948) held that "election judges are not required or .
permitted to mark or assist in marking the ballot of a
person between the ages of 21 and 60 years, though such
person be unable to mark his ballot because of i1lliter-
acy. "

Finally, the statute was further amended
when it was carried into its present form from Article
3010, Revised Civil Statutes 1925, as Section 95 of
the tlection Code. It now reads:

"Not more than one person at the
S5ame time shall be permitted to occupy
any one compartment, -voting booth or
place prepared for a voter, por shall
any assistance be given a voter in pre-
parine his ballot. except whep a voter
is unable to prepare the ssme himself
because of some bodily infirmity, such

lg t

48 renders him physically ungblg to
EIII&.QIFEQ_EEQ; in which case two (2)
Judges of such election shall assist

him . . + Where any assistance is ren-
dered in preparing a bhallot other than
as herein allowed, the ballot shall not
be counted, but shall be void for all
purposese. + . " (Emphasis added.)

The effect of each successive amendment of
the statute has been to restrict assistance to voters.
Under the original enactment in 1905, all voters who
were unable to read or write were en%itled to assist-
anceé in marking their ballots., From 1919 until the
effective date of the Texas Election Code on January
1l, 1952, illiteracy was a ground for assistance only
wﬂore the voter was over 60 years old. Section 95 of
the Election Code deleted the provision for assistance
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to voters over 60 yaears of age who were unable to read
and write. So, under the law as it now exists, illiter-
a0y is never a reason for rendering assistance to a
voter in marking his ballot.

You have suggested in your brief that Section
95 of the Election Code might mean that manual or physi-
cal assistance cannot be given an illiterate voter, but
that election officials might read the ballot to the
voter and point out the individual candidates in the vap-
i{ous races so that the voter might know where and for
whom to cast his vote. We do not think sueh a construc-
tion 1s possible. Section 93 of the Election Code pro-
vides that the voter upon receiving his ballot shall
immediately retire to a voting booth.or a place prepared
for voting and there prepare his ballot. .Section 95
prohibits any person other than the voter from occupying
the booth except when the voter is "unable to prepare -
the same himself because of some bodily infirmity, such
as renders him physically unable to write or to see."
Thus it is seen that the statute not only prohlbits as-
sistance to an illiterate voter, but also prohibits any
one else from beéeing in his immediate presence while he
is marking his ballot. In view of this latter prohibi-
tion, it is impossible to give the statute the construc
tion you have suggested, even if there was doubt that
the prohibition against assistance to the illiterate
voter would not of itself make such assistance illegal.

We appreciate the seeming incongruity between
peraitting an illiterate person to case a ballot and at
the same time prohibiting him from receiving assistance
in reading and marking the names thereon so that he may
express his cholice meaningfully. However, the wisdom
of the law 1s for the consideration of the Legislature.
As stated in ?n{{_z;_ﬂnﬁiiglg, 251 S.W. 298, 301 (Tex.
Civ.App. 1923), "whether a wise law or not, it is the
lav and must be enforced."

Section 99 of the Election Code provides that
any ballot on whieh 1llegal assistance is rendered shall
be void. Articles 224 and 225, Vernon's Penal Code, pro-
vide that election officers who render assistance except
as permitted therein shall be fined not less than $200
nor more than $500 or be confined in jail for not less
than two nor more than twelve months, or both. It may be
noted that these penal statutes have not been amended
since the change in Section 95 of the Election Code elimi-
nating the provision for assistance to voters over 60
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years of age who were unable to read and write. Al-
though these two articles of the Penal Code do not
make it an offense, such assistance is naevertheless
unlawful and ballo%s of the assisted voters cannot
be counted.

SUMMARY

Illiteracy 18 not a disqualifica-
tion to voting, but voters who are
unable to read or write may not receive
assistance in marking their ballots on
the ground of their illiteracy. Sec.
95, Texas Election Code.
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