\; THE ATTORNEY GENERAL
" OF TEXAS

AVESTIN 11, TEXAS
PRICE DANIEL
ATTORNEY GENERAL

October 27, 1952

Hon. Firman Smith Opinion Noe V=1533

County Attorney ‘

Brown County Re:  Proper manner to tally
Brownwood, Texas votes for candidates who -

heve been cross-filed
~and whosa names appear
on the ballot as the
' candidates of more than
Dear Sir: one political party.

You have raquested an opinion on the follow-
.. 1ng questions relative to the general election which
will be held on November 4, 1952:

. "QUESTIQON ONE: In vlew of the cross-
filing of the Democratic nominees for State
office on the Republican ticket, and in
view of the fatt that'if the Republican can-

-didate for Governor in the general election
shall reccive 200,000 votes the Republican
Party will be required to hold a primary
election two years hence, shguld the elec-
tion officers, who make up the tally sheets, -
in each voting box show how many Democratic
votes Allan Shivers received in one column
and how many Republiecan votes he received
in another column?

"QUESTION TWO: In counties where all
or someé of the county Democratic candidates
have been- cross~filed on the Republican tick-
et, should the election officers who make up
tha tally sheets in each voting box show how
many Democratic votes each.candidate received
in one column and how many Republican votes
he received in another c¢olumn?

"QUESTION THREE: Where a Democratic can-
didate has been cross-filed on the Republican
ticket and there are no other candidates for
that office on any other ticket, in the event
the voter leaves the name of such candidate on
both tickets, should a vote be counted for
such candida%e
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UNUESTION FOUR: If you have answered
Question Three ‘'yes,! and if you have an-
swered that the taliy sheet should show how
many votes each candidate reéceived on the
Democratic ticket as well as on the Repub-
‘lican ticket, then for which party would
the vote be counted?“

' The manner in which party nominations are to
be made is determined by the party's woting strength
as shown by the number of votes cast for its nominee
for Covernor at the preceding general election. A polit~
1 ¢cal), party which cast 200,000 votes or more for Gov-
grnor at the last general election is requlred to nomi-
nate its candidates by primary elections. Secs. 57,
180, £lection Coda. A political party whose nominee
for Governor in the last preceding general election
received between 10,000 and 200,000 votes may nominate
- candidates either by rrimary election or by convention,
at the option of the party's state executive. .committee.
Secse 222, 223, Election Code. .Representation of preé-
cincts ané counties in certain party conventions is
also based on the number of votes cast for the party's
candidate for Governor at the last general election.
Secs. 212, 217a, 235, Election Code-'Acts 52nd Leg.,
19'51, cho 1"‘"", po 710

Prior-to ‘the éffective date of the Pexas

© Wlection Code on January 1, 1952, a candidate for an

office was not permitted to have his name appear on
the ballot as the nominee of more than one politiecal
 party. Art. 2978, V.C.S.,  Consequently, a question as
to the necessity. of tallying separately the votes cast
for an individual who was the nominee of two parties
could not arise. But under the pesent law (Section 57,
Election Code), the prohibition against a ‘candidate's’
name appaaring more than once on the ballot has been
changed to read:

" « « The name of no candidate shall
appear more than conce upon the official bal-
lot, except as a candidate for two (2) or
more offices permitted by the Constitution
to be held by the same person Qr as e nomi-

g wo (2 1 eg T

the same offjco." (Emphasis added...)

' We think the Legislature clearly intended
- that all votes cast for a candidate who was the nominee
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of two or more political parties should be cumulated
in determining whether he was elected. The main ob~-
"jaetive of the general election is to ascertain the,
will of the voters as citizens. So far as the outecome
‘of the election 1s concerned, it is entirely immate= .
dal whether the votes for an 1nd1v1dual who is the
nominee of two or more political parties were cast by
Hgpublicans, or Democrats, or members of other party
groups, or independent voters. All are electors par-
ticipazlng in the choosing of public officials who are
to represent the entire electorate in the affairs of

goveroment. _Bng%aaham__zﬁﬂsgs§m§£§, 277 SeW. 218
_(Tex.civ.ﬂpg 1925, error dism.)} Eoople ¥. Smith, 328
3 .

E.N d +871. . (3850) ..

‘ The statutes dealing with party strength
have nothing to do with determining the total number
of votes a candidate received toward election. £lec-
tion depends upon the candidate's receiving the great-
est number of votes polled, without any regard what-
ever to party affiliation of the candidate or the _
-voter. 8ecs. 118, 121, 123, 12k, Eleetion Code., A1l
- votes cast for a candidate, whether in a party column
or columns under which his name is printed, or in some
other party columny or in the write-in column, count
as votes toward election.. Moore ve Plott, 20 SeWa
958 (Tax.CiveApp. 1918) Frot am Ve W00dS] ‘e 122

Me. 525, 120 Atle 906 (19 Peopla Ve omith
Miche 323, 43 N.W.2d 871 (19505 D I"liT'
370 Pa, 562, 38 Atl.2d 787 (1952)

But the,Legialature hgs‘recoinized the place
of organized parties in the political life of the com-
manity by according them a role in the machinery for
nomination and election of public officials. The Leg-
islature has laid down different rules for parties of
different sizes, and it has adopted the number of votes
.cast for the party s candidate for Governor at the gen-
eral election as the means for measuring party strength.
- Some of the pgrsons voting for a party nominee in the
geoneral election may have no pressnt affiliation with

. that party and may also have no intention of becoming
-affiliated with it in the future, but the Legislature

has evidently thought that the votes cast for-a party's

~ eandidate for Governor will give a reasonable indica-

" "tion of the number of voters who will participate in
that party's-affairs during the next series of elections.
However, as stated before, estimation of party strength



" Hon. Firmén Sﬁith,*page'h{”(V91533) .

through this devica‘hasfanrelafioh*toﬂthé outcome of
the election 1tself. It is only a seeondary objective -
in the election. ST : . . S

The present statutes do not clearly state
whether all the votes cast for a gubernatorial candi-
date who was the nominee of two parties in the preced-
ing general- éleetion should be taken into considseration
in determining the mode of conduetirlg each party's af-
. fairs in the sueceeding series of eleections. Mani-~
‘festly, each individual voter could be a member of only
one partyy and the combined votes of both party's sup-
porters would not afTérd a measure of eilther party's
strength. However, for the-purpose of this opinion 1t
-1s not necessary to decide what the legislative intent
-~ was, beéause the Secretary of State has presecribed -

. forms for the 1952 general election which will accommo-
‘date both the primary objective of determining the to-
. tal number of votes cast for each candidate and the
. secondary objective of detarmining party strength.

The Legislature has - delegated the authority
to prescrihe these forms te the Secraetary of State by
Section 3 of the Election Code, which reads:

"At least thirty days before each gen-
eral election the Secretary of State -shall
prescribe forms of all blanks necessary
-under this Code and shall furnish same to
each county judges « o o" .

: Acting under this authority, the Seeretary
of State has already furnished these }orms to the county
- Judges. The forms for tally lists and returns which he
has prescribed for offices to be voted on by the elee~
_tors of the entire State in this year's election are il-
lustrated on page 8 of this opinion. Thase forms permit

| an -ascertainment of- the total number of votes which each

candidate received, by a simple process of addition, and
- also accommoddte the various statutes calling for an as-
certainment of party voting stremgth for guldance in the
regulation of future party activities, regardless of what
the proper method ma { bes In our opinion they will suf-
ficiently refleet all the information which the election
officlals should record and reporte Since the duty of .
prescribing the forms 1s placed on the Secretary of State,
the blanks which the county election boards supply pre-
¢inct election officials should be in conformity with

*
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those he has preseribed, and the election officials
should make their reports in accordance therewith.

In answer to your first question then, it
is our opinlon that the votes cast in the 19 gén~
eral election for the Honorzble Allan uhivers, who is.
the nominee of hoth the Democratic and -he <eﬁublican--
Farty, should hbe tallied as prescribed by the 3ecretary
of State so as to show how many votes were cast for
him in the Democratic column and how miny votes were
cast in the Lepubllican column.

: Your second question asks whether it is
‘necessary to tally the votes separately where a candi-
date for a county office is the hominee of more than
~.one party. The Secretary of State has not prescribed
that the votes for county candidates should be tal-
1ied separately according to party, =nd to our knowl-
edge there 1s no statute necessita%ing a senarate
tallying of these votes. The only purpose of the gen-
aral election with respeect to these offices is to de-
termine the candidate ™for whom the sreatest number of
votes have been polled." So long as the election offi-
cials are able to determine the total number of votes
which the candidate received, the method of tallylng
nsed in these races will Be sufficient. It is there-
fore our opinion that the votes which a candidate for

a county office received in each party column do not
have to be tallied separately, but a separate tallying
would not be 1llega1. .

The third question whiﬁh you raise is whether
a ballot should be counted for a candidate where the
voter has indicated his choice of th=t candidate in two
different places on the ballot. Such instances might
arlse where the name of the candidate appears on the
ballot as the nominee of two parties or where the voter
has written in'the name of a candidate who was already
" on the ballot in some other column-

In w 251 SuWe 298 (Tex.Clv.
App. 1923), a voter wrote in %he name of ‘a candidate
whose name was already printed on the ballot and appar=-
ently left the printed name unseratched. The court held
that the ballet should be counted ags a vote for that
candidates Ele y 281 Pa. 155, 126 Atl.
260 (1924), held ¢ t a ballot marked for a candidate '
in twe party columns should be counted for him, saying:
'"The intent to vote for him is manifest, and should be
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given effect."‘ A similar holding was made in Hark-

€SS V. Board of Canvassers, 37 RoT. 266, 92 AtLl.
%67 51914), wherein the court said:

" o o o« Although the candidates!
-names, printed upon the official bal-
lots, are placed there as the choice of
the éifferent political parties or of
groups of cltizens expressed upon nomi-
natlon papers, the direction of the stat-
ute is that the voter shall vote for the
candidate of his cheoice, not for a candi-
date as the nominee of one of the politi-
cal parties or of other groups of citi-
zens. Thé voter surely cannot be said
to have less clearly indicated his per-
sonal choice of a candidate when he has
expressed it more than once."

Also see re Contest f “le f fice of
vyrgess of 1 31 Pa. y 174 Atl.

193 Frotniggham v, Hbg side, 122 Meo 525, 120
Atl. 906 (1923 « Your thirdlquestion is therefore

answered in the affirmativa.

In. your fourth question you ask for which
party a ballot should be tallied where the voter has
indicated his cholce of the candidate under both party
columns. The gquestion of the party to which such a
vote should be accredited was considered in In re Gegg s
lection, suprae The court said:

1/ Section 103 of the ilection Code contains the fol-
lowing provision: "If the names of two (2) or more per-
sons are upon a ballot for the same office, when but one
person is to be elected to that office, such ballot
shall not be counted for either of such persons.” This
statute refers to instances where the names of two dis-
tinct individuals are on the ballot, the reason back of
it being that the voter had not indicated a choice which
could be tallied for either candidatse. In our opinion,
it has no application where the voter has indicated his
choice of the gapge candidate in two different places.
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" « o o The difficulty about tabu~
lating the votes of the respective polié-
i¢al. groups, so as to fix their standing
as parties for future elections, which
the counting of such a marked ballot may
‘present, is not a controlling consldera-
tione The principal purpose of an elec-
tion 1is to choose persons to fill public
offices, and ascertaining the political
status of the respective groups 1is a
secondary objects When, as here, 1t is
impossible to tell to which party the
vote in question ought to be assigned,
1t cannot be accredited to any."

We agree with this holding. Where a voter
has voted for a candidate in both the Democratic and
the Republican colummsy it 1s impossible for the elec-
- tion judges to determine whether he is voting as a
Democrat or as a Republicane While many of the voters
doubtlaessly would have a party preference, it could
not be ascertained from the ballote Therefore, we
think that in instances where the votes are bheing tal-
lied separately according to party, a vote for the
same candidate under two party colummns should be tabu-
lated for the candidate in a 'Y‘no party" space on the
tally gshest. Thege votes,eoﬁfcourse, ‘shpuld be added -
into the ‘final %otal of: voted cast for that candidate
in the slections This .procedure complicates the tally-
ing of votes and places an extra burden on the elec-
tion officials, but we see no other way to arrive at
the total veotes the candidate received and at the same
time reflect party voting strength in the election in
accordance with the forms already prebcribed by the
Secretary of State.

Adverting to the forms of tally sheets and
returns which have been prescribed for this year's
election, we suggest that the election officials en-
ter these "no party" votes on the tally sheet on one
of the write~in lines underneath the space for listing



Hon. Firman. Smith; page 8 (V;1533)

votes by party, as illustrated below:

NAME NAMR OF CANDIDATE .
oF (Allow nt Senit aa many inss m» 5 10
OFFICE nevonnary te the mazimwm
Frebable veien east fn this bex) | O 5
i Allan Shivers

Democoratic Party

Allan Shiverw
For Republican Party

These votes may be entered on the write«in line
in the return form as followst

iy ——

ALLAN SHIVERS received...___. _ votes for Governor Democratic Party.
ALLAN SHIVERS received..... ... ... _votes for Governor Republican Party.
“_-%f_m_ﬁ__-ﬂedmi_ _....__:30 Governor.

. - If other lines are needed for accommodating write-
-in candidates whose names do not appear on the ballot, the
election officials can of course add them to the return Just

as they would do if there happen to be votes for more than
one write-in candidatae.
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SUMMARY

Under authority delegated by the Legis-
lature, the Secretary of State has prescribed
tally sheets and return forms for the 1952
general election which provide that votes
cast for the gunernatorial candidate who is
the nominee of both the Democratic Party and
the Hepublican Party should be tallied to
show separately how many Democratic votes he
received and how many Illepublican votes he
received. This procedure is valid and should
ba followed by election judges. However, the
primary purpose. of the elcetion is to deter-
mine the total votes cast for each candidate,
whether under iiepublican, Democratic, or
write-in columns, and therefore all votes cast
for a candidate in every column should be
added together in determining the total num-
ber of votes which he received toward elec- -
tion.

Votes cast for a candidate who is the
nominee of two different parties for a county
"office do not have to be tallied separately
according to the party column in which the
vote was cast, and all votes for him may be
“tallied together. ‘

Where the same candidate is voted for
under both the Democratiec and Republican col--
umns, the ballot should be counted as one
vote for such candidate. Howewver, the wvote
- should not be accredited to either party if

“votes for that candidate are being tabulated
according to party, but should be entered as
a "no party" vote in a seéparate space on the
tally. sheet. The total of these wvotes should
be added into the final total of votes the
candidate received in the election.

Yours very .truly,

APPROVED: PRICE DANIEL

: Attorney General
E. Jacobson
Executive Assistant

;aﬂkltzy 9. Zi)all

Mary K. Wall
MKW :wh Assistant
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