
Hon. James A. Doherty Letter ‘Opinion No. MS-23 
County ~Attorney 
San Augustine County Re: Payment of County Attorney’s 
San Augustine, Texas commissions, when criminal 

judgments are paid to the 
incumbent County A torney or 4 
to the person who was County 
Attorney when the judgment 

Dear Sir: was entered. 

Your question is substantially as follows: 

Is the retiring County Attorney who prose- 
cuted criminal cases to final judgments entitled 
to the commission allowed by law, when the costs 
and fines are paid over to the incumbent County 
Attorney? 

San Augustine County has a population of 8,837 ln- 
habitants according to the last preceding Federal census, and 
its county officers are compensated on a fee basis. You are 
advised that in accordance with ,the Attorney General-s Opin- 
ions O-1679 (1939) and O-2957 (1941) copies of which,are en- 
closed, the County Attorney who prosecuted the suits to final 
judgment Is entitled to receive the commissions on fines in 
such suits when collected by the Incumbent County Attorney, 
provided that the retired County Attorney did not receive his 
maximum fees of office for that year. Further, the retired 
County Attorney is not entitled to any fees that are paid af- 
ter one year from the date that he ceases to hold office 
but on the contrary they should be paid into the county Ereas- 
ury . Art. 3892, V.C.S. 

In the case of Flvnt n s ounty 50 sew. 203 
(Tex.Clv.App. 1899) cited by yoz’ iie’re&.red bounty Attorney 
had prosecuted the case in the &al court 

d 
but the case was 

appealed and no w judgment was rendere until after his 
term of office had expired. Hence the court held that the 
incoming County Attorney was entitled to the commissions on 
the judgment that was made final by the incoming County Attor- 

t, nay. 
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This is further clarified by the court in McHuQ 
v. Reese, 149 S.W. 743 (Tex.Civ.App. 1912) wherein the court 
said ‘Iwe think the principal announced In the case of Flynt 
v. Jones County, when considered in connection with the lan- 
guage of the article above mentioned, show most clearly that 
he who is clerk at the time the final judgment Is rendered 
is entitled to the 5 per cent provided for in said article.” 

If any of the judgments in the cases to which you 
refer did not become final until after you assumed the duties 
of County Attorney, then you are entitled to receive the com- 
missions in those cases. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SREPPERD 
Attorney General 

BY 
B. Duncan Davis, 

Assistant 

. 
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