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iion. John ii. Winters, tixecutive Director 
State Department of Public Welfare 
Tribune Building 
Austin, Texas Letter Opinion No. M-74. 

Re: Legality of reimbursing the 
actual traveling expenses of 
employees who attended a 
meeting held by a federal 

Dear Mr. Winters: 
agency at Colorado Springs, 
Colorado. 

You state that two employees of your department 
attended a meeting in Colorado Springs, Colorado, called 
by a federal agency; that the Attorney General, pursuant 
to Article III, Section 2)*Subsection(12)d of the current 
general Appropriation Act; gave his prior written opinion 
that the purpose of such out-of-state travel was for State 
business; that the State Comptroller has disallowed travel 
expense reimbursement for these employees in excess of 
$4.00 a day for meals or a total of $6.00 for meals and 
lodging as ggecified by the Appropriation Act, in Subsec- 
tion (12)g, for ordinary travel; and that it is your opin- 
ion that reimbursement for this travel should not be so lim- 
ited but should be made on the basis of actual expenses in- 
curred as permitted under the exception of Subsection (12) 

Accordingly, you have asked for our opinion on whether 
t”iese employees are entitled to reimbursement for actual ex- 
penses. 

The exception to Subsection (12)g provides, among 
other things, “that the meals and lodging limitations im- 
posed by this subsection (12g only) shall not apply . . . to’ 
any . . . representative of the Department of Public Welfare 
. . . when any of these . . . employees are annearJnp before 
any Federal Agencies or agencies of other States in any other 
State or Washington, D.C.” (Emphasis added.) It is obvious 
that you disagree with the Comptroller over the proper inter- 
pretation of the terms “appearing before” and that an inter- 
pretation of the legislative intent of this language is es- 
sential to our answering your question. 

* Acts 52nd Leg. 1951, ch. 499, pp. 1228, 1436, 
** Id. at p. 1437. 
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You state that it is the Comptroller’s view 
that a representative of your department could not ‘lap- 
pear before” an agency unless the appearance was either 
at “the home office or at a permanent sub-office” of the 
state or federal agency. We believe this is not a proper 
construction. In our opinion a State employee may enter 
an appearance at a place other than at the home office or 
a permanent sub-office of an agency just as reasonably as 
he could confer ,or “consultlt at such other point. We 
have previously held in Attorney General’s Opinion No. R- 
1955 (1949) that 

“It is immaterial whether the conference 
with the Federal agency or representative of 
the Federal agency at Washington, D.C. took 
place at the home office of the agency or at 
a point within any other State of these United 
States, since Mr. Stewart, as a representative 
of the State Board of Vocational Education, 
was consulting with such Federal agency on 
State business.” 

Therefpre, it is the opinion of this office that 
within the meaning of the present Subsection (12)g a State 
employee may “appear before” au agency of another State or 
a Federal agency at any point which may be designated by 
such agency. Howe ve r , in our judgment an employee does not 
“appear before” an agency unless some kind of formal meet- 
ing, hearing or proceeding is being conducted by the out-of- 
state agency, e.g., a public or semi-public educational 
meeting, an administrative hearing, a judicial proceeding. 
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By contrast, we believe that the term qconsult 
with,” as used by several previous Legislatures, was in- 
tended to cover ~fortnal meetings of State employees with 
out-of-state agencies, u, private conference and discus- 
sions. Thus, in our opinion, after the Legislature in 1951 
deleted the words nor consult with, on State business” from 
the language of Subsection (12)g the only reimbursement of 
a~ctual expenses authorized for S ate employees was reimburse- t 
ment for attendance at formal meetings, hearings, or pro- 
ceedings which attendance constituted State business. Except . 

50th :,c;: 
5lst Leg., R.S. 1949, ch. 615, sec. 2 (12)g. Acts 
1947 ch. 400 sec. 2 (1l)g. During 1945-47 only 

members o h the &ate Highway Commission’ and the Executive 
Officer got actual expenses when “consulting” in Washington. 
Acts 49th Leg., 1945, ch. 378, sec. 2 (12)f. 
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that appearances may now be entered anywhere in the United 
States the limitation on reimbursement of State employees 
for actual expenses is now the same as it was prior to 1945.* 

The facts disclosed by your letter show that the 
employees whose actual expense reimbursement is now chal- 
lenged by the Comptroller attended a formal meeting, a “clin- 
ic” conducted by the Bureau of Public Assistance of the 
United States Department of Health, Education and Welfare. 

The facts further disclosed by your letter show 
that this Federal Agency strongly recommended attendance at 
this meeting. Based on all the facts presented the Colorado 
meeting was not an informal consultation. Consequently it 
is our opinion that the employees involved “appeared be h ore” 
the Bureau within the meaning of Subsection (12)g and are 
entitled to be reimbursed for actual expenses incurred. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SREPPWD 
Attorney General 

BY 
Phillip Robinson 

Assistant 
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* Acts 47th Leg., 1941, ch. 571, sec. 2 (13)f; Acts 48th 
Leg., 1943, ch. 400, sec. 2 (13)f. 


