
Hon. C. A. Freeze, Chairman 
Texas State Board of Public Accountancy 
Perry-Brooks Building 
Austin 1, Texas Opinion No. I@-77 

Re: Legality of an individual's 
practicing public account- 
ancy in Texas under an as- 

Dear Mr. Freeze: sumed or fictitious name. 

Your request for an opinion reads in part as 
follows: 

'"1 should like a written opinion as to 
whether or not an individual may practice 
public accountancy In the State of Texas 
under an assumed or fictitious name, as in 
the following manner: 

John Doe, C. P. A. (or Public Accountant) 
Address 
DBA John Doe (&) Company 

or 

John Doe (8~) Company 
Address 
John Doe, C. P. A. (or Public Accountant) 
Sole Owner. 

Furthermore, would it ever be permissible 
for an individual to practice public ac- 
countancy In the State of Texas using the 
appendate 'And Company' to the individual's 
name?' 

Our understanding of your fact situation is 
that "John Doe" Is the Individual's true name and the 
term~"assumed or fictitious" as applied to your examples . 
means only that his business is being conducted under 
some name other than, or in addition to, his individual 
name only. 
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Article 41a, Vernon's Civil Statutes, known 
as the Public Accountancy Act of 1945, provides for the 
granting of certificates or permits to Individuals, 
partnerships and corporations under compliance with the 
terms thereof. 

Section 24 of the statute further provides that 
It shall be a misdemeanor for any person to 'hold him- 
self out to the public as a public accountant" or to 
"engage in the practice of public accountancy" without 
having obtained a certificate or permit. It must be 
observed that the statute, 
defines the term !'person" 

in Section 2(c), technically 
as being inclusive of indivi- 

duals, partnerships and corporations. 

We therefore hold that It would be a misdemeanor 
for anyone holding a permit or not, to hold himself out 
to the public as being an accountant possessing a permit 
or certificate in a capacity -- either individual, part- 
nership, or corporate -- in which he had not been duly 
licensed by the Board. Whether your particular examplies , 
constitute such a "holding out" would clearly be a fact 
question to be resolved In each separate instance. 

We trust that this answers your inquires. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SBBPPEBD 
Attorney General 

MS:hep:am 

BY 
Mert Starnes 

Assistant 


