
March,lO, 1955 

Hon. John R. Lee, District Attorney Letter Opinion No. MS-183 
Hon. Robert Ziesenheim, County Attorney 
Ward County Re: Permlsslblllty of 
Monahans, Texas lease of existing 

hospital building 
by a county, using 
proceeds of a bond 
issue voted to es- 
tablish a permanent 

Gentlemen: building. 

Your letter presents three questions under the following 
fact situation: 

In 1954, Ward County authorized the issuance of $400,000 
bonds for the purpose of "establishing and equipping a county 
hospital and for all necessary permanent Improvements and build- 
ing In connection therewith and the purchase of a site therefor." 

Your questions are: 

(1) Does the county have the right to rent a now existing 
hospital building for such purposes pending completion of the con- 
struction of a permanent hospital? 

(2) If so, may the bond proceeds be used to pay such 
rental? 

(3) Is It necessary to advertise for bids under Article 
2368a, Vernon's civil Statutes, 
hospital site in the county"? 

for the "purchase or lease of a 

Your first uestlon Is answered by two previous opinions 
of this office (S-12 g and O-4569), which hold that a county may 
lease facilities for a county hospital. 

Those previous opinions, also, by Inference, if not 
directly, state that such rental payments are to be paid from 
the general fund of the county. These particular bonds were 
voted agkifistthe permanent improvement tax fund and are to be 
paid from tax collected by the county pursuant to that Constltu- 
tlonal authorization. A rental payment In such circumstances 
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would not be for e’perumient Improvement for the cbunty and could’. 
not be paid .fr6m that- Constitutional fund, although it could be 
paid from the general fund. The elementary rule,-of course, be- 
ing that Constltutliinal’funds’ authorized and created under Sec- 
tion 9, Article 8, are and must remain Inviolate. Carroll vc 
Williaine , 109 Tex. 155, 202 S .W. 504 (1918) . Your second quais- 
tion ie anewered in the negative. 

Your third ueistidn Is answered by the provision of Sec- 
tion 5 of’ Article 23 i!! 8a, which provides that the expenditure o? 
bond funds $8 exempt from the requirement of advertising for bids. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SBEPPmD 
Attorney General of Taxer, 

EM!+ I) Assistant 


