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Hon. Garland A. Smith 
Casualty Insurance Commissioner 
Board of Insurance Commissioner~$ 
Austin 1, .Texas 

Gpinion No. S-28 

Dear Sir: 

.’ 
Re:~ Applicability .of Sec. 35 

of Art.’ 6701h. V.C.S., the 
Assigned Risk Plan. to a 
casualty insurance com- 
pany writing ‘insurance 
only on motor buses and 
motor trucks holding mo- 
tor carrier permits from 
the Railroad Commission. ,: 

You have iequested..our’opinion,as tom the: applicability of 
Section 35 of Article .6701h. Vernon’s Civil,Statutes, to a casualty insur- 
ance company which confines itself to writings liability insurance on cer- 
tificated motor bus and motor truck carriers.~ Section35 of,Article 6701h 
provides for the Assigned Risk Plan, ,this-.section.,being a part of the Texas 
Motor Vehicle Safety Responsibility Act. Pursliant~to that section, you in- 
form us that the Board of Insurance Commissioners approved a plan, ef- 
fective January 1, 1952, calling foi’the assignment of less~ attractive risks 
to casualty insurance companies fin Texas; The Tr’ansptiit Insurance’Com- 
pany ,of Texas, a casualty ‘insuranc~e company which doesnot write liability 
insurance other than on certificated ‘motor bus a& motor’truck cdrriejr.s. 
has,re,sisted participation in the plan and~thd~acce&nce of risks assigned 
to, it,under the plan, Andy you therefore ask, our opinion ,as tothe follciwmg 
two questions: 

“( 1) Is the Transport ,‘Insurance Company required ‘~ 
to participate in the plan even though it might provide no 
insurance on motor vehicles subject’to assignment under 
the Act. and 

“(2) Must the Transport Insurance’~Company ac- ” 
cept assignments based on all of its Texas’motor vehicle 
liability insurance premi,ums or only those premiums de- 
rived from m~otor ‘vehicles subject to the ‘~Motoi Vehicle 
Safety Responsibility Act.* .” 
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Your letter informs us that the Transport Insurance Com- 
pany of Texas is a casualty insurance? company, and under the Insurance 
Code, such companies are authorized to issue motor vehicle liability pal- 
icies in the State of Texas. 

Sec. 35 of Art.. 6701h, V.C.S., provides, in part, as follows: 

“Sec. 35. Subject to the provisions of Section 9 of 
Article 4682b of Texas Revised Civil Statutes, insurance 
companies authorised to issue motor vehicle liability pol- 
icies in this State may establish an administrative agency 
and make necessary reasonable rules in connection there- 
with, relative to the formation of a plan and procedure to 
provide a means by which insurance may be assigned to an 
authorized insurance company for a person required by 
this Act to show proof of financial responsibility for the 
future and who is in good faith entitled to motor vehicle 
liability insurance in this State but is unable to secure it 
through ordinary methods; and may establish a plan and 
pr,ocedure for the equitable apportionment among such 
authorized companies of applicants for such policies and 
‘for motor vehicle liability policies. including, but not lim- 
ited to, voluntary agreements ,by insurance companies to 
accept such assignments. WJren any such plan has been 
approved by the Board of Insurance Commrssloners, all 
msurance cornnames authorxsed to rs,sue motor vehicle 
Eabrlity policies in the State of Texas shall subscribe 
fhereto and participate there:&” (Emphasis supple . - 

Since the ,Transport Insurance Company of Texas is au- 
thorized to write liability insurance on any motor vehicle, under the 
clear and unambiguous language emphasized in the foregoing section, 
such company must subscribe to and participate in any plan apprwed by 
the Board of ~Insurance Commissioners, regardless of any~company pol- 
icy it may have as to writing certificated motor carriers or preferred 
or extra-hasardous risks. We, therefore, answer ,your first question to 
the effect.~that~if the Transport Insurance ~Company of Texas is authorized 
under its shader to write liability insurance on motor vehicles in Texas, 
it is required to participate in the plan regardless of the risks it may be 
insuring under its presently existing company policy. 

Your second question, however, relates to the assignsne;ht;~ 
of risks $o the Transport Insurance Company of Texas. You inquire 
whether this should be based on the premiums realized by the company 
on certificated motor carriers or on motor vehicles other than certifi- 
cated motor carriers. In answering this question it is necessary to call 
to your attention the provisions of Smec. 33 of Art. 6701h, which provides, 
in part, a’s follows: 
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“This Act shall not apply . . . with respect to any 
motor vehicle which is subject to the requirements of 
Articles 911a (Sec. 11) and 911b (Set, 13) of Texas Re- 
vised Civil Statutes; . . a R 

From your letter it appears that the Transport Insurance Com- 
pany is writing insurance only on motor carriers which have complied 
with the provisions of Art. 91la. Sec. 11. s.nd Art. 911b, Sec. 13, V.C.S., by 
filing a bond or insurance policy with the Railroad Commission in amounts 
required by the Commission. This being true, the motor vehicles which 
the company insures are clearly exceptemi from the provisions of Art. 6701h 
by the unequivocal language pointed out i:n Sec. 33. If such motor vehicles 
are excepted from the provisions of the Act, clearly the premiums real- 
ized from liability insurance on such motor vehicles are likewise excepted 
from the application of the Act. The Board’of Insurance Commissioners, 
therefore, under any plan of assigned risks which it has approved, could 
not legally require the assignment of risks to a casualty insurance com- 
pany predicated upon premiums realized from certificated motor carriers, 
as such vehicles, and any insurance premiums thereon, are excepted from 
the operation of the Act. We therefore answer your second question to the 
effect that the Board of Insurance Commissioners may not approve a plan 
requiring the assignment of risks to a casualty insurance company predi- 
cated upon premiums realized solely from certificated motor bus and mo- 
tor truck risks. 

We further express no opinion as to the constitutionality of ei- 
ther Sec. 35 of Art. 67Olh or of the plan approved by the Board thereunder. 

SUMMAR’I 

A casualty insurance company authorized under its 
charter to write motor vehicle liability insurance is re- 
quired to subscribe to and participate in the Assigned 
Risk Plan provided for under Art. 6701h. Sec. 35, V.C.S. 
Such company may not be compelled to accept risks pred- 
icated upon the premiums realized by the company on cer- 
tificated motor bus and motor truck companies, which have 
complied with Art. 911a. Sec. 11, V.C.S., and Art. 911b. Sec. 
13, V.C.S. 

APPROVED: Yours very truly, 

C. K. Richards JOHN BEN SHEPPERD 
Reviewer Attorney General 

Willis E. Gresham 
Reviewer 

Robert S. Trotti 
First Assistant 

Ass&s&t‘ 

John Ben Shepperd 
Attorney General 


