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August 24, 1953 

Hon. Robert L. Dalby Opinion No. S-87 
County Attorney 
Bowie County Re: Proper charge for mileage 
Texarkana, Texas by sheriff for service of 

process where part of such 
Dear Mr. Dalby: mileage is covered by mail. 

You have requested an opinion in regard to 
the following question: 

"Is the Sheriff of Bowie County en- 
titled to charge mileage from the county 
seat to the point where service of process 
is made, even though a portion of said 
distance may be covered by the use of mail, 
or can he charge mileage only for the number 
of miles actually and personall% travelled 
in the service of such process? 

You state that under a,uthority of Article 
1605a, Vernon's Civil Statutes, the Sheriff of Bowie 
County maintains an office in Texarkana, a distance of 
about 25 miles from the c0unt.y seat, which is located 
at Boston, that most of the process issued by the clerk 
at Boston is mailed to the sheriff at his Texarkana of- 
fice, and when service of s.uch process is completed it 
is returned by him to the clerk by mail. 

Articles 1029, 1030, and 1065, Vernon's Code 
of Criminal Procedure, provide for the fees that the 
sheriff shall charge in the execution of criminal pro- 
cess. It will be noted that these articles provide 
mileage "for each mile actually and necessarily traveled," 
and mileage "for each mile the officer may be corn elled 
to travel in executing criminal process, s . .-is 
added 

The ordinary signification must be applied to 
words of general use. Article 10, V.C.S. If statutorj 
words are unambiguous and clearly and distinctly express 
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the intent of the legislature, the statute must be given 
effect according to its terns; Board of Insurance Com- 
missioners v. Guardian Life Ins. Co., 142 Tex. 630 180 
S.W.2d 906 (1944). The words hereinabove underlinid have 
a clear and definite meaning-in general usage, so these 
statutes must be applied and enforced as they read. 
Gilmore v. Waples, 108 Tex. 167, 188 S.W. 1037 (1916). 

Fee statutes are strictly construed and fees 
are not permitted by implication. Binford v. Robinson, 
112 Tex. 86, 244 S.W. 807 (1922); McCalla v. City of 
Rockdale, 112 Tex. 209, 246 S.W. 654 (1922). 

Article 3933, V.C.S., provides in part: 

"Sheriffs and constables shall receive 
the following fees: 

'For traveling in the servioe of any 
civil process, D . . shall receive . . 0 
for each mile going and coming, e . . he 
shall charge for the distance actually and 
necessarily traveled in-the service of same." 

Certainly it could not be said that an officer 
is traveling in the service of process unless he actually 
traverses the distance for which mileage is claimed. 
What has been heretofore said in regard to mileage to be 
charged in the execution of criminal process applies 
with equal force to the execution of civil process. 
Gulf C. & S.F. Ry. v. Dawson, 69 Tex. 519, 7 S.W. 63 

. 

It is therefore our opinion, which is in accord 
with your conclusion, that the sheriff would be entitled 
to charge mileage only for the distance he actually and 
necessarily travels in the execution of process. See 
Bigham v. Jones, 116 Tex. 348, 291 S.W. 842 (1927)3 Burns 
v. State, 123 614 61 S.W.2d 512 (1933); Lewis v. 
State, 124 Tex,Cr. Tex'C;6g, 64 S.W.2d 972 (1933). 
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SUMMARY 

A sheriff is entitled to charge mileage 
only for the disitance,he actually and neces- 
sarily travels in the execution of civil and 
criminal process. Where the papers are trans- 
mitted by mail overa portion of the distance 
between the place of issuance and the place 
of service, the officer is not entitled to 
mileage based on the distance covered by mall. 
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