
August 24, 1953 

Hon. Rotart SL oalvert 
Comptrollar of PI&UC Acoounts 
Austin, Texas .Opinlon NO. s-89 

Rer 

Dear 1wr, Calvert: 

1, Authority of the Comp- 
troller to Issue warrant4 in 
payment of wltneea feet3 ao- 
signed to a county. 
2. Aut,hority to Issue war- 
rants for witness Pees,to, ang,.~ 
of the offio,ers named in k&4- 
cl& 380, Vernon's Penal Code, 
when such officers have pur- 
chased such wit~nesa fee bIlla. 

Your request for 
follows: 

our opinion read0 in part a0 

"This Department has received a witness 
fee bill for fees 'aooruing to,a witness under 
the provisions of Article 1036 C.C.P* The 
wltneea apparently attempted to assign hi6 
witness fee account to Jeff Davis County,, 
which County paid the 'wltneas,the full amount 
of hle witneerr fee aocount. The Dleerlot 
Clerk of the County requests that a~Uarrhnt 
;;e:asued to the County for these witness 

. 

Yioulcl it be legal r0r this nbrttint 
to Issue a warrant to the County Par these 
fees? 

"Would It be legal for this Departmmt 
to issue a warrant for ritnass feed to iucf 
o? the oflioer;s named in Arelole 380 P,C. in 
lnstanoes when said oPflosrB have purohaBQd 
witness fee bills?" 
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Section 5 of Article 1036, Vernon’s Code of 
Criminal Procedure, provides in part as follows: 

"The Comptroller, upon reaeipt of such 
claim and the certified list provided for 
in the foregoing section, shall carefully 
examine the same, and If he deems said 
claim correct, and In compliance with and 
authorized by law in every respect, draw his 
warrant on the State Treasury for the amount 
due in favor of the witness entitled to 
same, or to any person such certificate has 
been assigned by such witness, but no war- 
rant shall issue to any assignee of such 
witness' claim unless the assignment is made 
under oath and~acknowledged before some per- 
son duly authorized,to administer o.aths, 
certified to by the Officer and under seal." 

It is noted that the attempted assignment of 
the witness fee bill involved assigns the account to the 
witness himself, and is therefore ineffective as an 
assignment. Therefore, under the section of Article 
1036 quoted above, the Comptroller would not be author- 
ized to Issue a warrant in payment of such claim to any 
person other than the witness himself. 

It is, probable that this assignment can be 
corrected to show that Jeff Davis County Is the:,true as- 
signee,~as such appears to have been the Intent of the 
parties, and the claim then again presented to your 
office. 

In such event it is assumed that your first 
question was Intended to inquire as to the legality of 
payment after an assignment of such a claim to a county. 
In this regard it is noted that the part of Section 5 
above quoted authorizes an assignment "to any person." 

Article 1572, V.C.S., provides "Each co.unty. 
which now exists or which may be hereafter established 
shall be a body corporate and politic." Article 23, 
V.C.S., provides in part, "The following meaning shall 
be given to each of the following words, unless a dif- 
ferent meaning is apparent from the context; 2. 'Person' 
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lncludea a corporatlonrn 
Live Oak Count 
City of Taho 

CorPun chI%lti v* 
tT Cl A 1957) ; 

8g,‘:i6 ::w:‘c?162 
, 166 s .w. 470, 472 

There being no Indication that the Legislature 
intended a more restrictive meaning It follows that a 
county would be Included In the foregoing phrase author- 
izing assignments “to any person”, It is our opln,lon 
that if a valid claim for witness fees in a felony case, 
prop,erly assigned to Jeff Davis County, is presented 
within twelve monthe from the date same became due, It 
would be legal to Issue a warrant to said county for 
such fees. 

Your seoond question Is, ‘Would It be legal 
for the Department to Issue a warrant for wltness~ fees 
to any of the officers named In Article 380, P.C., In 
if;:“,;;$es when said officer8 have purchased witness fee 

Article 380, Vernon’s Penal Code, reads as 
follows: 

“Any county judge, clerk or deputy clerk 
of any district or county court, sheriff, or 
his deputy, justice of the peace or constable, 
who shall purchase or otherwise acquire from 
the party Interested any fee or fees coming 
to any witness In any proceeding whatever, 
either before the district or county court, 
or the court of any justice of the peace, 
or before any coroner’8 Inquest, shall b$ 
fined not exceeding one hundred dollars. 

The atatute involved Is very inclusive and 
denounces those designated officers who “purchase or 
otherwise aoquire from the party interested” any such 
witness fees, and such purchase would bye Illegal and 
void. Texas Anchor Fence Co. y. City of ~San Antonio,, 
71 S.W. 301 (T Clv.App, 1902). This would include ao- 
quisltlon In aiG*manner other than by lnheritanoe or 
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operation of law. Of course, this would Aot apply to .a 
sheriff or con&able advancfng funds to a witness in con- 
formity with Article 477, Vernon's Code of Criminal 
Procedure. 
246 (1900). 

Sparks v. State, 42 Tex.Crim. 374, 60 S.W. 

It follows therefore that the Comptroller would 
not 'be authorized to issue warrant,s to the officera named 
In Article 380, V.P.C., In Instances when such officers 
have purchased wltneas fee bills. 

SUMMARY 

The Comptroller is authorized to ls- 
sue a warrant to a county to pay a witness 
certificate which has been properly assigned 
to such county. Article 1036, V.C.C.P. 

The Comptroller is not authorized to 
issue a warrant for witness fees to any of 
the officers named In Article 380, Vernon's 
Penal Code, when such officers have Pur- 
chased witness fee bills. 

8' 
APPROVED: 

J. C. Davis, Jr. 
County Affairs,,Dlvislon 

Yours very truly, 

'JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 

Willis E. Gresham 
Reviewer. 

Robert S. Trottl 
First Assistant 

BY 
Assistant 


