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Texan A. & M. College System Re: Interpretation of the Interagency 
College Station, Texas Cooperation Act with respect to 

contracts between state agencies 
for furnishing materials, and 

Dear Mr. Barrington: related questions. 

Your opinion request deals with the general problem of the 
authority of one state agency to furnish materials and supplies to 
another state agency and the methods by which this objective may be 
accomplished. You have presented two specific instances in which 
the Texas Agricultural Experiment Station has sought to contract with 
othar state agencies for the transfer of products from its farm opera- 
tions, wherein difficultias have bean encountered in finding a legal 
method to effectuate the transfer and to reimburse the Experiment 

P.. Station for the products. 

The first instance which you mention concerns a proposed 
contract between two branches Of the A. & M. College System - the 
Agricultural Experiment Station and the MainnCoFblege - whereby the 
Experiment Station would furnish milk produced in its Dairy Husbandry 
Department to the College Creamery. Thin contract was submitted to 
the Board of Control for approval under the Interagency Cooperation 
Act (Chap$cr 340, Acts 53rd Leg., R.S., 1953, codified as Article 4413 
(32) in Vernon's Civil Statutes), but the Board of Control refused to 
approve it on the ground that the Act does not authorize a contract 
providing for the actual sale of agency property to another agency. 

In the second instance the Agricultural Experiment Station 
sold a quantity of seed rice which had been pro&cad on one of its 
substation farms to the Texas Prison System for crop planting on one 
of the Prison Synttem farms. This purchase was made on the open market 
through the Board of Control pursuant to Article 660 of Vernon's Civil 
Statutes. The Comptroller of Public Accounts refused to issue a mar%%& 
in payment for the rice on the ground that one state agency cannot sell 
to another state agency without express atatutory authority and no INCh 
authority existed for this contract. (The applicability of the Inter- 
agency Cooparatimn Act was not involved in the Comptroller's refusal, 
aa the agencies had not attempted to make the transfer in accordance 
vith that Act.) 
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The reason for the passage of the Interagency Cooperation 
Act IS stated in the preamble as follows: 

'1. ,.. efficiency and economy in the administration 
of the State Government are necessary to carry out effec- 
tively the duties of the government to its citizens, and 
good faith attempts to establish economical and efficient 
arrangements for th8 exchange of services, materials and 
equipmant between agencies of the State have sometimes been 
thwmrted." 

Section 3 of the Act provides that 

'Any State agency may enter into and perform a written 
agreement or contract with other agencies of the State for 
furnishing necessary and authorized special or technical 
s@rvices, including the services of employees, the services 
of materials, or the services of equipment. . . ." 

In declining to approve the proposed milk contract, the 
Board of Control has stated that they interpret this provision to 
mean that service contract6 only are permissible under the Act. 
Apparently it is their view that a contract which provides for the 
furnishing of materials without the performance of an attendant 
"service" either of employees or of equipment is not authorized. 

It should be noted that the three types of authorized ser- 
vices - services of employees, services of materials, and services 
of equipment - are listed disjunctively. Thus, a contract may be 
for each type separately or for any combination of the three. Look- 
ing to the complete language of the statute, we think the term 
"furnishing services" is used in the broad sense of making the par- 
ticular commodity (labor, materials or equipment) available for the 
benefit ,or use of the receiving agency instead of in the narrow sense 
of perfarmance of labor or useful work. It is our opinion that either 
materials or equipment may be furnished without any further attendant 
"services. " 

In the case of equipment, the statute evidently wa5 intended 
to permit temporary utilization of equipment belonging to another 
agency where it is more economical and efficient to employ equipment 
already owned by the other ggency than it is to llprchase additional 
equipment or to make a contract with private concerns to have the work 
performed. The equipment may be furnished either with or without a 
concurrent furnishing of labor or materials. The services of eqUi~nINkt, 
i.e., use of the equipment, can be furnished without a permanent transfer 
of possession or ownership, and we would agree that this provision does 
not contemplate a sale or permanent transfer of equipment. 
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Similarly, we interpret the statute to mean that an agency 
may furnish lneterials to another agency without the furnishing agency's 
performing any other type of service in connection with their use. 
The Word "materials" obviously is used to mean consumable supplies and 
commodities a# distinguished from equipment, which i# mot consumed or 
expended through use. In the very nature of thing6 the furnishing of 
Supplies and nterials contemplates apernment rslinquiahment by the 
furnishing agency. It is true that this is in practical effect a sale 
or a gift, &pending on whether reimbursement is made, in that it is 
a transfer of the full beneficial u#e to which the materials IM;Y be 
put. But a transfer of materials with an attendant service would also 
be equivalent to a 6ale or gift so far as the materials themselves are 
concerned. To hold that the statute does not permit a transfer of 
ownership of' the materials would make thin provision meaninglers, simco 
the furnishing ef materials, to be of any benefit, mu& necersarily k 
accompanied by a nli.nquiShment of anr further claim to thw. 

Section 2 Af the Interagency Cooperation Act defines "sgancy" 
as including "any se~ics or part of a State instttution of higher educa- 
tion." Further, Section 6 provides for the handling of intraagency trans- 
actionna. Clearly, then, authorized co&~cts may bs entered into between 
branches of the A. & H. Cellege System. It is our opinion that the pro- 
posed contract between the Experiment Station and the Main College for 
furnishing milk to the College Creamery is authorized by the Act. Of 
course, the making of any authorized contract is a voluntary matter on 
the part of the contracting agencies, and the approval of each particular 
contract is within the discretion of the Board of Control. 

It follows from what has been said that the transaction between 
the Experiment Station and the Texas Prison System for supplying seed 
rice could have been accomplished under the Interagency Cooperation Act 
with the approval of the Board of Control. But this i8 not the exclusive 
method for effecting a transfer of property between state agencies. That 
Act did not repeal existing statutes or supersede existing lawful means 
for accomplishing the same result. 

The instances in which one state agency may sell to another in 
the regular channels of commerce 1-i-e fairly rare, because very few State 
agencies have any general authority to sell property which they own. The 
inability to sell to other state Agencies is not because of a lack of 
express authority to sell to another state agency but because of a general 
lack of autkority to sell at all. It is our opinion that where one state 
agency bar a general authority to sell and another agency has a general 
authority to buy, it ia permissible for the ttro agencies to do business 
with each other, provided each is able to comply with the conditions and 
restrictions placed en transactions of that nature. 
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One such instance of a generalauthority to sell is found 
in Article 136, v.c.s., which authorizes the Agricultural Experiment 
Station System to sell or exchange its products. This is an authority 
to sell eithen6on the open market or through contract. We are of the 
opinion that the Experiment Station may become the seller in any trans- 
action wherein it can comply with the conditions and requisites for 
consummation of the sale, including a sale to another state agency. 

This office has heretofore held that In the absence of 
express statutory authorization a state agency has no authority to 
make a bond guaranteeing performance of its contracts. Att$y .@n. 
CP.C-1033 (1939). Accordingly, the Experiment Station could not 
enter into a contract where a performance bond was required since 
it does not have express authority to give bond. This would be true 
whether the proposed contract was with another state agency or with 
a private concern. 

Further, a state agency cannot, sell to another state agency 
where the statute regulating state purchases limi68 e~ligible~selfers 
to a class which excludes state agencies. Thus, in a 1931 opinion 
(Vol. 319, p. 918) this office held that Article 608, V.C.S., per- 
mitted printing contracts to be let only to "persons, firms, corpora- 
tions, or associations of persons, who hhall be residents of Texas," 
and that a state agency did not come within the class of eligible 
sellers. 

The purchase of the rice in question was made under,Article 
660, V.C.S. This statute does not limit the class of eligible sellers 
or require the furnishing of a bond. We have pointed out that Article 
136, v.c.s., gives the Agricultural Experiment Station the authority 
to sell its products in the open market. Article 660 gives the Board 
of Control the authority to buy in the open market.' If the purchase 
in this inetance was properly of an emergency nature as required by 
Article 660 (and we have no reason to question its propriety), it is 
our opinion that the Comptroller should have issued the warrant in 
payment for the rice. 

You have asked what other methods are available by which 
transfer of property between state agencies may be accompliehed. We 
call your attention to Articles 640 and 666-1, V.C.S., which authorlae 
interagency transfer of surplus supplies and property which ie unfit 
for use or no longer needed. In view of what has already been said, 
an extended discussion of these statutes is not necessary. 

S-Y 

A state agency may contract to furnish materials to 
another state agency under the Interagency Cooperfation Act 
(Chapter 340, Acts 53rd Leg., R.S., 1953; Article 4413(32), 
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V.C.S.) vithout furnishing any other type of service 
in connection with the use of the materials. 

Apart from the Interagency Cooperation Act, a 
state agency which has general authority to sell 
property owned by it may make a sale to another 
state agency, provided each agency is able to com- 
ply with the condition6 and restrictions placed on 
transactions of that nature. 
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