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Comptroller of Riblie Accounta 
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2. 1954, ~coiIcerniqll votlly by 

Dew Mr. Calvert; member* of the aimed forcom. 

You have requested an opinion relating to the constructIon 
ard effect of the cmstitutional amendment adopted November 2. 1954.~ 
amending Sections 1 and 2 and repealing Section Za-d Article VI, Con&f- 
tutfon of Texas, concerning voting by members of the armed forcei. 
Your questions ars am follows: 

‘1. What i8 the affective date of tbe Constitutional 
Amendment voted upon a? th General Election on Novem- 
ber 2, 1954, which repeala Section 2a d Arttch VI and a- 
meads Sectioru 1 ad 2 of Article VI of tba Texas Conati- 
tution 7 

“2. Doaa this amendment make any distinction be- 
tween morbbers bf tbe regular military establishment of 
the United Statea and officers or enlisted men of the Na- 
ttonal Guard of Texas, the National Guard Reserve, the 
Officers Reserve Corps of the United States. or draftees7 

‘3. If your answer to the se$ond question is in the 
negative, will it be necessary for any member of the Armed 
Forces of the United States pr..component branches thereof, 
or in the military service of the United States, to pay his 
or her poll tax in the county in which he or she resided at 
the time of entering such service, so long as ha or she is 
a member of tha Armed Forces? 

“4. Do you construe Section 2 to mean that a poll 
tan is lo&d only on persons batxveen the ages of 21 and 
60; ani that the State poll tan levy will .still be $1.50, but 
.that members of the National Guard will still pay the State 
poll,tax of $1.00, as referred to in Articles 5840 end 
58417. 

A constitutional amendment becomes a part of the Constitu- 
tion oh the date of t&e official caxwaea shorting that the amendment re- 
~d*sd a majority vote. Wilson V. state, 15 Tu. ct. App. 150 (1883); Ati’y. 
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Gan. Op. s-146 (1954). The votes of the elactlon held on November 2,1954, 
were canvaaaad on November 19, 1954, and the official canvas, ahowed that 
tha ame+mant had been adopted. It therefore became effective on Novem- 
bet 19. By ita express terms, Section 2 of Article VI is aelf-executing. 
The provisions amending Sectton 1 apd repaaling.Section 2a are likewi~ 
l elf-exeCuting.and become operative without further legislation. Att’y. 
ckn. Op. S-146, l upra. All statutes In conflict with these constitu~hal 
provisions are, mow superseded. 

In answer to your mecopd question, the amendment doeN not 
make any dirtinction betaeen membera of the regular military establirh- 
meat of the United States and members of the National Guard, renervbtb. 
or drafteea. Revioualy, the members Ot the regular military establiah- 
mont were diafraacbiaed. while the othei groups tidre’not. Under the new 
l wndmo +t, tb pkvlslon in Secticm,l d’~ArticJe VI disqualifying memborm 
d tb regular military establishment ban bean omitted, and no peraw’ia ., 
now dlaqualifled aa, am elactor by reason cd hia military atatua. 2io~ever,~ .~ 
l p r q vla io n,ha a  beon a+ded to Section 2 of Article VI which raadn: 

. . . . Any mamber of the Armed Fooicw of the 
United Statea or component broachs tired, or in the 
military service of the United Statea, may vote only in 
the county in which he or she resided at the time of an- 
*to r iw much l er vtc e l o lon(r aa he or ahe ia a member 
of tha Armed Forcee.” ,, 

B’ornwrly, National Guardsmen; roservlats, end dr&fteu la active l ervicr 
could vote at the place of their legal residence at the timq of voting (pro- 
vidod they had realdUd within the State for one year and vi&in the county 
for ain montha) without regard to the place of residence at the tima’they 
-rod service. ~Activkmember~ of ti re 

r 
lar eatebliahmant could not 

vote at all. Now, all these group= aro qua1 iod alactors It,they meet o&er 
roquirenunts, but no&a of them may vote anywhere in Texan ucept in the 
county whore they, resided when .they entered service. If a person in mlliy 
tary.service changes bia legal reaidenca to~some place other than U+cou#ity 
in Taua in which he resided :at.the time be ,enterad aorvico, he cannot vote 
ILthia state. 

Throughout this opinion t&e term “rcaidenco’ meana legal 
reaidenco aa distinguished from actual residence. 

The constitutional amendment does not change tha ruler f6r 
dekrrnintry wbat pkco ii the legal roaidanco, of the voter, nor doaa it 
rnaau that in all circumghncab a parson in military service Will ba eati- 
tlod td .&im a voting roaidence in the county of which he waa a roeideat 
at the tluia he entered aorvica. Place of rksidance ia still to be deter- 
- in the /ame way that it has always baen. Absence from the county 
or #tata for tha plrpoao of performing military servlee doea not of itself 
‘oatrae a loaa’ob reridonce, but it ia possible for a person to abandon hia 
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old reaidence and acquire a aevj rorideace duriq time d service. Tar. 
Cwat. Art. XVI. Stc.c); Clark v. Stubba, 131 S.W. Ld 663 (Tax. Civ. App. 
1939); Struble v, Strublem W Ld 279 (Tax. Civ. App. 1943)7 Rtta- 

, 177 S W 2d 2k’(Tex. Civ. App. 1943); RobinsoiXXob- 
2d 22g’(T;x. Civ. App. 1950); 15 Tax. Jpr. 715 II i iie 
a  l o, uad thereby changta hia realdeuce to s&t?& ’ 

county, ho loses hia right to vote in this &ate while he continues in atrv- 
ice, .unleas ho re-•atabliahoa hia residence in the ctxmty in which he 
roaided when he enterod urvice. Furthor. 110 ptrson who ontertd itrv- 
ice as a resident of another Star may acquire a voting resides8 in Toxaa 
whilt ht ia in rorvico. 

It is our opinion that the restriction to voting in the county 
of residence at the time of entering service applies only to persons who 
art on extended active duty. timbers of the National Guards and restr- 
vtsts who art not on extended l ctlvt strvict and retired military ptrson- 
nel art not l ubjoct to thim restriction. Further, “county of residence at 
the time of entering such serviet’ means the county in which tim person 
residod at the time he began his current active l orvice. To illustrate: 
A ptraon, while rtsiding in County A. joins one of the reserve components 
but dws not go into active service. He later moves to County B. After 
he has fulfilled the ltngth of residcnco requiremsnt. he may vote in Coun- 
ty B7 in fact, ho could vote nowhere tlat. Whtle living in County B. he is 
called into active service. During this time his place of voting is in Coun- 
ty B. the county in which he resided when he went into active service. Af- 
ttr his release from that tour of duty. he changes his residence to County 
C. His place of voting is in County C so long.as he continws to live thert. 
If he is again called into ective service while living in County C, that is the 
place where he will vote. 

Your third qucstlon concorns the payment of the poll tax by 
persons in military service. They aro subject to paymant of a poll tan to 
the same extent and in tho samt axanne* as all other residoats of the State. 
Horotofore. by virtue of Sectian 28 of Article VI, qualifiad obetori in mil- 
itary service were not required to pay the poll tax as a coaditfbn precedent 
to voting during time of war ami for e certain period after its termination, 
but the recent amendment repealed this section of the Constitution. Hero- 
after, all persons in military service must pay a poll tax before February 
1 in order to vote, unless they come within one of the exemptions. If they. 
are exempt under the general law. they must comply with the requirements 
relating to obtaining exemption certificates. 

If a person is subject to the poll tan, he wee8 it in the county 
of his legal residence on the first day of January preceding its ltvy. L&n- 

v. B&our. 149 S.W. 795, SO5 (Ttx. Civ. App. 1912); McCbarea vI Maad. ,f 7s,-Aa, 
ci App. 1925). It should be noted that liability to the poll tan 1 

2 qualified tlectors. 
a not 

It is levied against* residents bttw?ta.the 
I 
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agos of 21 and 60 y0ars.l regardltas of whether thoy art qualified elec- 
tors. Ordinarily, a parson in military sorvico oontinuts to maintain 
his legal residence at the place whore ho resided when he enterad! norv- 
ice. In that case, he is subject to payment of the poll tax in that county, 
end he may vote in tbat county if ho is otherwise quallfiod. Howtvor, if 
he should happen tochange his residence tu some other countyduring 
military service, ho would be subject to payment of tho tax in tho county 
of his now residenco;~ but payment d the tax would not entitlo him to vote 
in %t county of his former residence, nor could ho vote in the county of 
his ntw residence. And. of course. voluntary payment of the tax in tho 
county d his former residence would not tntitlo him to vote .in that 
county. 

This brings up tho question of tho form of tho poll tax ro- 
ceipt to be issued to parsons in military aervico. Thoy should bo ,iaruod 
the regular rtcoipt form and should be placed on the poll tax rolls in tht 
*am0 manner as othor poll tax payer*. In the few instancts whoro poi- 
‘sons cpango their rosidonce during military service, 6s regular receipt 
form will still be used, even though the holder cannot vote on it unless he 
is rtloasod from activeservice. As already pointed out, thore aro other 
instances in which poll tax holders aro not ontitlod to vote, yet tho stat- 
utomakes, no provision for issuance of a special form of receipt except 
where the taxpayer is,an alien or where the tax is paid after January 31. 
Arts. 5.12 and 5.14, Vernon’s’ Texas Election Code. 

In answer to your fourth question, you are advisod that tho 
recent amendment dues not make zany change in the poll tax laws. . The 
tax is levied only on residents between the sges of 21 and ~60 years. Art. 
5.09, Vernon’s Texas Election Code. The stato poll tax is still $1.50, and 
countios may levy a tax not to exceed 25 Cents. ‘<Art. 7046, V.C.S. 5&m- 
bers of the National Guard will still pay the constitutional state ta% of 
‘$1.00 but will be entitled to exemption-from the balance uf tbo tax upon 
compliance with Article 5841, V.C.S. 

SUMMARY 

The constitutional amendment relating to voting by 
persons ,in military service,; adopted ,on~November 2. 1954, 
became effective on November 19, 1954.. The amondmont 
is self-enacting and suptrstdts all conflicting statute!. 

The ~amendment rtmoves the voting disqualificatiop 
against .mombers uf the regular military establishment. 

l Certain classes within &em ago limits at0 exempt from tho 56- 
cent statutory part of the state ta+ end from county and city poll texos. but 
all persons between 21 end 60 ere liable fur the constitutional $1.00 tax. 
Tundrt v. Hen*ltzZ;eZ23 S.W. 2d 671 (T ex. Civ. App. 1949); Art. 5.09. Vtraon'a 
Ttxas EleCticm c . 



. - 

Hon. Robert S. Calvert, page 5 (S-148) 

All persons in military servicg are now qualified e- 
lectors if they meet ‘other constitutional requirements. 
However, a person in military service may vote only 
in the county in which he resided at the timeihe en- 
tered service. This restriction applies onlyto per- ~, : 
sons on extended active duty; it does not apply to mem- 
bers of,the National Guard and reservists who are not 
on extended, active duty. 

.., 
While absence from one’s place’ of residence dur- 

ing military service does not ,of itself cause a loss of 
residence, it is possible for a person to abandon his old 
residence and acquire a new one while he is in service. 
If he does so, and thereby changes the county of his resi- 
dence, he cannot vote so long as he continues in service, ~; 
unless he re-establishes his legal residence in the court- ’ 
ty in which he resided when he entered service. 

The amendment repealed Section 2a of Article VI 
of the Constitution of Texas, which waived payment of 
the poll tax by military personnel as a condition prece- 
dent to voting in time of war and for a certain period 
after its termination. 

; 
Voters in military service must now comply with 

the laws relating to payment of poll tax and to obtaining, .~ 
exemption certificates to the same extent and in the sap 
manner as civilian voters. The regular receipt form ::,, 
should be used for their poll tax receipts. 

,.,f 
,, 

Yours very truly, 

APPROVED: 

John Atchison 
Reviewer 

Robert S. Trotti 
First Assistant 

JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 


