
February 24, 1956 

H&orabl& K. I,. BsrFy 
The Adjutant General of Texae 
Auntin, Texan 

Dear General Barry: 

Opinion No. S-l.89 

lb: Jury aarvica bymeu&era 
of the NationalGuard 
under malao 2~5 an8 
5840, v. c. 8.. 

You hsve requeoted an opinion on the liability of membera 
of the Texas national Guard for jury cler~ias. Your questions are aii 
follows: 

"1. Are mombern of the Active Militia of thin State 
exempted fram jury service under the provlsionn of Articleci 
5840-5844, Revised Civil Statuteo? 

'2. If the anawcr to queatlon 1 above in in the af- 
firmative, what restrictiona,' if any, am impooed again& 
the exemption from jury servile for members of the Aotive 
Militia of the State by the aniendment~to Article 2~i35 net 
out in Houee Bill No. 78, 9th Le(&atdure, Regular sension?” 

The amendment referred to exempta from jury ssrvicc "all 
membera of the national guard of this State under the provisim of 
the title 'Militia' during periodn of time when they are actually on 
active.duty." Art. 2135, Bavioed Civil Statutea, ao amended by Ch. 
288, Acto 9th Leg., 1955, P. 795. 

Prior to 1931, Article 2135 provided tit all competent jur- 
orn were liable to jury service except certain enumerated olaenes of 
perwms, inoluU.ng the following: 

"9. All member8 of the national guard of this otate 
under the provieiono of the Title 'Militia:" 

In Title 94 (Militia), Article 5840 provided: 

"All offioers and enlisted men of the active militia 
Defined in Article 5765 as "the organized and kiformed 
military forces of thie State, which @hall be known an the 
Texas National Guardy, who nhall ccrmply with their mili- 
tary duties as prescribed in tiio chapter, nhall be entitled 
to. . .exemption from jury clervlce or duty of every characc- 
ter and deaaription." 
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To be entitled to the exemption for any current year, a certificate 
had to be filed during January Qhowing Wat the member had diQcharg- 
ed the military duties required of him during the preceding year. 
ArtQ. 5841-5844. AQ the law then stood, membera of the National 
Guard were exempted from all jury Qervice during the year if their 
name8 had been certified aQ required in these articlea. 

In 1931, the Legislature repaaled Subdivision 9 of Article 
2135 (C&I. 221, Aoto 42na Leg., R. s., p. 375), thus makw Article 
2l35 read that all competent juror6 were liable to jury Qervice ex- 
cept the enumerated olaQQeQ, which did not include m.snberQ of the Na- 
tional Guard. Thin Act impliedly repealed the jury Qervioe exemption 
proviai&Q in Articlea 5840-5844, since these provioions were in oon- 
flict with Article 2135 a~ amended and the later enactment waQ control- 
ling. Townsend Y. T&&U, 118 Tex. 463, 16 S. W. 26 1063 (1925); 
Parker Y. State, 208 9. W. 

:w. 26 132). 
2d 380 (Tex. clv. App. 1948, affirmed 147 

Tax. 57, 212 5. Between 1931 and 3.955, therefore, members 
of the NationalMnrd were not extipted fipm jury mervice. 

Chapter 288 of the 54th Legislature amended Article 2lJ5 in 
numerouQ reclpecta, including the restoration of the exemption of man- 
bera of the National Guard in the'l~nguage heretofore quoted. How- 
ever, the portions of Article 5840-5844 relating to exemption from jury 
nervlce were not revived by thlQ amendment to Article 2l35. Thomas v. 
Groebl, 147 Tex. 70, 212 S. WY 2d.625 (1948). 

Under the'preaent law, members of the National Guati are ex- 
empted from jury oervice dur% pariodPof time when they are aotually 
on active duty, but it iQ not neceQQary that thei?? nameo be certified 
as formerly required by ArticleQ 5842+844 (prior to the repeal of 
theQe prOviQiOM in 1931) in order for them to 0LsiU4 the eXeItIptiOn. If 
Qunmoned for jury service for a period wh8n he will be actually on ace 
VLVV duty, a member may claim his exemption either upon hi8 appearance 
in open court or by filing an affidavit a6 provided in Article 2137, 
which reads: 

"All persona nummoned as jurora b any court of this 
Stat-e,,who are exempt by statutory 3aw from jury service, 
may, if they 80 deaire to claim their exemptiona, make 
oath before any officer authorized by law to administer 
oathn, or before the officers Quumoning Quch persons, Qtat- 
ing their exemptions, and file paid affidavit at any time 
before the convtiing of @aid court with the clerk of said 
court, which shall constitute sufficient exoucle without ap- 
pearing in peraon." 

Periods of time when membera are actually on active duty in- 
clude period8 of active federal or state oervrice referred to in Articles 
5837a and 5838. We are of the opinion that they also include training 
periods as provided in Articlea 5836 and 5837. 
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Mmnbera of the Texas National Guard are exampted 
from jury semica during periods of time when they are 
actually on active duty. Art. 2135, V. C. S., aa amend- 
ed byCh. 288, Act6 9th Leg., 1955. Perioda when mem- 
beraare actually on active duQ4 include periods of ac.o'. 
tiv'efederal or atate oervice referred to in Art1ol.k %37a 
and 5838, V. C. S., and periods of training aa provided in 
Articlea 5836 and,%37, V. C. S. 

The jury service exemption provl6lona in Artioka 
5840-5844, V. C. S., were repealed by Chapter 221, Acts 
42&Legiolature, Regular Semion, 1931, and were n6t 
revived by the 1955 amendment ,to Article 2x35. It is not 
neceanary that the namea of membera be certified aa former- 
ly required by theoe repealed artlclen in order for them to 
claim the exemption. 

APPROVEDI 

J.'A.'A&s, Jr. 
Reviewer 

J. C. Davis, Jr. 
Reviewer 

L. W. Gray 
Special Reviewer 

John Ben Shepperd 
Attorney General 

Youra very truly, 

JORNRY$K SHepPRRD 
Attorney General 

BY 4w.a 
Aasintant 


