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Hon. Tom Reavley Opinion No. S-207 
secretary of state 
Capitol Station RI: Voting rights of wives of 
Austin, Texas persons in military service. 

Dear Mr. Reavley: 

You state in your request for an opinion that since 
the,adoption of the constitutional amendment of November 2, 
1954, amending Section6 1 and 2 of Article VI of the Consti-” 
tution, many members of the armed forces desiring to exerciee 
their right to vote by absentee ballot have requested infor- 
mation regarding the etabue of their wiveswho are livfng 
with them at their present place of military service. The 
questions presented fin your request are ‘as follows:’ 

1. Can the wife of a member of the armed 
forces maintaining ~legal residence in Texas ac- 
quire such legal residence by virtue of her .“~’ : 
marriage, never having actually been a resident of 
this State, nor of the county wherein the servfce- 
man maintains hi6 legal residence? 

2. if the answer to the above question is in ‘. 1 
the negative, can the wife of the member of the armed 
forces who maintains a legal residence in Texas cast 
her absentee ballot in the county wherein she main- 
tained legal residence prior to her marriage (assum- 
ing that she formerly resided in a county of Texas)? 

3. If the l nsw6r to question number 1 is in the 
affirmative, then is lt correct to assume that she 
must have been married to the service member for at ._ 
least 12 months before she can vote? 

4. If the anewer to question number 1 is in 
the affirmative, would the wife of the member of.the ,, 
armed fo r c es l cquIr6 legal residence in Texas by 
virtue of the marriage, even if she Were not resid- 
ing with the servtce member at his place of military 
duty? 
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The amendment of November 2, 1954, removed the vot- 
ing disqualification previously imposed on members of the regu- 
lar military eSt6bliShmtntS and added a provision reading as 
follows: 

“Any member of the Armed Forces of the United 
States or component branches thereof, or in the 
military service of the United States, may vote 
only in the county in which he or she resided at 
the time of entering such service so 
she is a member of the Armed Forces.” 

long as he or 

In Attorney GSnSral’S Opinion S-148 (19%) it was 
stated: 

“The constitutional amendment does not change 
th6 rules for determining what place is the legal 
residence of the voter, nor does it mean that in 
all circumstances a person in ihilftary service will 
be entitled to claim a voting residence in the 
county of which he was a resident at the time he 
entered 66rViC6. Place of’residence is still to be 
determined in the same way as it has always been. 
Absence from the county or State for the purpose 
of performing military service does not of itself 
cause a loss of residence, but it is possible for 
a person to abandon his old residence and acquire a 
new residence during time of service.” 

It is seen that the restriction on voting by military personnel 
to the county of residence at the time of entering service has 
no direct bearing on the answers to your questions. Its only 
effect, so far as these questions are concerned, is to magnify 
the importance of the questions by increasing the number of 
instances in which they are relevant. 

Residence for voting purposes means legal residence 
or domitiii6, as distinguished from actual residence or actual 
place of abode. Snyder v. Pitts,lSO Tax. 407,241 S.W.2d 136 
(1951). It has also been held that the place of residence of 
a married woman for voting purposes is where her husband re- 
sides. Harvtll v. Morris, 143 S.W.2d 809 (Tex.Civ.App. 1940). 

According to the common law rule, which prevails in 
Texas, the husband has the right to select the family domicile, 
and the family domiCil6 is th6 domicile of both the husband 
and the Wife. McGehee v. Boedeker, 200 S.W.2d 697 (Tex.Civ.App. 
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1947); Pestle v. Postle 280 S.W.2d 633 (Tex.Civ.Ap 1955) ; 
Stone v. PhilliD 1422 216 176 ~S.W.2d 932 (19&,; 23 

J Husbazi and WTa; 9 8 
t,%s %*ihfs 

There are certain excep- 
rule, a6 wher& the;6 has been an abandonment or 

separation with the intention of no longer maintaining mari- 
tal relations, but it is assumed in this opinion that the 
husband and wife intend to continue the marriage. 

With respect to a person who has the right to select 
his domicil6, there must be an intention to make a certain 
place his permanent home coupl6d with actual physical resi- 
dence at that place before it b6COmSS his domicile. Snvder v. 
Pitts, supra; Ma or v. Lo 
-the domici 6 s -+nd 

155 S.W.2d 617 (Tex.Civ.App.1941). 
the person may thereafter have 

his place of abode at a diiferent place under certain circum- 
stances (e.g., ‘whil6 in military SSrViCS) without lOsing this 
dOmicil6, but there must have b66n an actual r66idSnCS at the 
place of domicile before it b6COm66 fix6d,intention alone not 
being SUffiCiSnt. 

The courts of this State have held that the actual 
physical presence of a married woman is not essential to the 
establishment of h6r domicile, which is fixed by operation of 
law. In Henderson v. Ford, 46 Tax. 627(1877), it was held 
that upon the marriage in Alabama of a Texas resident with a 
woman who was a resident of Alabama, with the intention to 
make Texas their permanent residence, the wife immediately 
acquired a domicile in Texas although her husband did not re- 
turn to Texas for several months and she did not come to Texas 
until two years therSaft6r: 

“By the marriage, as has been said, Mrs. Bohanon 
acquired a domicile in Texas. H6r temporary absence, 
with the consent of her husband, evidently did not 
dSpriV6 her of the rights to which she .was thereby 
entitl6d.” 

A similar holding’was made in Clements,v. Lacy, 51 Tax. 150 
(1879). 

~ThSS6 
voting rights. 
also applies to 
holding on this -. 

cases involved homestead rights rather than 
The drux of your questions is whether this rule 
voting rights. We have not found any square 
point in Texas, but dictum in Harwell v. 

Morris, supra,~ supports the same rule. In that case a woman who 
was a resident of Randall County married a, man who had formerl~y 
lived in Oldh&m County but who at the time of marriage was 
living at Amarillo, in Potter County, ,where h6 was employed by 
the United States Government. The husband and wife estab- 
lished living quarters at Amarillo and had continuously ‘. 
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lived there since the marriage. Both the husband and the wife 
voted at an election in Oldham County, and their VOt6s were 
challenged in an election contest. At the trial the husband 
testified that h& had no fixed intention to return to Oldham 
County; The Court of Civil Appeals held that neither the hus- 
band nor the wife was a resident of Oldham County at the time 
of-the SlSCtion, but said: 

“If it had been shown that Gene Halliburton still 
claimed Oldham County as his residence or that 1 t was 
his intention to return there after his employment with 
the Soil Conservation Service had ceased, then neither 
his absence on the business of the United States nor 
the SStablishmSnt by him and his wife of a residence in 
Amarillo in the manner in which they did would have 

: forfeited their residence in Oldham County. They still 
would have had the right to maintain their residence 
there if they desired to do so.” 

Thus it appears that ~the wifers re.sidence for voting purposes,as 
well as the huebandrs, would have been in Oldham County if that 

had continued to be the legal residsnce of her husband, even 
though she was not a resident of that county at the time of the s 
marriage and had not lived there since the marriage. 

In other Jurisdictions which follow the common law 
rule, it has b66n held that the wife acquires the domicile of 
the husband without h6r having actual1 
domicile. See 17 Am.Jur.,Domicile, % 3 . ti 

lived at the place of 
However, there are al- 

so decisions to the effect that residenC6 for voting purposes 
and domicile are not 8 

g:Ly?;i 
See 18 Am.Jur 

s 61. In Dorsey v. Br Ill. 250, 52 N:k.E:z;t@%e, 
it was held that a married woman, by operation of law, .rnsy ha:e 
a domicile in a place.*ihere she has never been, but that she 
did-not become a r6SidSnt~ for Votin!3 Durnoses until she was 
actually physickly present at that-piack. Also see Snyder v. 
Callahan. 129 Atl. 41~0 (N.J.Circ.Ct. 1925). In Willrerssn v. 

236Ala. 104. 181 So. 296 (1938), the court said that the 
%icile of the husband becomes the domicile of the wife upon 
marriage, but.‘.that’;if: the husband has merely a temporary abode 
in the county where they live, being a resident and qualified 
voter of another county, and the husband and wife establish 

. no family residence facto & animo prior to the date of the 
election, the wife.~~stil~a legal voter in her home 
town. But Campbell v. Ramsey, 150 Kan. 368, 92 P.2d 819, 832 
(1939), held that a woman who married and moved to Washington, 
D.C., where her husband was in the employ of the United States 
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Government (and who apparently had lived there ever since 
the marriage) could not vote in the place of her residence 
before her marriage. The court said that the legal residence 
of the wife was that of her husband, and his residence for the 
purpose of voting was the place which he regarded as his 
place of rSSfdSnc6 when he entered the service of the United 
States. 

While the question is not free from doubt, either 
from the standpoint of precedent or from the standpoint of the 
purpose of the length-of-residence requirement, we are of the 
opinion that under the law in Texas the domicile of the wife 
fixes th6 place where she may vote, and that her physical 
presence is not essential to establish her right to vote there, 

Your questions assume that a married man*s legal 
residence may continue to be the same as it was bSfOr6 marriage 
although his wife has never actually lived at that place. 
This assumption is correct, but for clarification of this point 
some attention should be given to Article 5.08 of Vernonrs 
Election Cods, which provides that the residence of a married 
man is where his Wife resides. This statute does not mean 
that the place of actual abode of the wife is determinativ6 of 
the husbandt s rSsidSnC6. It means no more than that the place 

,SSlSCted and 6stablished~by the husband as the family domicile 1 
for the wife is also his domicile. In other words, the domi~- 
tile 6r;.lKgal: tdsidenct:;of:: the.:hu$bind. and..the:.wffe are, the 
same, ‘and: the ~~o~tro~1ing~:factor’:in:.de~6~inirig:.the:.ddmic~16 of 
the husband, where actual residence or claimed legal residence 
of the husband is at a different place, is the place he has 
SSlSCted and established as the domicile for the wife. Major 

wh.24 809,816 (Tex.Cfv.App. 19&O), the court said: 
1% S.W.2d 617 (Tex.Civ.App.1941). In Harwell v; Morris, 

,I It has been the law of this State since 
an eariy’diy that the.place of residence of a married 
woman is where her husband resides. Lacey v. Clem- 
ants, 36 Tax. 661; Henderson v. Ford, 46 Tex. 627; 
Haymond v. Haymond, 74 Tax. 14;12 S.W. 90; Russellrs 
Heirs v. Randolph, 11 Tax. 

“It has never b66n the law in Texas that th6 
r6sidenCS of the husband is drawn to that of the wife 

happen, for a time, to be at diffSr6nt 
itatfOnS.7 Th6 DUlC was not changed by the 
of Art.-2958 R’C S 1925 bow Article 

5.08, Vernonrs Rl6ctiOn’C~d~~~‘uhiich provides that. the 
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residence of a married man is where his wife re- 
sides. That act was passed in 1905, long before 
suffrage was extended to women in Texas and.had 
reference only to the residence of the husband, 
who, at that time, was the only member of the 
community who wae entitled to vote, and it was 
designed only to provide a criterion by which the 
husbandts residence could be definitely estab- 
lished in case of doubt as to his--not the wifets 
--residence. It was never intended by the law 
makers to change the long established rule that 
the residence of the family is established by the 
will or conduct of the husband.” 

Also see Op. No. 1935 Report & Opinions of the Attorney Gener- 
al of Texas, 1916-1918, p. 288. Where the absence of the 
husband from his fixed place of legal residence is under circum- 
stances which do not cause a loss of residence (e.g., absence 
in military service), the fact that his wife also has her place 
of abode with him or at some other place during his absence 
does not cause a, loss of legal 
S.W.2d 663 (Tex.Cfv.A p. 
126 (Tex.Civ.App.1940 ; P 
Civ.App. 1948). 

In the light of the foregoing discussion, we shall 
now answer your questions. 

1. Your first question is answered in the affirmative. 
In the eyes of Texas law, the wife of a member of the armed 
forces who maintains his legal residence (domicile) in Texas 
acquires the same legal residence by virtue of the marriage 
without’.her~:having actually lived in this State or in the 
county of her husbandts domicile; and upon fulfilling the 
length-of-residence requirements she could vote in this 
State if otherwise qualified. However, her status under Texas 
lawwould not determine her status under the law of some other 
stiltkz. For example, if at the time of marriage the wife was 
a resident of a State which recognized her right to select her 
domicile or voting residence, she might still ,be considered a 
resident of that State under its laws and entitled to vote 
there. Of course, if she votes in some other State she could 
not also vote in Texas. 

2. If at the time of marriage the wife was a resi- 
dent of Texas but of a different county from her husband, up- 
on marriage she loses her former residence and she cannot 
thereafter vote in that county. She can vote only in the 
county and voting precinct where her husband maintains his 
legal residence. 
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3. Your third question is answered in the affirmative. 
To be a qualified elector, a person must have resided in Texas 
for one year. Tax. Const. Art. VI, Sec. 2. The wife acquires 
a legal residence in Texas immediately upon martiage, but she 
cannot vote until she has held that status for one year. 

4, Your fourth question is answered in the affima- 
tive. The servicemanss wife would acquire legal rSSidSnC6 in 
Texas by virtue of the marriage, even though she was not aiv- 
ing with the serviceman at l&is place of military duty. In 
the absence of an abandonment or a separation with the inten- 
tion of no longer maintaining marital relations, the fact that 
the wife was not living at the place where the husband was 
stationed would be immaterial. 

The wife of a member of the armed forces who 
maintains his legal residence in Texas acquires the 
same legal residence by virtue of the marriage with- 
out Herr having actually lived in this State. or in 
the county of her husbandts legal residence. Upon 
fulfilling the length-of-residence requirements she 
would be entitled to vote in this State if other- 
wise qualified. 

If at the time of marriage the wife was a resi- 
dent of Texas but of a different county than her . 
husband, upon marriage she loses her former residence 
and she cannot thereafter~vote in that county. She 
can vote only in the county and voting precinct where 
her husband maintains his legal residence. 

APPROVED: Yours very truly, 

J. C. Davis, Jr. JOHN BEN SHEPPERD 
Reviewer Attorney General 

W.V. Geppert 
Reviewer 

L.W. Gray 
Special Reviewer 

Davis Grant 
First Assistant 

John Ben Sheppard 
Attorney General 

B’*a?- 
Assistk 
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