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THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

T AUVUSTIN 11, TEXAS
August 13, 1956

Honorable Tom Reavley ‘ Opinion Na. 8-212.

Secretary of Stale ' :
State of Texas . Re: Incluzion in gross re-
Austin, Texas _ celpts of proceeds from

the sale of corporate

caplial assets for fran-
- - chlse tax purpeses under
Dear Mr.. Reavley: - Article 7084, V.C.S.

You request the opinion of. this afﬂce on the £nliowhg.'

quegtion:

*Gross recelpts from business déne is genera.lly
thought of as the receipts from business dome in the
conduct of its business gs authorized by the charter.
One netable example s ‘the sale of goods, wares and
merchandige®. A corpora.tion will, of course, accumu-
late what is known as ‘capital assets*; such as furniture,
fixtures, automobiles, machinery and even a building
from which to conduct its business. Such assets are
purchased with the accumnulated cash on hand or by
notes payable. The manner of purchasing, hewever, is
immaterial.

“In time, the corperation might find it expedient
to dispose of certain capital assets, either by an out-
right sale or exchange for other capital assets of equal
or higher value. It frequently happens that the sale
price exactly- equals the cash value as carried on the
books, The entry to record the transaction would simply
be to credit the capital assets account to write it off
the books and to debit the cash account with a like
amount. If the assets were sold for more than the book
value, the excess would, presumably be credited to ‘Other
Income®., A loss would be charged against surplus,

“The question we should like answered is:

“Should the gross amount received in the sale of
capital assets be included as ‘gross receipts from bus~ £
iness done® for franchise tax purposes?™ '

There are no Texas cases on this point, but it has been
held in geveral cases In States other than Texas, that “gross
recelpts™ means all receipts arising from, or growing out of,
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employment of the corporation’s capital in its designated busin—
ess or otherwise. In State v, Central Trust Company, 106 Md,
268, 67 Atl. 267, 271 (1907), the court sald:

“The courts of last resort in New York and
Pennsylvania, in construing statutes quite similar
to our own taxing the gross receipts of corporations
of designated charters, have both held that by
‘gross recelpts® the statute meant all receipts
arising irom, or growing out of, employment of the
corporation’s capital in its designated business or
otherwise.” (Emphasis added)

In 14 Fletcher Cyclopedia Corporations (Perm.Ed.
1945) Sec. 6953, p. 646, it is stated:

“A so-called franchise tax may be either (1) a
property tax or (2) an excise tax. Generally, however,
the term is used as meaning an excise, as distinguished
from a property tax, imposed on franchises, and consist-
ing of a more or less arbitrary sum having little or no
conpection with the actual- value, although such a tax,
even when an exclse, is often measured, at least to some
extent, by the amount of property or earnings of the
corporation, ..." (Emphasis added.) - :

The franchise tax is not a tax upon the property of

a corporation nor one upon its income, United North & South

Development Co. v, Heath, Secretary of State, et al., 18 S.W.2d

650 (Tex.Civ.App. 1934, error rei.) As the iranchise tax on

corporations in Texas iz not'a property tax, it would be an excise
tax. : : : o

The proceeds from a sale of capital asseis by a cerpora-
tion in Texas would not constifule gross receipts from business
done in Texas as long as it did not realize a profit from the sale

thereof. Of course, the profits, if any, would constifute “gross
receipts®. '

In the absence of Texas cases, we quote from Corbett
Investment Company v. State Tax Commission, 181 P.2d 130, 132,

133, I81 Or. 244 {1947) in which the Sapreme Court of Oregon,
in construlng the term *gross receipts™ said:

% o « It does not Include the proceeds of the
conversion of capital assets, withont galn, as in the
instant case.™ )
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‘SUMMARY

The proceeds ef a sale of capital assets, or
the conversion of caplial assets to ca.sh, by a corpor-
ation, without gain, does not cnnstif;ute ‘gross receipts
from its business dome In Texas' under Article 7084,
V.GC.S5.3 proﬂts from the sale of capital assets wcmld
constitute ‘gross receipts’.
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