
Honorable Harvey C. Hooscr, Jr. opinion NO. s-215 
County Attamey of Howard Comty 
Big Spring, Texas Re: Party candidates for the 

office of district clerk 
in the general election sub- 
sequent to the occurrence of 

Dear Mr. Hooser: a vacancy therein. 

Your request for an opinion reads in pert as follows: 

%e District Clerk of Howard &unty pmsed away 
Se@tember 9, lp%,'leaving a .vacancy after the Demo- 
cratic Primaries and after the County Conventions. The 
office of District Clerk was not up for election this 
par. The Metriqt Judge properly appdnted a District 
Clerk until the next general electlon. 

%uestscm No. 1: Under the circumstances, can the 
Democratic Executive Colmnittee name and certify a Demo- 
cratic nominee~for the office of District Clerk and have 
thenam? ofsuchnominee plncedupontbe officialballot 
for the General Eleotion to be held on Novembes 6, 19567 

"Question No. 2: If the neuw of a Democratic nominee 
cannot be printed on the officlalbellot, and regardless 
of whether or not one or more properly have their name 

,xrinted on the officialballotas an in&pex&ntcandidat.e, 
should the offlce of District Clerk, without the nam of a 
iuminee, ba printed on the official ballot under each polit- 
icalparty?" 

District clerks receloed a four-year term at the &mmralelec- 
tion in 199 (Tex. Const. Art. XVI, Sec. 651, and consequently an elec- 
tlca for the regular term is not being held this year. A vacancy In the 
office of district clerk is filled by appointmnt of t&e district jti~e 
until ths next general election, at which tims an electicm is held to fill 
the remainder of the unexpired term. Art. 1895, Vernon's Civil Statutes. 

The authority of perty executive comlttees to make nominations is 
containe& in Artdoles 6.04, 8.22, and 13.56 of Vernon's Texas Election Code. 
Article 8.22, authorlzlng the proper executive committee to choose a nominee 
where a deceased candidate in the first primary receives a mjorlty of tha 
votea, obviously has no applicatioPl here. Article 13.56 reads: 
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“A nominee may decline and annul his nomination 
by delivering to the officer with whom the certificate 
of his nomination is filed, ten (10) days before the 
election, if it be for a city office, and twenty (20) days. 
in other cases, a declaration in writing, signed by 
him before some officer authorized to take acknowledg- 
ments . Upon such declination (or in case of death of 
a nomine,e), the executive committee of a party, or a 
majority of them for the State, dtetrict or county, as 
the office to be nominated may require, may nominate 
a candidate to supply the vacancy by filing with the 
Secretary of State in the case of State or district offi- 
cer, or with the county judge, in the case of county or 
prerinct officer, a certificate duly signed and acknowledged 
by them, setting forth the cause of the vacancy, the name 
of the new nominee, the office for which he was nominated 
and when and how he was nominated. NO executive com- 
mittee shall ever have power of nomination, except where 
provided for by law.” 

Tbis article authorizes the county executive committee to name 
a substitute nominee for a county or pr~ecinct office where there is a 
vacancy in the nomination,~as distinguished from a vacancy in office. 
It does not authorize the exe,cutive committee to name an original nomi- 
nee, either for a full term or fork an unexpired term, even though a 
vacancy fin .the office occurs ,too late for an original nomination to the 
unexpired term to be made fn the primary elections. Gilmore v. Waples, 
108 Tex,, 167, 18,8 S.W. 1037 (1916). ff a vacancy in office occurs in 
suffictent time for parsons to become candidates in the primary election, 
a party nomination for an unexpired term which is to be filled at the 
next general election may. be made at the primary. Cf. Kilday v. Germany, 
139 Tex. ~380, 163 S.W.2d 184 (1942). If the vacancy occurs too late for 
nomination in the primary, the party may supply a nominee by some other 
method agreeable to party usage and not prohibited by law. Brewster v. 

m 
232 S.W.Zd 678 (Tex. Civ. App. 1950); cf. WillLams v. Huntress, 

.2d 87 (Tex. Civ. AUP. 1954). In the event the nominee died or 
declined the nomination, Article 13156 would authorize the executive 
committee to name a substitute nominee, but it does not authorize an 
original nomination in any circumstances. 

Article 13.56 provides that -ao executive committee shall ever 
have power of nomination, except where provided for by law.” The only 
other provision authorizing an executive committee to make a nomination 
for the general election is found in the last paragraph of Article 6.04 of the 
Election Code, which provides: 

‘!If a state or .dfstrfct official who is serving a four (4) 
or a six (6) year term should die or resign on the even 
numbered year In which he is not a candidate, after the 
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filing date of the first primary election and before the 
printing of the ballot for the general election, the state 
committee for each political party in the case of state 
officers and the appropriate district committee for each 
political party in the case of dtstrict officers shall have 
the power to name a nominee for such posttlon and.to certify 
the name to the proper election board to have the name 
printed on the general election ballot. . . . ” 

This provision, which was added to the law in 1951, authorizes 
the state or district committee to make an original nomination for an 
unexpired term in a state or district office, but it does not confer any 
power of nomination on a county executive committee, or on any com- 
mitee to make a nomination for a county office. Ne think it is quite 
clear that the offlce of district clerk Is classified as a county off&e, both 
under the laws relating to elections and under the laws generally. Tex. 
Const., Art. V. Set: 24; Duclos v. Harrts County, 291 S.W. 611 (Tex.Civ. 
App. 1927); Opinions of the Attorney General, Vol. 371, p.‘805 (1936); 
Att’y Gen. Op. V-329 (1947). 

It is suggested that the phrase ‘state or district official” in 
Article 6.04 should.be extended to tnclude county and precinct officials, 
whose terms have now been increased to four years by the constitutional 
amendment adopted in 1954. It might be argued that there appears to be 
no reason for making a distinction between state and district offices on 

~the one hand and county and precinct offices on the other hand, and that the 
legLs.latlve intent in enacting the amendment to Article 6.04 was to provide 
for nomtnations in all offices having terms of four or six years. In 1951 
.the office of county superintendent of public instruction carried a term of 
four years, and yet we think it is evident that at the time this provislon 
was enacted it plainly excluded any construction which would have per- 
mttted a county executive committee to name an original nominee for a 
vacancy in that office. Is there any more basis for now extending the pro- 
vision to cover nominations for unexpired terms in other county offices be- 
cause of the subsequent increase in the length of their terms, on the theory 
that the legislative intent was to provide for filling nominations in all 
offtces carrying four-year terms 7 

We do not find any ambiguity or uncertainty in the language of 
Article 6.04 which would,admtt of a con.struction to include county offices. 
It is only where the wording of a statute gives rise to ambiguity, or the 
gramxnatical construction is doubtful, that courts can exercise power of 
controlltng the language to give effect to what they suppose to have been the 
real intention of the legislature. Where the language used in a statute is 
plain and unambiguous, subtle or forced constructions are not admissible 

’ to limit or extend the meaning of the language employed, so that where 
the words used have acquired a definite meaning in law they must be expounded 
accordingly and the courts cannot speculate upon the intention of the legis- 
lature. Fire Ass’n of Philadelphia v. Love, 101 Tex. 376, 108 S.W. 158 (1908); 
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Board of Insurance Com’rs v. Guardian Life Ins. Co., 142 Tex. 630, 
ISU S W td 906 (1 44). Sparks v. State, 76 1 ex. Grim. 263 174 S W. 351 
(1915). It is not tze d&y of the courts to supply omission; in theOlaw 
and a court cannot write into a statute something obvtously not contained 
therein under guise of statutory construction. Gilmore v. Waples, supra; 
Estes v. Terrell, 99 Tex. 622, 92 S.W. 407 (1903); Evans v. Terrell, 101 
Tex. 167, 105 S.W. 490 (1907); City of Fort Worth v. Westchester House, 
274 S.W.Zd 732 (Tex,Civ.App. 1934, error ref. n.r.e.). 

In the absence of specific amendment, a statute must be given the 
meaning which it had when enacted. Manry v. Robison, 122 Tex. 213, 56 
S.W.2d 438 (1932). A statement of the r&s applicable to the extension 
of the meaning of a statute to include new situations which lava arisen 
since iti enactment is found in 50 Am. Jur., Statutes, 8 237: 

-8 237. -- Application to New Cases, Conditions, and 
Subjects. --Since the words of a statute must be taken in 
tha sense in which they were understood at the time when 
the statute was enacted, and the statute must be construed 
as it was intended to be understood when it was passed, 
statutes are to be read in the light of attendant conditions 
at the time of their enactment. A new meaning may not be 
given~the words of an old statute in consequence of changed 
conditions. The fact that events probably not foreseen by 
the legislature have occurred does not permit the court to 
undertake to enact new law. Indeed, new things may arise, 
which are not regarded within the meaning of a statute, 
although they are within the terms thereof. It does not 
follow, when a newly invented or discovered thing is called 
by some familiar word, which comes nearest expressingthe 
new idea. that the thing so styled is really the thing formerly 
meant by the familiar word. -Of course, if the terms of the _ 
statute are not broad enough tsclude the new thing, if is not 
wlthln the statute. 

*On the other hand, the fact that a situation is new, 
or that a particular thing was not in existence, or was not 
invented, at the time of the enactment, does not preclude 
the application of the law thereto. The language of a statute 
may bs so broad, and its object so general, as to reach con- 
ditions, not coming into existence until a long time after its 
enactment. . . . * (Emphasle added.) 

If Article 6.04 had provided, for example, that the appropriate 
executive committee should have the power of nomination where a vacancy 
was created by the death or resignation of any official serving a term of 
four or six years, the fact that a county office did not carry a term of that 
length at the time of enactment would not prevent its inclusion upon sub- 
sewnt change in the term. But where the language of the statute is not 
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broad enough to include the office, the meaning of the statute cannot be 
extended to include the changed conditions. In those circumstances, 
correction must be through legislative action. In 50 Am. Jur., Statutes, 
g 307, It 1s said: 

” . . . The general rule that a statute is to be construed 
wlth reference to its manifest object does not apply where 
such object is defeated by the language of the statute. In 
this respect, lthas been declared that the purposes of a 
statute must be supposed by the courts to be satisfied and 
expressed by its words, and that where the meaning of the 
law is evident, arguments based upon unexpressed pur- 
poses of the legislation, or the mischiefs intended to be 
remedied, to justify searching for new terms and inter- 
polating them into the statute, are futile. Where a law ts 
plain and unambiguous, responsibility for its failure to ful- 
fil an expected object ought to be left to its leglslattve 
creators.” 

In the light of the foregoing authorities, your first question ts 
answered in the negative. 

Our understanding of your second question 1s that it relates 
merely to the form of the ballot at the general election to be held on 
November 6, 1956. We assume that the county election board has deter- 
mined that the vacancy occurred in sufficient time for an election on that 
date to be valid and has concluded that the office should be listed on the 
ballot. It is settled that a person may be elected by write-in votes in the 
general election, and the fact that no name of a candidate for the office 
was printed on the ballot would not prevent election by means of wrlte- 
in votes where the office was properly subject to being filled at that 
election. Your question 1s whether the office should be listed under the 
party columns, as well as under the write-in column, where a party 
nomination has not been made. 

Article 6.05 of the Election Code provides in part: 

Y . . . The tickets of each political party shall be printed 
on one ballot, arranged side by slde in columns separated 
by a parallel rule. The space which shall contain the title 
of the office and the name of the candidate shall be of uni- 
form style and type on said tickets. At the head of each 
ttcket shall be printed the name of the party. . . . 

“Where a party has not nominated a ful,l ticket, the title 
and name of those nominated shall be opposite the same 
office of the full ticket. In the write-in column the titles 
of the officers shall be printed in all blank spaces to corre- 
spond to a full ticket. . . . * 
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V.C.S.): 
Prior to 1951, the last-quoted paragraph read (Article 2980, 

YWhen a party has not nominated a full ticket, the titles 
of those nominated shall be in position opposite the same 
office in a full ticket, and the titles of the offices shall be 
printed in the corresponding positions in spaces where no 
nominations have been made. In the blank columns and 
independent columns, the titles of the offices shall be 
printed in all blank spaces to correspond with a full ticket.’ 

Formerly the title of the office was required to be printed in the 
party column where no nomination had been made, but it is now provided 
that the title and name of the nominee shall be opposite the same office 
of the full ticket, with no provision for listing the title in the party 
column where a nomination has not be,en made. We interpret the present 
wording to mean that the title of the office is not required to be printed 

:under a party columnwhere a party nomination has not been made; but 
.the write-tn column should list the titles of all offices to be voted on. 
The-purpose of the change probably was to simplify the ballot form and 
to facilitate the marking and counting of the ballots by eliminating un- 
necessary listing of titles where nominations had not been made. A 
voter.stUl has the privilege of voting for the candidate of his choice by 
writing the name of the candidate under the office in the write-in column. 
It has always been the design of the law that the names of all write-in 
candidates be written in the write-in column, regardless of whether they 
were members of a party having a column on the ballot. Art. 2981, V.C S.; 
Art. 6.06, Elertlon Code. Under the former law it was held that ballots 
having the name written ln under a party column should be counted for the 
candidate where the intent of the voter was clear, and lt is our opinion that 
the vote should also be counted if the voter wrote in both the tltle of the 
office and the name of the candidate under the party column, where his 
intent was clear. Moore v. Plott, 206 S.W. 958 (Tex.Civ.App. 1918). But 
in making up the ballot form the election board should now llst in the 
party cohunns only those offices for which a party nomination has been 
made. However, it is our opinion that this provision is directory and that 
the listing of an office under the party column where a nomination had not 
been made would not affect the validity of the election, and, further, that 
a write-in vote under the party column should be.counted where the intent 
of the voter is clear. 

As already observed, the title of the office should be printed under 
the write-in column on the ballot. Candidates may also run as independent 
or nonpartisan candidates. If anyone has complied with the requirements 
for becoming an independent candidate, the title of the office and the name 
of the independent candidate (or candidates) should be printed under the 
independent column; otherwise, the title of the office should n,ot be printed 
under that column. 

SUMMARY 

The county executive committee of a political party is 
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not authorized to name an original nominee for the unexpired 
term of a county office, even though the vacancy occurred 
too late for a nomination to be made in the primary election. 

The title of an office to be voted on at the general elec- 
tion should not be printed under the party column where no 
party nomination for the off&e has been made, but should be 
printed under the wrlte-in column. 

APPROVED: 

Jd,“,LFe;isI Jr. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 

W. V. Geppert 
Reviewer 

Will D. Davis 
Special Reviewer 

Davis Grant 
First Assistant 

John Ben Shepperd 
Attorney General 

By MlE$LF4dLc . 
Assistant 


