
Ron. Robert S. Calvert OPINION NO, ww-71 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station RE: Occupation ta% to be 
Austin, Texas. levied on carnivals under 

Article 7047, Subdivision 
25(b) and Antic18 7047, 
Subdivision 37; Vernon’s 

Dear Mr. Calvert t Civil Statutes. 

You request the opinion of this office as to whether 
stationary amusement parks now operating in many cities 
throughout the State should be taxed as carnivals aa provided 
in Article 7047, Subdivision 25(b), Vernon’s Civil Statutes, 
or under Article 7047, Subdivision 37, V.C .S., which levies a 
tax on persons keeping or using for profit hobby horses or 
other similar devices, whether designated by name or not. 

You advise us that the definition of carnival 
adopted by you Is as follows: “A carnival Is a collection of 
shows, exhibitions, riding devices, etc., collected and opera- 
ted as a whole under, one management. ’ 

No tax is levied by Article 7047, V. C. S., or any 
subdivision thereof, against stationary amusement parks as 
such, but a tax is levied against carnivals. If we accept 
your definition of a carnival literally, a stationary amuse- 
ment park could reasonably fall within It. But we do not 
believe that it was the intention of the Legislature to tax 
stationary amuaement parks, operated as they are today, as 
carnivals. There are no reported cases which have come under 
our observation which lead us to a definite conclusion as to 
the distinction between a stationary amusement park and a 
carnival; yet, we think there is a distinction. In the case 
of Veterans Bore Wars, Ledbetter-McReynolds Post No. 3015 
v. u 1, et al (Sup. Ct. of New M ex., 4 # 
the Court aal I 

“The term carnival has an extended slgnlf lca- 
tlon, and comprehends a variety of amusements. 
As defined by Webster’s New International Dic- 
tionary, Second Edition, It means, ‘an amuae- 
ment enterprise consisting of sideshows, vaude- 
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vllle, games of” ~:~srlie, tnerr,y-g;o-To,l;;iSs, etc.) 
also an association Po% conducting such an 
enterprise , . . .‘I 

It may be admitted thnt WeSsteP's defLnifio,n of’ a carnival is 
broad enough to cover exhfbftfone and devfrev cf every kind and 
character from which an amGsamer:t Is dsrfved: yet it can ‘by no 
means be said that the terms “c,arnival” 
park” 

and “stationary amusement 
are synonymous or can be ;sed as convertible terms. They 

may be arranged under the S,erm amusemeritY’ but differ from each 
other, as one species differs from anotilqr ch the same genus, A 
carnival lacks the charac%erLstic of’ pe-ma’nercy and stability 
which a stationary amusemen,t park possesses. Neither does the 
stationary amusement park, as Its operation i-: generally under- 
&;;Eeby the public, have sIC;eshovz,. vaude\vfiie, or games of 

, all of which are common to carnlvn1.z. 

Moreover, ve thi.nk that stationary amu:sement parks, as they 
,are operated in this State and az geneLXally il:lderztood by the pub- 
lic, have more to do wrth the entertainmerit and amusement of chlld- 
ren; whereas, a carnivai.,as generally undeps,tood, embraces enter- 
tainment and amusement of adults az well as children. Indeed, 
many of the exhibitions and entertainment features ,of carnivals 
appropriate for adults would be inappropriate for children. ?.,ls, 
we think, Is at least Jne dPztin ction wh%ch sets them apart from 
each other. 

You advise us that you have cor;str-ded Article ,7047, Subdivi- 
sion 37, which levies a tax on persons keeping cr using for prcflt 
hobby horses and other rfdl.n,g devices, to mean tL,at the tax should 
be collected from all persons, fl.rms or co?oorations owning, con- 
trolling, or operating any h.o’bby h.orze, :?o1,?.?r coaster, whip air- 
plane swing, doctor dippy, cj1.1 mill, dotikerf trafl, miniature rail- 
road, ferris wheel. o? other dac,lcs cf’ 4I.k.? :‘:)l,azai:teT, with or 
without a name, arid that the tax 4hoiLl: b* collected upon each and 
every such device,, unless ~u?~de:? tt,? man.agsmt??it, and c,cnnncteti with 
a carnival. 

Subziv’l.sio:l 37 iif’ ;\-:~t:.e’L+: ‘:G;,, V.C .S .,? yeads as foilows : 
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We cannot agree with your interpretation of this subdlvl- 
slon as to how the tax is to be Imposed. It Is our opinion that 
the tax levied by Subdivision 37 of Article 7047 is upon the per- 
son owning the “hobby Horses, etc.” and not upon each device. Sub- 
division 37 levies the $25.00 tax on the Individual, and the terms 
“hobby horse, flying jenny, or other device of that character” are 
merely definitive of the persons liable for payment Of the tax. 
Our conclusion is substantiated by the following observationst 
(1) The tax levied by the article Is an occupation tax, and not a 
tax on specific devices. (2) The tax is to be collected “From 
all persons keeping or using for profitn the named devices. This 
wordiq is equivalent to “From all persons who keep or use for 
profit which clearly shows that the provlzn concerning the 
named d&ices is merely definitive of the occupation on which the 
tax Is to be levied, and Is not to be used to determine the amount 
of the tax. (3) There is no indication whatsoever that the tax 
Is to be imposed on each device, but to the contrary, there is to 
be “From all persons . . . an annual tax of $25.00. 

Therefore, you are respectfully advised that the tax con- 
templated by Subdivision 37 of Article 7047 is a flat rate tax of 
$25.00 per year upon the owners of such devices, and the tax so 
imposed Is not to be affected by the number of devices owned by 
such person. 

We would not be understood as holding that the tax imposed 
by Subdivision 37 is $25.00 for each owner of such devices regard- 
less of the number of establishments owned. The qiiestion of 
separate establishments Is governed by the introductory provision 
;f Article 7047, which provides that the tax Is to be levied 

Tiui ’ 
on every such occupation or separate establishment, . . .l’ 

if a person owned more than one establishment or stationtiry 
amusiment park, the tax would be Imposed on each establishment; 
but if such person owned only one park, only one tax would apply, 
regardless of the number of devices in the park. 



. . 
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