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March 26, 1957 

Hon. John Osorio, Chairman 
Board of Insuiance Commissioners 
International Life Building 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. WW -73 

Re: W,hether the Board of Insur- 
ance Commissioners is ra- 
quired to approve merger 
agreements submitted under 
Article 14.13 of the Texas 
Insurance Code, 1951, as 
amended. 

You have requested our opinion as to whether the Board of 
Insurance Commissioners is required by Article 14.13 of the Texas Insur- 
ance Code to approve merger agreements between mutual assessment as- 
sociations. 

Article 14.13 provides that: 

“The associations subject to this chapter are 
hereby expressly prohibited from merging with another 
association, are prohibited from ‘transferring’ any part 
or group of membership, or all the membership to an- 
other association or from merging groups or transfer- 
ring members from one group to another in an associa- 
tion without the consent in advance of the Board of Insur- 
ance Commissioners which may be given only after com- 
plete investigation into the facts and determination that 
such transfer or merger is to the advantage of members 
of the association or groups to be affected.” 

It can readily be seen from a reading of this statute that mu- 
tual assessment associations are prohibited by law from merging with each 
other unless these associations first obtain the consent for such merger 
from the Board of Insurance Commissioners. The statute requires that 
this consent must be obtained in advance of the actual merger. The Board 
may give its consent only after it has made a complete investigation into 
all the facts and circumstances and made a determination that the contem- 
plated merger is to the advantage of the members of the affected groups or 
associations. 

You stated in your request that it had been the policy of the 
Board for several years to approve all merger agreements when it was de- 
termined that such agreements were not to the detriment of the particular 
policyholders affected, but that the Board now desired to refuse all merger 
agreements where it is not clearly shown from the facts that the, merger 
is to the best interests of all policyholders affected by the agreement. 
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While in your request you use the term “policyholders” and the statute re- 
fers to “members”, this is of no consequence and does not affect this opin- 
,ion, as Article 14.02 defines “member” as policyholder or any person in- 
sured by an association, 

We are of the opinion that Article 14.13 makes it the Board’s 
duty and responsibility to make a complete investigation into all.the surround- 
ing facts and circumstances involved in the merger agreement, and to disap- 
prove the plan if the Board finds that such merger agreement is not to the 
advantage of the members of the affected groups or associations. If the 
Board finds the merger plan is to the advantage of the affected policyholders, 
it may,approve the plan. 

SUWY l 

Mutual assessment associations are prohibited 
by Article 14.13, Insurance Code of Texac, from 
merging with each other unless the associations 
first obtain the consent for such msrgcr from the 
Board of Insurance Commissioners. i 

It is the duty of the Board of Insurance Commis- 
sioners under the provisions of Article 14.13, In- 
surance Code.of Texas, to investigate the facts 
and circumstances involved in a contemplated 
merger agreement between mutual assessment as- 
sociations or groups within such associationa, and 
to approve or disapprove the merger agreement 
after determination as to which course would be 
to the advantage of the members of the associations 
or groups to be affected by the merger plan. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General 

. % ill D. Davis 
Assistant 

APPROVED: 

OPINION <;OMlviITTEE 
H. Grady Chandler, Chairman 


