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Re: Interpretation of SeC- 
tions 17 and 18 of Art. 
VII of the Constitution 
of Texas a5 they relate 

Hon. M. T. Harrlngton, Chancellor to the authority of the 
Texas A. & M. College Systam Board of Director5 of the 
College Station, Texas Agricultural and Mechani- 

Gentlemen: 

61 College of Texas to 
Issue bonds'or note5 
thereunder prior and sub- 
sequent to their repeal 
as of January 1, 1958. 

Your request for an opinion presents the following questions: 

1. Are the Boar~d of Director5 of the 
Agricultural and Mechanical College of Texas 
and the Board of Regents of the University 
of Texas authorized to issue bond5 or notes 
pursuant to Section 17 of Article VII of the 
Constitution of Texas on behalf of Prairie 
View Agricultural and Mechanical College of 
Texas, Tarleton State College and Arlington 
State College for purposes described ther.ein 
payable after January 1, 1958 from proceeds 
of taxes levied by said Section of the Con- 
stitution during or before the calendar year 
1957? 

2. If the answer to the first question 
is in the negative, will the Board be author- 
ized to issue on behalf of such institutions 
bonds or notes after January, 1958, pursuant 
to Section 18 of Article VII of the Constitu- 
tion for purposes described therein and use 
for payment of the principal of and the inter- 
est on such bond5 or note5 the proceeds of 
taxes levied by Section 17 of Article VII of 
the Constitution during or before the calendar 
year 19577 
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Article VII, Section 17, of the Constitution of Texas (ratified 
by the electorate in 1947) authorized the issuance of bonds or 
notes by designated State institutions of higher learning to 
acquire, construct and initially equip buildings or other perma- 
nent improvements. The obligation5 to be issued are to be se- 
cured by a pledge of the State ad valorem tax of 5k per one 
hundred dollars' valuation as apportioned to the various insti- 
tutions. The Constitution states that the tax is to be levied 
for thirty years; requires that this time shall be divided into 
three ten-year periods; and prohibit5 the pledge of the tax pro- 
ceeds to the payment of obligations except within the ten-year 
period in which such bonds are issued. The first ten-year period 
comes to a close on Decembe,r 31, 1957. 

In November of 1956, this constitutional provision was amended, 
with the provision that the amendment is to "become operative or 
effective so as to supersede or repeal the former provision5 

on January 1, 1958", which is the beginning of the second 
ten-year period originally prescribed. 

The two constitutional provisions (adopted in 1947 and 1956) 
are substantially the same, except a5 to the institutions who 
are eligible recipients of the proceeds of the ad valorem tax. 
Four schools are eliminated from participation in the proceeds 
of the future tax levies by the amendment which is to become 
operative on January 1, 1958, namely: Prairie View Agricultural 
and Mechanical College at Prairie View, Tarleton State College 
at Stephenvllle, Arlington State College at Arlington and Texas 
Western College of the University of Texas at El Paso. 

Simultaneously with this change in Article VII, Section 17, of 
the Constitution, these four institutions, as a part of the 
Texas Agricultural and Mechanical College and the University of 
Texas, were given the authority to issue bonds Secured solely by 
a pledge of the revenue5 of the Permanent University Fund by the 
change in the provisions of Article VII, Section 18, of the Con- 
stitution. 

Your first question is whether these four institutions may, after 
January 1, 1958, issue bonds or notes under the provisions of 
Article VII, Section 17, of the Constitution, and provide that 
such obli ations 
years 194 8 

will be payable from taxes levied during the 
-1957 which are not collected until after January 31, 

1957. 

Your first question is answered In the negative for the follow- 
ing reasons: 
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(1) On January 1, 1958, there will be no authority, 
under Article VII, Section 17, as amended, for these partlcu- 
lar Institutions to Issue obligations of any type. It is 
fundamental that the power to issue negotiable bonds or notes 
must be implicit and express. 

(2) If operation under the 1947 amendment were per- 
mitted, the obligations -; by constitutional requirement -- 
would mature not later than December 31, 1957, which date would 
be prior to the date of their proposed issuance. Attorney Gen- 
eral Opinion m-176 (1955). 

Your second question is whether these instltutlons, after Janu- 
ary 1, 1958; may issue bonds or notes under the provisions of 
Article VII, Section 18, of the Constitution, and use the money 
receivedafter December 31, 1957, from taxes levied during the 
years 1948-57, inclusive, to pay such obligations. 

The stating of your question assumes that the four institutions 
will be entitled to receive a portion of"the money collected af- 
ter December 31, 1957, from the levies made under the 1947 amend- 
ment which added Article VII, Section 17, to our Constitution 
in its present form. t 

Two prior opinions of this office, m-176 (1955') and MS-221 
(1955) , considered the constitutional provision-wherein itstates: 

"Fun&s raised from said Five (5#) Cents tax 
levy for the ten-year period beginning Janu- 
ary 1, 1948, are hereby allocated to the fol- 
lowing institutions . O . and in the following 
proportions . . O't 

Those prior opinions take the view that the Constltutlon itself, 
by the employment of the above language, makes the allocation 
for the first ten-year prior. We adhere to this view. 2 

,:. 
The provislon which becomes effective and operative on Jan$&ry 
1, 1958, reads, in part: : 

"Nor shall the provislons of this amendment $ 
affect in any way the prior allocation of the 
revenue for the ten-year period beginning 
January 1, 1948, as heretofore authorized bye ;! 
the provisions of Section 17, of Article VII, ': 
of this Constitution as adopted August 23, 
1947." 
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Thus, It 1s clear that your basic assumption is a correct one, 
the only question being, what disposition may be made of such 
money when received,bythe institutions? 

First, all bonds or notes issued during the first ten-year 
period must be paid as required by the old and new constitu- 
tional provlslons and by the contract rights of the holder of 
the obligations. 

Second, the Constitution requires that the tax moneys may be 
used only to pay the principal and interest on bonds or notes. 
Attorney General Opinions V-798, V-799(1949). Institutions 
have previously been cautioned not to issue bonds or notes in 
excess of the Comptroller of Public Accounts' estimate of avail- 
able funds since the validity of such instruments necessarily 
depends upon adequate provision havina been made to nav the 
obligation. Cit; of Athens v. Moodg -115 Tex. 247 (i9!?6), 280 
S.W. 514, Owasso Board of Education ;. Short, 89 Okla. 2, 213 
UP. 857(1923). Attorney General Opinion MS-176 (1955). 

In Attorney General Opinion MS-176(1955), the distinction was 
drawn between the right to pledge taxes to the 
ligations to become due prior to January 1, f? 

yment of ob- 
195 , and the paver 

to use the funds collected after that date where such funds were 
obtained from the tax levies for the years 1.948-1957 (whether 
delinquent or current collections) and stated: 

"After payment of notes or bonds issued 
during the initial period, any surplus 
thereafter remaininn mav be used bv the 
respective institutions"during the"suc- 
ceeding periods for the purpose originally 
authorized." 

This opinion (MS-176) and Attorney General Opinion V-798 (1949) 
are, despite the subsequent amendment to the Constitution, con- 
trolling as to the use of the fundsfor the institutions in- 
cluded in both the 1947 and 1956 amendments to Article VII,' 
Section 17, of the Constitution of Texas, but do not control 
as to Section 18, as amended in 1956. 

As to these four institutions, however, you will note that 
Article VII, Section 18, of the Constitution (as amended in 
1956) reads, in part: 
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"Any bonds issued hereunder shall be 
payable solely out of the income from 
the Permanent University Fund." 

It is, 
tlonal 
people 
qulres 

of course, necessary to construe all of the constitu- 
provisions together in arriving at the intent of the 
in adopting such provisions. The Constitution re- 
that the moneys allocated to these four institutions . . - _ __ shall remaln In force ana effect, yet, have, in effect, pro- 

hibited the use of such tax proceeds to pay obligations is- 
sued under the provisions of either Article VII, Sections 17 
or 18, if all outstanding obligations have been paid. If it 
had been intended that such moneys could not be expended, then 
there would have been no necessity to preserve the previous 
allocation to these four institutions. 

You are, therefore, respectfully advised that the tax moneys 
allocated to these four institutions by the 1947 amendment to 
Article VII, Section 17, of the Constitution of Texas, may be 
used for acquiring, constructing and initially equipping build- 
ings or other permanent improvements at such institutions with- 
out the issuance of bonds or notes under either Article VII, 
Sections 17 or 18, 

SUMMARY 

The Board of Directors of the Agricultural 
and Mechanical College of Texas and the 
Board of Regents of the University of Texas, 
for and on behalf of Prairie View Agricul- 
tural and Mechanical College at Prairie View, 
Tarleton State College at Stephenville, Ar- 
lington State, College at Arlington, and 
Texas Western College of the University of 
Texas at El Paso may not issue bonds or notes 
under Article VII, Section 17, of the Con- 
stitution. Nor may bonds or notes issued 
under Article VII, Section 18, of the Con,- 
stitution, be paid from t,axes levied during 
the years 1948-1957 but not collected until 
;;t;;epnuary 1, 1958. Such tax moneys may 

, without the issuance of bonds or 
notes, for the purpose of acquiring, 



. - 
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constructing, and initially equlpping 
buildings or other permanent improve- 
ments at such institutions. 

Very truly yours, 

WILL WILSON 
Attorney General 

BY - m- 
Assistant APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 

H. Grady Chandler, Chairman 

Marietta McGregor Payne 

R. E. Fletcher 

Edvin Horner 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: Geo. P. Blackburn 


