
Hon. ‘W. W. Kilgore 
County Attorney 
Viotoria County 
Victoria, ,Texas 

Dear MT m Kllgore: 

Opinion No q ,W-157,. 

Be: Whether a member of the Air 
Force is eligible to vote; 
upon reJenlistment, in Victoria 
county. 

You have requested the opinion of this department 

OF TE2lCAdS 
Overruled by Carrington v. 

:, s.ct. 775 

‘%..umrllx 12. .lJkxAM ,, 

July 8, 1957,~ 

on the following questiona 

“Whether OT not a person, who has been 
stationed at an air base in Victoria County, 
after being discharged from the service and 
subsequently reenlisted, with some period of 
time intervening between the discharge, and 
reenlistment, is qualified to establish a 
domicile for voting purposes in Victoria County?” 

. 
In your letter you state: 

YWhen we have airmen here in Victoria 
County who are transferred by the AIT Force; 
they purchase a home here, leave their .fami- 
lies here, and claim Victoria as their residence, 
and they stay here sometimes two or three years 
and longer, they get a discharge from the Air 
Force and Te-enlist the next day and desireto 
vote in this County.tl 

, 
The first l1mitatioh on the WsoldieT vote” was a dis- 

qualification of all service men that appeared in the Constitu- 
tion of 1876, ,Brticle VI, Section 1. In 1932 the disqualifica- 
tion was libergl1sed to, allow Texas Hational Guard members, 
reservists, and retired service men to vote. Finally, in 1954, 
the constitutional limitation was further liberalized by provid- 
ing 10 Section 2 of ATticle VI: 

‘1. 0 . Any member ‘of. the Armed Forces of the 
United States-or component branqhes thereor; oT in 
the Military Service of the United’States., may vote 
only iri the county in which he or she resided at 
the time of,enteTing,such service so long as he or 
she is a member of ‘the Armed Force’s. . a, .)I 
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and deleting the ~disqualification from Section 1. There are 
two reasons, for the limitation as set forth in the interpre- 
tive commentary to Article VI,. Section 1, Vernon’s Annotated 
Constitution--i.e. ,.-Texas ia.not necessarily the-residence of 
free choice of men in the service and, allowing the military 
to vote in localities where military camps were situated might 
well lead to complete domination of local politics by the over- 
whelming number of military men to the prejudice of the civil- 
ian oitizens of the community. i, 

Section 2, Article VI does not enfranchise non-resi- 
dents 62 Texas., The quoted language ~merely preserves the 
rranchise of a’,Texas resident who .enters service, but limits 
his voting to the County in ‘which he was a resident when he 
entered service, “so long as he or she is a member of the Armed 
Forces.‘J 

What is meant by “the tlma of entering such servicee 
within the meaning of the 6onetitutionP Is it the time of the. 
subsequent enlistment or the tims of the original entry into 
service? If the subsequent period of service is a mere continu- 
ation of the PTIOT period, the time of re-enlistment is not the 
time of entering such service within the meaning of the Consti- 
tution, for the restriction lasts “so long as he or she is a 
member of the Armed Forces.” 

No doubt, in some-instances an airman may be completely 
separated from the service in a very real sense ~by discharge and 
later ra-enlist. In such cases it cannot be said that his re- 
enlistment or decision to re-enlist Constituted the second period 
of servica a continuation of ,the prior period of service and the 
time of entering such service within the meaning of the ionstitu- 
tion is, the time of his re-enlibtment. The mere ract that there 
has been a discharge and a ,time lapse between the date of dis- 
charge and the date of re-enlistments is not, however, control- 
ling on thfs~ question. The law ~looks to the substance and not 
to the mere form of the transaction. It can be judicially noted 
that frequently re-enlistment papers are actually signed prior 
i;tFsCharge and postdated at some later date to the discharge 

On some occasions the servics man retains the same privi- 
lege;, Tank, and status as well as the same organization assign- 
ment and job assignment in the subsequent enlistment as in the 
prior period of service. In such cases the discharge and re- 
enlistaent are mere legal fictions and the subsequent period of 
seTViCe is ilerely a continuation of the prior period. The date 
of Te-enlistment is not the “time or entry into such service” 
within the meaning of the Constitution, Residence in Victoria, 
Texas, at that time alone cannot be usqd as a basis of claiming 
voting residence in Texas during the subsequent period of serv- 
ice. 
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Therefore, we hold that an airman stationed at an 
air base located in Victoria County who receives a bona fide 
discharge and who completely severs his active duty relation 
wlth the Air Force and subsequently re-enlists with. some 
period of time Intervening between discharge and re-enlistment 
is qualified to establish a residence In Vlctorla County for 
voting purposes if the discharge and re-enlistment are not 
mere legal fictions so as td constitute the subsequent period 

~of service a continuation of the prior period of service. 

You have also asked when the statutory requirement 
of one year’s residence In the State and nix months’ residence 
in the county in which one desires to vote would begin to run. 
Section 2, Article VI, does not In anywise prohlblt the estab- 
lishment of a residence by a service man during the perlod of 
his tenure ofservice, but merely states that he will vote In 
the county In which he ‘was a resident at the time of his entry 
into service, so long as he shall remain. ln~servlce. Accord- 
ingly, an airman may establish residence In Victoria County 
during his tenure of service, but may not actually vote In Vlc- 
torla County until after hisdischarge and separation ln the 
manner described above. If, as set out above> he Is authorized 
to vote in Victoria County subsequent to his discharge, then 
the statutory period of time set forth In Article 5.02 of the 
Election Code will begin to run from the date he actually es- 
tablished residence, regardless of whether that date was during 
the prior period of service or subseqaent thereto, so long as 
residence was established prior to the time of the subsequent 
enlistment. 

A non-resident of Vlctorla County who has been 
stationed In Vlctorfa County in connection with mlll- 
tary service arid who subsequently establishes resl- 
dence therein and is thereafter discharged aad re- 
enlists Is eligible to vote In Vlctorla County during 
his subsequent period of servloe, only ln the event 
that the discharge and re-enlistment were no4 contln- 
uous D In such elrent the statutory residence requlre- 
ment begins to run from the perlod of time of the 
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establishment of actual residence within Victoria 
County. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney ffeneral of Texas 

By 
J 

s/ Wallace P. Flnfrock 
allace P. Flnfrock 

Assistant 
WPF:wb:bh 
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