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THE AITORNEY GENERAL 

OF TEXAS 

September 25, 1957 

Hon. Robert S. Calyert, OPINION NO. WW-262 
Comptrol,ler of Public Accounts 
Capitol Station Re: Whether deceased joint 
Austin, Texas tenant's interest is 

subject to inheritance 

Dear Mr. Calvert: 
tf;Etnder submitted 

. 

We quote the following excerpt from your letter 
requesting the opinion of this office on the above cap- 
tioned matter. 

"An inheritance tax report has been filed 
with this department for the estate of Nellie 
R. Dillln who died intestate a resident of th'o 
Stata of Iowa by the decedent's two surviving 
sisters, Mrs. Cora B. Watts and Mary Lois Dlllin. 

"The only property owned by the deceased In 
the State of Texas is an undivided one-third (l/3) 
Interest in 320 acres in the John Mark Survey, 
Abstract 555, Harris County, fully described In 
a deed dated October 16, 1926, of record in Volume 
681, page 126, of the Harris County Deed Records, 
in which the father of Mrs. Cora B. Watts, Mary 
Lois Dlllln, Blanche T, Dillln and Nellie R. 
Dillin, conveyed the property to them, his four 
daughters, as joint tenants with tha express pro- 
vision that upon the death or deaths of any of 
the four grantees the survivors of them would 
take the title to said property. Blanche T. 
Dlllln died in 1952, and her undivided one- 
fourth (l/4) interest did not have sufficient 
value at that time to tax. The statut,ory exemp- 
ions of the three surviving sisters exceeded the 
value of the Texas property." 

You state that the undivided one-third interest 
of Nellie R. Dlllin now exceeds the statutory exemption 
and request the opfnion of this office as to whether that 
interest was, upon passing to the survivors, subject to 
an inheritance tax, 
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A joint tenancv ma?7 legally exist in Texas if 
expressly created by c&tract,- Chandler v. Kountze 
130 S.W. 2d 327 (Tex. Civ. App., 1939 Error ref.) Adams 
v. Jones, 258 S.W. 2d 402 (Tex. Civ. App., 1953). -The 
foll.owing definition of a joint tenancy is given in 14 
Am. Jur. 79, Cotenancy, Seti; 6. 

"An estate In joint tenancy Is one held 
by two or more persons jointly, with equal 
rights to share In its enjoyment during their 
lives, and having as its distinguishing 
feature the right of survivorship or jus 
accrescendi, by virtue of which the entire 
estate, upon the death of any of the joint 
tenants, goes to the survivors, and so on 
to the last survivor, who takes an estata 
of inheritance free and exempt from all 
charges made by his deceased co-tenants. . .' 

This being the nature of the estate which was ,. 
created by the deed from the father to the sisters, the 
question is whether on th,e death of Nellie A. Dillin - 
there was a taxable transfer under Article 7117, Vernon's 
Civil Statutes. The pertinent portions of Article 7117 
are the following: 

"All property within the jurisdiction 
of this State, . D .whfch shall. pass abso- 
lutely or in trust by will OP by the laws 
of descent or distribution of this or any 
other State, or by deed, grant, sale, or 
gift made or intended to take effect in 
possession or enjoyment after the death 
of the grantor or donor, shalLupon pass- 
ing. e . be subject to a tax. 0 . o Any 
transfer made by a grantor, vendor, or 
donor, whether by deed, grant, sale, or 
gift, shall, unless shown to the contrary, 
be deemed to have been made in contempla- 
tion of death and subject to the same tax 
as herein provided if such transfer is 
made within two (23 years prior to the death 
of the grantor, vendor, or d,onor, of a 
material part of his estate, or fi the tran- 
sfer made within such period is in the nature 
of a final distribution of property and 
without adaquate valuable consideration." 
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The general rule is that no tax may be imposed in 
respect to property acquired by survivorship in case of 
a joint tenancy under statutory provisions taxing trans- 
fers by will or by intestate laws. 85 C.J.S. 902, Taxa- 
tion, Sec. 1143; Attorney General v. Clark, 110 N,E. 299 
(Mass. Sup, 1915); bl C J 1650 note 4a; In re.Rentz's 
Estate, 61 N. W. 2d 148'(Mi%. Sup. 1953) * 

In 4 C.C.H. Inheritance, Estate and Gift Tax Re- 
porter, par. 1570B, p. 80,212, the following explanation 
of the general rule is given. 

.Jointly owned property is usually 
considered taxable only by speolfic statu- 
tory provision, because, owing to the fact 
that the interest of the decedent passes 
by right of survivorship there Is not a 
transfer by will or under the Intestate laws, 
so that a specific provision is necessary to 
bring such joint estates within the scope and 
operation of the act. The cases, In fact, 
are almost unanimous in holding that the 
interest of the survivor comes not by inherit- 
ance or succession, and that, accordingly 
there is no transfer under the intestate laws. 
The theory on which the taxation of such 
property Is justified is that, while the vest- 
ing of the entire estate by right of survlvor- 
ship is not an inheritance or succession, 
nevertheless the death of the decedent 
ordinarily makes the survivor the sole and 
undisputed owner. Such death enlarges, in 
practical effect, the quantity of his estate, 
for up to the death of the deceased joint 
owner it was within his power to have changed 
the joint estate to a tenancy in common, and 
hence death, from this point of view, is the 
generating source which consummates the joint 
estate in its full plentitude. But this 
theory is not wholly convincing or satisfact- 
ory, and, like the attempt to tax insurance and 
dower, rests on an implied assumption which 
does not stand the test oE analysis. The 
attempt to tax such interest may be criticized 
as perhaps an unwise extension of inheritance 
taxation to objects properly beyond Its reason- 
able scope. In addition to the Federal Govern- 
ment most of the states have a specific statutory 
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provision making the vesting of joint es- 
tates by right of survivorship taxable. A 
number of states have no statutory provi- 
sions, and in most of these joint estates 
are not taxed, but in South Dakota, prior 
to the adoptlon of a specific provision 
taxing as to jointly held property, the 
taxing authorities taxed such interest as 
a matter of general constructfon. The 
soundness of such a construction is possibly 
open to doubt," 

You are therefore advised that no Inheritance 
tax accrued when the surviving sisters succeeded re- 
spectively to l/2 of the deceased sister's interest. 

SUMMARY 

The surviving joint tenants do not owe 
any inheritance tax upon the interest 
received at the death of a joint tenant. 

Yours very truly 

WILL WILSON 
Attorney General 

MMP/fb 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 

George P. Blackburn, Chairman 

Ralph Rash 

Wm. R. Hemphfll 

REVIEWFDFORTHEA'Pl'GRNEYGENF.RAL 

By: James N.Ludlum 


