
Hon. Robert S. Calvert OPINION NO. WW-322 
Comptroller of Public,Accounts 
Capiton Station Re: 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Whether State Admission 
Taxes will accrue on 
Admissions charged to 
attend The Royal Ballet. 

In connection with your request for an opinion from 
this office on the above captioned question, you have 
supplied us with the following facts. 

The Royal Opera House Covent Gardens, Ltd., is a 
non-profit corporation organized under the English 
Companies Act with its princip&4 office in London, 
England. Among its other activities, the corporation 
also presents The Royal Ballet. All the proceeds 
derived Prom the performances of The Royal Ballet inure 
to the general fund of Royal Opera House, which fund is 
subject to unlimited liability for the maintenance of 
the Sadler's Wells School in England. 

to 
Contracting through Hurok Attractions, Inc., referred 

in the contract as 'Artist's Manager", Royal Opera House 
entered into an agreement with Edna Saunders of Houston, 
Texas, referned to in the contract as "Local Manager". The 
contract stipulates that The Royal Ballet will give a 
stated number of concerts on stated dates; and the local 
manager agrees to furnish a theatre, a suitable piano 
and various services in connection with giving the concert. 
Paragraph 7 of the contract reads as follows: 

"All proceeds from sale of tickets will 
be turned over to Artist's Manager for 
Covent Garden. Not later than curtain 
.time of the day scheduled for the perform- 
ance, Artist's Manager will pay to the 
Local Manager in return for his above 
mentioned services, the sum of Thirty 
Percent (30%) of the net receipts accord- 
lng to the attached scale of prices, the 
maximum payment to Local Manager to be 
Eleven Thousand Nine Hundred Dollars 
($11,900). Local Manager will not share 
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on any Federal or State Tax Exemption 
which may be awarded to the Company." 

Article 7047a-19, ,Vernon's,Civil Statutes, which 
levies the Admission Tax, contains the following exempt- 
ion provision: 

It . . .no tax shall be levied under this 
Act eon any admission collected for dances, 
moving pictures,, operas, plays and musical 
entertainments, all-the proceeds of which 
inure exclusivel,y to the benefit of State, 
religious, educational or charitable institu- 
tions, societies, or organizations, if no 
part of the net earningsthereof inures to the 
benefit of any private stockholder or individu- 
al, . ." 

Although the contract fixes the amount of the Local 
Manager's compensation in terms of a percentage of the 
net receipts, it also fixes a maximum limitation as to 
the amount the local manager may receive.,~ We think that 
it is immaterial that this compensation may be determined 
by a percentage of the net receipts. This is obviously 
an expense of production, and expenses of,production 
must necessarily be mef by the producing charitable corpor- 
ation before any benefits can inure to the corporation. 
No part of the net earnings will inure to the benefit of 
a private individual in the sense prohibited by the statute. 
Therefore exemption should be accorded. 

You ask whether the holding of Attorney General's 
Opinion No. WW-15 would prevent exemption in the instant 
case. That opinion was concerned with whether a tax is 
due on admissions charged for entertainment offered to 
the public by sponsoring organizations. 

The opinion specifically held that where the spons<:l-- 
ing organization of a type eligible for exemption purchases 
X:+~ -I.ow outright and retains ~l.1 <;f the proceeds from ad- 
mission::, no tax is due; butthat where i-uc:? organization 
splits the admission charges on a,percentage basis with the 
show, exemption would be denied. Language in the opinion 
stressing the sign&ficance of the use of the phrase "net 
proceeds" as opposed to the use of the phrase "all the 
proceeds" was not necessary to a determination of the 
questions there involved and should not be interpreted as 
meaning that exemption Ishould be denied, if some of the 
proceeds are used to defray expenses of production. 
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SUMMARY 

No admission taxes will accrue on admis- 
sions charged to attend The Royal Ballet 
despite the~~fact that a local manager 
may receive a stated percentage of the 
net peceipts because this payment is an 
expense of produation. 

Very truly yours 

WILL WILSON 
Attorney General 
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