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Mr, F. T. Graham Opinion No., WW-332
Criminal Distriot Attorney
Brownsville, Texas Re: Is the opsrator of a

shrimp boat, whose boat
has double-rig trawls,
required to pay two $15.00
licenses under Par. 5(b)
of Seotion 3 of Articile
Dear Mr. Oraham: O34a of the Penal Code?

You have requested an opinion from this office oon-
cerning the above ocaptioned qQuestion.

The shrimp trawl lloenses are governed by Paragraph
5, of Seotion 3 of Article S34a, Vernon's Penal Code of Texas,
and which paragraph reads as follows:

"5, (a) Shrimp Trawl License, for
eaoh boat operating or towing a trawl not
more than ten (10) feet in width at the
mouth, and not more than twenty (20) feet
in length, fee Two Dollars ($2¥.

"(b) Shrimp Trawl License, for each
boat operating or towing a trawl more than
en (10) feet wide at its mouth or more than
twenty 2%) feet in length, fee Fifteen
Dollars ($15); which said license shall
permit the use of a 'try net!'! as auxililiary
to said trawl.'" (Emphasis added).

You state that it has been the practice in the past for
each trawler to have a "single trawl' usually about ninety (90)
feet in length, and operated from a single boom. However, some
of the boats are new being, or have already heen, rigged so that
two trawls, one about hall the size of the single trawl and the
other perhaps a little shorter, that is to say, forty-five (45)
and forty (40) feet long respectively, are rigged to two booms,
but the twe trawls, or double trawl rigging, are operated more
or less simultanecusly in conjunction with a "bridle", special
blocks, ete.



Mr. F. T. Graham, page 2 (WW-332)

The problem that concerns you ls whether the shrimp
trawl llcense 1s based on the number of trawls each boat
carries, or on each boat.

As previously stated, the Shrimp Trawl License 1a
governed by Paragraph 5 of Section 3 of Article 934a, Vernon's
Penal Code of Texas., It 18 clearly set out 1in that Article
that each boat operating a trawl more than twenty feet long
must have a Shrimp Trawl License costing Fifteen Dollars.

The Article further provided that such Shrimp Trawl License
shall permlt the use of a "try net" or auxiliary to the trawl.
The statute itself authorizes two trawls, a regular trawl and

a "try net" as auxillary to the trawl. Therefore, it was clear-
ly the intent of the Leglslature that the Shrimp Trawl License
should be determined by each boat and not by the number of
trawls each boat carries.

It is the opinion of this office that the conclusion
you reached 1s ceorrect 1n regard to the Shrimp Trawl License.
That is to say, that each bcat operating or towing a trawl
more than twenty feet 1n length must pay $15.00 for a Shrimp
Trawl License. The license permit is for each boat and not
the number of Trawls each boat carries.

The brief submitted with your request has been of
material ald to the department 1in preparing the opinion and
we are grateful for your efforts in this connection.

SUMMARY

The Shrimp Trawl Llicense is based on
each boat operating or towlng a trawl
or trawls and not the number of trawls
each boat carries.

Yours very truly,

WILL WILSON
Attorney General of Texas
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Asslstant

APPROVED:

OPINION COMMITTEE

Geo. P. Blackburn, Chalrman

W. V. Geppert

J. C. Davis, Jr.

Leonard Passmore

REVIEWED FOR THE ATTORNEY QGENERAL

BY: James N. Ludlum



