
Mr. William A. Harrison Opinion No. ww-362 
Commissioner of Insurance 
International Life Building Re: "Whether it is necessary to 
Austin, Texas increase capital stock deposit 

under Article 3.15, Texas In- 
surance Code, when the actual 
capital stock of a company is 
increased by charter amend- 

Dear Mr. Harrison: ment, and related questions." 

We quote from your letter of December 16, 1957, requesting 
the opinion of this department on the above stated question as follows: 

"Assume that a company with $100,000 capital exer- 
cises its option under Article 3.15, and voluntarily de- 
posits with the treasurer securities in the amount of 
$100,000, and subsequently the company amends its arti- 
cles~of incorporation to increase its capital stock to 
$250,000. We respectfully request your opinion as to 
whether it is necessary for the company, having once 
exercised its option and made the capital deposits called 
for in Article 3.15, to make additional deposits with the 
State Treasurer under Article 3.15 in an amount to the 
increase of its capital. 

"Assume that a company has a capital of $250,000 and 
voluntarily makes a $250,000 capital deposit with the 
State Treasury in accordance with Article 3.15. Subse- 
quently, the company reduces its capital to $100,000. We 
respectfully request your opinion as to whether the com- 
pany could then withdraw from the State Treasury $150,000 
of its capital deposit, without submitting in lieu there- 
of other securities of a like class, or of an equal amount. 
In other words, could the company then maintain only a 
capital deposit of $100,000 rather than $250,000? 

"In each of our first questions, assume that at the 
time of increase or reduction in capital, the company had 
outstanding liabilities to its policyholders in this state. 

"If your answer to our first question is in the nega- 
tive, we respectfully request your opinion as to whether a 
company which had originally made a voluntary deposit and 
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subsequently increased its deposits at the xquest of thf 
State %ard of Insurance, after it had increased its capi- 
<al stock, could withdraw the subsequent deposits made at 
the request of the Board. In other words, if the Board 
erroneously required the company to increase the capital 
deposits under Article 3.15, after the company had in- 
creased its capital stock, and the company did so without 
protest, may the company withdraw from the deposit the 
ini-reases required tp be made by the Board? Or must the 
compary, having made deposit without protest, maintain t.h- 
deposits so long as there is any liability to policyhold- 
ers in this State?" 

'Clue pertinent parts of Article 3.15, Insurance Ccie cf I'--uas, 
are +a,ie:i. in part as follows: 

"Any 'domestic' company may, at its option, deposit 
with the Treasurer of this State, securities in which its 
capital stock is invested, or securities equal in amount 
to its capital stock, of the class in which the iaw of 
this State permits such insurance companies to invest 
their capital stock, and may, at its option, withdraw the 
same or any part thereof, first having deposited with the 
treasurer, in lieu thereof, other securities of like class 
and equal amount and value to those withdrawn . . B !;he 
deposit herein provided for, when made by any company, 
shall thereafter be maintained so iong as said corxpa:ly 
shall have outstanding any liability to its polic.yhnMers 
in this State . , ." 

The language contained in, the first sente:nce of Article 3~15 
is initially permissive in nature, and no insurance company is re~;:;ir*-d 
i,o &posit t.he securities in which its capital stock is i:?,vestedl or 
securities equal in amount to its capital stock with t'he Stat? Trrasl~~rer 
Althcugh the statute is silent on this point, we thi~nk that, crict! Ihe 
iKslrance company has elected to make an initj.al deposit ::f Ser:kiY’i!icS 
with the SLate Treasurer, a second option arises when the ccmpa,jr;:u -:r:- 
creases the amount of its capital stock, and under this option ti,- o-!r- 
pany inay elect, to deposit with the State Treasurer,' securities i:. -~I~!::" 
ii,s incrensed~ capital stock is invested or securities equal in arn~~;;;~~t 
to its increased capital stock. If the company takes this course of 
action, then,, under the terms of this Article, the State Treasu,rer w,c:~~!.d. 
e.xe-ute a receipt to the company, giving a description of the said s:xrk 
or sccuri%ies and stating that the same are held on deposit as the c;~p'.- 
tal s;ock investments of such company. However, should the c,om?zany 
elect not to deposit securities in which its increased capital stcck 
i.s invested, or securities equal to its increased capital stcck, t,hen 
the company would no longer have the right to advertise that the State 
Treasurer had on deposit securities as "the capital stock investment 
of such company . I .' 
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Therefore, in answer to your Question No. 1, we hold that 
it is not necessary for a company having once exercised its option and 
made the capital deposits called for in Article3.15, to make addition- 
al deposits with the State Treasurer under Article 3:15 in an amount 
equal to the increase of its capital stock. Howeyer, if such company 
does not exercise this option{ then they can no longer advertise that 
the State Treasurer has on deposit securities as the capital stock in- 
vestments of such company. 

Although the initial deposit under the terms of this statute 
is permissive in nature exercisable at the option of the company, once 
this option is exercised, the company can only withdraw its securities 
so deposited in accordance with the withdrawal provisions contained 
in this Article. The language of Article 3.15 is clear and unambiguous 
and provides for only one method of withdrawal of the securities from 
the State Treasurer. BY that method. the comoany may "withdraw the 

” 

same or any part thereof,'first having deposiied'with the treasurer, 
in lieu thereof, qt& securities of like class and equal amount and 
value to the@ irithdr&n:" This language clearly indicates that it 
was the intentof Wie~Legislature that once a company exercised its 
option to deposit securities with the State Treas,urer, that these se- 
curities could not be yithdrawn except by substituting in lieu thereof 
securities of like class and equal amount. See Attorney'General Opin- 
ion No. O-5051 which holds that, "if the life insurance company with- 
draws its security, said company must deposit in lieu of the security 
withdrawn, other securities equal in value to the security withdrawn." 

Further substituting the conclusion that deposits once made 
may not be withdrawn is the language in Article 3.15 that "the deposits 
herein provided for, when made by a company, shall thereafter be main- 
tained 
its policyholders in this'state.! Manifestly, the deposits permitted 
to be made by insurance comnanies are intended by the terms of the stat- 
ute to be made for the benefit of the policyholders of the insuring 
company. To permit the company to withdraw deposits once made, particu- 
larly in view of the fact that the statute authorizes the company to 
advertise that it has made such a deposit, would be nothing less than 
statutory authorization to perpetrate fraud upon policyholders. Fur- 
ther, Article 3.18 of the Texas Insurance Code which refers to deposits 
permitted under Article 3.16 of securities equal to the ampunt,of the 
legal reserve of a life insurance company by'express langusg& permits 
such deposits to be withdrawn in the event that these, "deposits exceed 
the net value of all policies and annuity bonds which it has in force, 
less such liens (not exceeding such net value) as the company may hold 
against them, t . ." The absence of such language in Article 3.15 with 
reference to the deposits made to the extent of cafiital investments, 
we think evidences the legislative intent that'such withdrawal privilege 
should not be accorded the companies in Connection with deposits made 
under ArtiCle 3.15. 
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Therefore, in answer to your Question No. 2, an insurance 
company, once exercising its option under Article 3.15 cannot withdraw 
from the State Treasurer part of its capital deposit simply because 
it has by charter amendment reduced the amount of its.capital. 

In your third question the facts are such that the-company 
originally made a voluntary deposit under the terms of Art~icle 3.15 
and, subsequently, increased its deposits,at the request of the State 
Board of Insurance without protest after it had increased the amount 
of its capital stock.' In view of our answer to your first question, . 
the action of the State Board of Insurance in requiring that such a 
depcsit be made would be erroneous. However, we do not believe that 
under the terms of the statute an answerdifferent from that given in 
response to your second question would be appropriate.~,'The fact that 
the company!6 voluntary.action may have been to some measure influenced 
by an erroneous act on the part of the Board cannot effect the con,sid- 
eration that to now permit the withdrawal of the funds would permit 
the perpetration of a fraud upon those policyholders who have become 
policyholders in reliance of the provisions of the statute. 

Therefore, in answer to your third question, an insurance 
company having exercised its option under Article 3.15 to tike deposits 
to the extent of its capital with the Board cannot withdraw such deposits 
or part thereof from the State Treasurer simply because such deposit was 
made as the result of an erroneous request onthe part of the State Board 
of Insurance. 

SUMMARY 

A life insurance company once having made an initial 
deposit of securities with the State Treasurer in the 
amount of its capital pursuant to Article 3..15 of the 
Texas Insurance Code need not increase,such deposit 
each time it increases its capital stock. If the com- 
pany does increase its capital stock and does elect 
not to make additional deposits in the amount of the 
increase of its capital, such company may not continue 
to advertise that it has on deposit with the State 
Treasurer securities as the capital stock investment 
of such company. 

A life insurance company once exercising its option 
to make a deposit under Article 3.15 cannot withdraw 
from the State Treasurer part of its capital deposit 
simply because it has decreased the amount of its 
capital stock. 

A life insurance company increasing the,amount of its 
deposit with the State Treasurer under Article 3.15 
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on the erroneous request of the State Board of Ir,- 
surance to do so may not withdraw such increased 
deposit. 

Very truly yours, 

WILL WILSON 

Richard A. Wells 
Assistant 
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