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Re: Tenure of appointment to fill 
vacancy in office of Sheriff, 
and related questions. 

Your request for an opinion Is based on the following 
fact8 es set out In gcur letter: 

"At the general election in 1956 the Honorable I. 
J.C. Martin, Sr. was re-elected to the offlce of 
Sher!.ff of Webb County for the term of 4 years ex- 
piring on'December 31, 1960; snd on January 1, 1957, 
'duly qualified and assumed such office and continued 
to serve in &aid capacity until his death on December 
19, 1957 * 

"The Commlsslonere Court of Webb County, at lta 
term In Januray, 1958, duly appointed Mr. P.L. Florea; 
a resident citizen and qualified voter of Webb County, as 
Sheriff to fill the existing vacancy in said term of office 
by reason of the death of the late incumbentSheriff 
J.C. Martin, Sr. Whereupon', Mz; Flores lmmedlstely 
qualified for and assumed said office." 

Under these factual cSrcumstance8, you ask the follow- 
ing question, which we have restated slightly for the sake of 
brevity: 

(1) Will the person appointed to fllL the 
vacancy in the term of. office of,Sherlff be.entltled 
to hold ttie offi.ce for the entire unexpired period 
of the 4-year term and unti.l a successor is duly 
qualified, or ,pnly until the next general election 
held next folldwing the date of such appointment? . 

(21 If the Commissioners Carrt 18 authorized 
to fill e vacaiicy in the office of Sheriff only:until 
the next..'eneral election, how shell the designation 
of the ti & 16. of the office for the unexpired term be 
printed on the offlclal'ballots for the primary 
election and f& the general election?' Should the 
ballots show t@t the election ls.foti an unexpired 
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"For Sheriff (unexpired term endi 
~~?'3~;gi~O)" or “For Sheriff (unexpired term "3 7 

(3) If a qualified person la elected at 8UCh 
"next general election" for the remaining unexpired 
term of office of Sheriff, may such person 80 
elected qualify for and assume SUCh office lnnxedlately 
after issuance of his oertlficate of election for 
said remalnlng unexpired term? If the answer to this 
qu%$tlon 1.8 negative, when may such person qualify for 
and assume the office? 

In answer to your first question it la our opinion 
that the appointment made l.n January, 1958, to fl.11 the vacancy 
jn the office of Sheriff of Webb County will continue only until 
the general election of 1958, aa hereinafter explained. Article 
V, Section 23 of the Constitution, a8 amended in 1954, provide8 
that vacanc!.es !.n the office of Sheriff shell be fflled by the 
Commi88lon%r8 Court "until the next general election." There 
is no material difference between this provi.slon end the statu-, 
tory provision i,nvolved ln Sterrett v. Moruan, 294 S.W. 2d.201 
(Tex. Clv. App. 1956), under which the court held that theap- 
polntment continued untl.1 the next general election occurrl~ng 
after the vacancy. In that case the contention wae made that an 
appoLntment by the Commlsaioner8 Court of Dallas~County to fill 
a vacancy in the office of Judge of County Court of Dallas 
County et Law No. 2, made in September, 1956, would continue for 
the entire erlod of the unexpl.red term extending through Decem- 
ber 31, 195 8 and that an election should not be held at the 
general %lecCl,on in 1956'to f1.11 the remainder, of'.the unexpired 
term. The court held that vacancLe8 in that office mat be 
filled aa provided In Article 1970-24, Vernon's Clvfl Statutes, 
whl~ch provided that any vcscancy in that office "shall be ff.lled 
by the Commlssloners Court of Dallas Caanty until the next r%gu- 
lar election" meant the "next general el.ectlon," which In that 
case WRS the general election to be held on November 6, 1956. 

It should be noted that appoi.ntments for the conatitu- 
t_j~.onal offl. of County Judge and for the offl,ce of Juxcoof 
the Peace ar% controlled by Article V, Sectjon 25 of the ConSti- 
tutjon, which prOvj.d%S thet vecanciee in these offices ShRll be 
filled by appointment by the Commlsalonere Court 'until the 
next general %leCtiOn for such offices." As pointed out in 

291 S.W. 2d 249 (TRx. CLv.' App. lg56), this 
era meterlally from the vacancy provisions appll- 

cable' to other offices, which do not contain the qualifying 
phrase "for euch officea." Rawll,na v. Drake held that appolnt- 
m%nts for th%S% two offices COnthU% untjl the next general 
election for such offlcek whl,ch would be the generai election 
occurring four yeara aft& the electionat which the term in 
which the vacancy occurred had been originally filled; but a8 
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to other offices, when vacancies occur the offices are filled by 
appointment until the next succeeding general election. 
be noted, further, that e constitutional emendment will b?v?Ed""' 
on at the general election in 1958 to change Section 28 of 
Article V 80 ab to provide that va&anci%e 1.n the office of County 
Judge and JU8tiCee of the P%ece ahall be filled by the Commia- 
elonere Court 'until the next succeeding General Election." 
H.J.R. 30, Acts of the 55th Leg., R.9. 1957, p. 1640. 

In your second question you ask whether the official 
ballot should show that the election is for the unexpired term. 
Article 13.X of the Election Code requres that the eppllcetion 
of a cahdidete for 0 place on the prlmery,ballot show whether it 
is for a full term or an tinexpitied terti, but the statutas tire* 
ticrlbing the form of the offLcle1 ballot (Artlolee 6.01, 6.05, 
and 13..Og of the'Elbctlon Code) are silent on the"queetlon of 
whether this information should be shown on the ballots. 

We are of the opinion that the iailure of the ballot8 
either at the prlmery election or at the general election her% 
under conaldetiatldn to show that it ie for the unexpired term 
would not lnvelid8te the election, but we think ~lt 1s ~entlrelg~- 
proper for the ballots in both elections to ehow that the eled&n 
ie for the unexpired $&rm. Either derlgnetlon suggest&d lh yarr 
letter would be eatle eotorJr'.' 'In meklng up the bellote'for the 
general election, the Secreter of State usually designates the 
unexpired teti by the words IT unexf)lred,term)"' or "(for the un- 
expired term)" following the title OS the office. ,,,, 

Conceivably eii electton might be deolared lnvelid if' 
there were C8Iidid8t%8 at the aaine ele@on both fcir an unexpired 
term end for's aucc6eding full term in en offlc%.and the ballots 
were so prepared that the voters Could iiot tell for which teriK 
the c8ndid8t08 were running. This situation cannot occur in the 
1958 elections to fill the unexpired t&m Ln the office of Sher- 
iff, and we are expreaeing'no opinion on what designtitlon would 
be required in such e situation. It would occur only where some- 
one aought election to the brief portion of an unexplr%d term 
between the general electloh and,the commencement of the new 
t%rm filled at the eeme eleatlon, end frbm past experience it 

znn 
ear% unlikely that the eltuetlori Will arise very often if at 
. 

In your third question you ask when the person elected 
&t the next general election mey quellfg for and amume the of- 
fide. Under Article XVI, Section 17 of the Constitution, the 
b;ppointed fncumbent will be entitled and in fact will be under 
k-duty, to continue to ptirform the duties of'the orflce until 
hi8 ,suci?bsbor lb dulg qiaallfled. The ilection of a succeadbi- -. 
to the appointed Sh~rlii will not be completed until the result8 
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of the eleotion have been officially c8nveesed by the Commi8- 
8lonere Court under Article 8.34 of the Election Code, end the 
eucceeeor cennot claim the oifice befbre that time. u mrta 

sei? 
147 Tex. 248,~ 215 S.W. 26 325 (1948). Howevg we are 

opinion that the parson elected will be entltled'to a ca- 
tlflcete of election es soon as the results ere officially can- 
vassed, end that he may qualify and eeeume.the office immediately 
thereafter. So fer l 8 w% have been able to find, this precise 
point ha8 not been ruled on by the Texas courts but this seems to 
u8 to be the clear meaning of. the constitutional provl8lon8 and la 
the conclusion indicated in 3x Dart0 Sanders, supra. In that 
the person elected et the general election was not entitled to 

ca8e, 

esaume office before the fir& day of January following the elec- 
tion, the date of the commencement of the new term, because he had 
been elected to the new term.end not to the unexpired term. The 
opinion implies that a person elected to en unexpired term would 
be entitled to receive a certificate of election and to es8ume 
the office es soon es the election had been completed. The hold- 
ings in Attorney General'8 Opinion8 0-1664, 0-6206, v-685, end 
other prior opltiiona Implying that e person elected to ah unex- 

any 

pired term is not entitled to assume offtce until January 1 fol- 
lowing his election ere hereby overrul&dd 

An appointment by the Commissioners Court to 
fill a vacancy in the office of Sheriff continues 
only until the next general election following the 
occurrence of the vacancy. Tex. Conat., Art. V, 
Sec. 23. Where a vacancy occurred Ln December, 1957, 
an election should be held at the gene=1 election 
in 1958 for the remainder of the unexprled term ending 
on December 31, 1960, end candidates for nomination 
to the office may run in the primary election. 

In both a primary election end a general elec- 
tion for an uaexplred term of office, it la proper 
for the ballots to show that the election 18 for the 
unexpired term. 

A peraon'elected to en unexpired term in the 
office of Sheriff is entitled to receive e certifl- 
cete of election end to eaaume the office as soon as 
the results of the election he,ve been officially can- 
vassed by the Comkle'slonera Court under Article 8.34 
of the Election Code. The incumbent contlrples tom per- 
form the duties of the ofilce until his successor is 
duly qualified. 



.: - 

Eon. Raymond J. Goodman, page fj W-426 

Yours very tru1g 

wIz& wrLBoN 
Attorney General of Texas 

By s/Mary K. Wall 
Mary Ki Wall 
AasLstant 

MKl?:nh:wc 

APPROVED: 

OPINION CObWITTEE 

Gee. P. Blackburn, Cheirman 
J. C. Davis, Jr. 
C. K. Richards 
L. P. Lollar 

RlWIBWEDFORTHBATTCRNRYGENXiRAL 

By: W. V. Geppert 


