
Hon. William A. Harrison 
commissioner of Insurance 
International Life Building 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. WW-475 

Re: Additional investments 
in a home office property 
exceeding 33 1/3$of a company's 
admitted assets where 
investment in home office 
property has been contracted 
for prior to the amendment 
of Article 3.40 by the 
54th Legislature. 

You have asked this office for an opinion concerning the proper treatment 
to be given an investment by a life insurance company in home office 
property where additional investments are made after September 6, 1955, 
where a previous investment had been contracted for by such life insurance 
company prior to this date. Article 3.40 of the Texas Insurance Code 
permits a life insurance company to acquire and hold one building site 
and office building for a home office property. In 1954 the Legislature 
amended Article 3.40 so as to limit the total investment in such property 
for the first time. Acts 1955, 54tb Legislature, page 916, chapter 363, 
Section 13. Section l(b) was added dnd reads as follows: 

"l(b). No such company shall (after the effective date of this 
Act) make any investment in the properties described in para- 
Eph l(a) above if, after making such investment, the total 
investment of the company in such properties is in excess 
of thirty-three and one-third (33 l/3$) percent of its admitted 
assets as of December 3lst next preceding the date of such 
investment; provided, however, that such investment may be 
increased to'as much as fifty (504b) percent of the company's 
admitted assets upon advance approval of the Board of Insurance 
Cosmissloners; provided further, that such investment may be 
further increased if the amount of such additional increase 
is paid for only from surplus funds and is not included as an 
admitted asset of the company. It is especially provided, 
however, that these limitations shall not affect any bona 
fide investment in such properties actually made by contract 
or otherwise for reasonable and adequate consideration prior 
to the effective date of this Act." 

Your first question is as follow: 
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“Assume ABC Life Insurance Company has $500,000 in admitted 
assets. Prior to September 6, 1955, the company contracted 
for the construction of a home office building not to exceed 
$300,000. Subsequent to September 6, 1955, and before the 
completion of the building, the company contracted for 
additional construction on the building to cost another 
$l00,000,and this additional $100,000 was not to be paid 
from tne surplus funds of the company. We respectfully 
request your opinion as to whether this additional investment 
after the effective date of the act violates the provisions 
of Article 3.40, Section l(b), Texas Insurance Code? If you 
answer in the affirmative, shouldthe3osrd (1) non-admit 
the additional $100 ,000 investmen&, (2) non-admit the 
entire investment in the building, or (3) require the 
company to dispose of the investment because it is contrary 
to law and ia not authorized?" 

You apparently assume in your question that the proviso contained in then 
last~sentence of Section l(b) of Article 3.40 is intended to include 
invcstment~contracts entered into prior to the effective date of the 
act (S-r 6, 1955) but underthe terms of which the building or 
imprwemen'~thereon constituting the "investment . . . in such properties" 
was not completed until after said date. This particular statutory 
language is not~without ambiguity for it could be argued that the 
Legislature intended that only those investments which were entirely 
completed prior to September 6, 1955, should remain unaffected by the 
amendment. However, we give this sentence the same construction which 
you have ass-d for the reason that, a contrary interpretation would 
leave no explanation for the inclusion by the Legislature in this 
sentence of the requirement that the~investment be by contract or other- 
wise for reasonable and adequate consideration. The only apparent 
explanation for the inclusion of these words is that the Legislature 
intended for the Act not to affect contracts for investments made by the 
company in home office property which were bona fide insofar aa they 
were made on the basis of a reasonable and adequate consideration, without 
regard to whether or not the improvements comprising the investment were 
completed prior to September, 1955. Though you do not so state, we assume 
that the contract in question was supported by reasonable and adequate 
consideration. Therefore, since the company had contracted prior to 
September 6, 1955, for the construction of a home office property not 
to exceed $300 ,OOO.OO, this investment , regardless of the extent of 
the company's admitted assets, would be proper insofar as Article 3.40, 
is concerned. Although the initial investment is proper, this article 
doer not authorize additional investments in home office property after 
the effective date of the Act up to the limits specified vithout regard 
to the investments made or contracted to be made before the Act. The 
proper test as to whether an investment after the Act is within the 
limits allowed is whether the total investment in home office 
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property after the effective date of the Act up to the limits specified 
without regard to the investments made or contracted to be made before 
the Act. The proper teat aa to whether an investment after the Act is 
within the limits allowed is whether the total investment in home office 
property after the making of such additional investments exceeda the 
prescribed limits. Since the company in your hypothetical question 
has already invested more than 5G$ of its admitted assets and~has no 
surplus, any further investment resulting from additional construction 
contracted to be made on the building would violate Section 1 (b) of 
Article 3.40 and would be improwr. 

We have previously held in our Opinion Bo. WW-293-A that a company 
investing in home office property in excess of the limits permitted 
by Section l(b) of Article 3.40 should be required to either dispose 
of such inveotment or make such adjustments as vi11 bring the investment 
within the permissible limits end that the investment in excess of such 
limits should be non-admitted for statement purposes. We believe 
that this rule should be applied in the fact situation given in your 
first question.~ While the spplication of this rule in the instant 
situation may seem to penalize the company by requiring it to disose 
of an asset in which its orginsl investment was legally made, it should 
be remembered that the company's own actions are responsible and this 
result could have been avoided if the company had been governed in its 
actions by the wording of the article in question. There may be some 
situations where the home office property is of such a nature that the 
company can dispose of a portion of the property and thereby reduce its 
investment vlthin the appropriate limits. Under such circumstances 
the compsny would not be required to dispose of the entire investment. 
However, in most instances, the home office property will be of such 
a nature that it cannot be disposed of piecemeal and in those instances 
the company will be required to dispose of ita entire investment. 
Reference is again made to our Opinion W-293-A concerning the disposition 
of unauthorized investments. 

We hold in answering your specific questions that the additional investment 
of $lOO,OOO.OO must be non-admitted and that the company must either make 
such adjustment6 and partial dispositions as will bring the investment 
within permissible limits or dispose of the entire investment. 

Our opinion in response to your first question ia limited solely to the 
situation where the additional investment is made as a result of an 
additional contract for additional construction on the building and 
should not be taken as expressing any opinion on a situation where the 
amount ultimately paid out on a contract entered into prior to September 
6, 1955, exceeds the amount set out therein. 

Your second question is as follows: 
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,” Wow assume XfZ Life Insurance Company has admitted sssets 
in tha amount of $>OO,OOO. Assume further that prior to 
September 6, 1955, the company contracted for the con- 
l truction of a $300,000 home office building. After September 
6, 1955, and after the completion of the building, the com- 
pany decides that it would be advisable to air-condition the, 
building at a cost of $100,000.00, and contracts for this 
work to be done. This makes the total investment of the 
company in the home office building $400,000, or 415 of 
the total admitted assets of the company. This additional 
investment is not made from the surplus funds of the 
company. We request your opinion as to whether this 
additional investment violates the provisions of Article 
3.40, Section l(b), Texas Insurance Code? If you snswer 
this question in the affirmative, should the Board (1) non- 
admit the additional investment, (2) non-admit tha total 
investment of the coinpany in the home office building, or 
(3) require the company to dispose of the investment because 
it is contrary to law and is not authorized?" 

The only additional factor presented from that in your firat question 
concerns the nature of the investment-- that is, the additional investment 
In Question No. 2 is made for the purpose of air conditioning the building 
and thus its answer involves a determination of whet constitutes an 
*investment' as the word is used in Article 3.40. The only description 
in the article of the investment is "one building site and office 
building" (Section l(a), Article 3.40). Since no further standards 
are given, we must sssume that the term "building site and office buildingY 
emcompasses those improvements of, additions to, and ftitures in such an 
office building as sre legally classified as being a portion of the real 
estate. If a particular item has become or will become s part o.f the 
real estate is often difficult to determine. 

"Whether an article is s fixture or not depends in some 
degree on the facts and circumstances of the particular 
CtlSi?, including the relationship of the parties at issue, 
. . . . Ordinsrily the courts hold that for sn article to 
become a fixture they must unite the following requisties: 

2-e? t' 
em ion to the realty or something appurtenant 

. . (2) Adoptability or applicstiou of the 
chattel'affixed to the use or purpose to which the realty 
is appropriated, . . . and (3) the intention of the party 
making the annexation to make a permenent accession to the 
freehold, . . .." 36 C. J. S. 8%. 

Thus, the status of .a particular item of property is ordinarily a 
question of fact. We note that there are csses on the one hand holding 
that air conditioning equipment is not part of the real estate, 
Moskowitz v. Callowax, (Civ. App.) 178 S W. 2d 878, error ref. w. o. m., 
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and on the other hand, cases holding that Such equipment is a part of the 
real estate, Nine Hundred Main, Inc. v. Houston, (Civ. App.) 150 S. W. 
2d 468, dim., judge. car. As stated in 43 A. L. R. 2d 1379: 

"It is not possible to state any absolute rule as to the 
character of an sir-conditioning plant, equipment, apparatus, 
or the like, as s fixture, because of the many varying 
circumstances reflected in the cases. All that can be said 
. . . is that in some cases, under the particular circusstances 
involved, the unit has been held to be s part of the realty 
whereas in ather cases, under the particular circumstances, 
the unit has been held to remain persoualty.m 

Each case turns on the application of the rule stated above to the 
peculisquslities of the equipment involved and its manner of attachment 
to the ieal estate. If the equipment after installation did not constitute 
part of the realty, then such additional investment as mentioned in your 
second question would not constitute a violation of Article 3.40, 
Section l(b). If, on the other hand, it did constitute part of the real 
estate, the investment would be improper and our snawers to Question Bo. 
1 would apply. 

Yom third question is 88 follows: 

'Amuming a company makes an additional investment in its 
home office building by repair, improvement, or otherwise, 
after September 6, 1955, which maker the total investment 
in the building more than 33 l/$, and the additional in- 
vestment is not mid for from the surplus funds of the 
company, shouldthe Board permit the company to retain the 
investment, but non-admit the excess amount over the statute, 
or should the Board requires the company to dispose of the 
investment or increase the admitted assets by contribution 
or otherwise so that the total investment in the home office 
building will not exceed the statutory limit?" 

Since the answer to your question would turn on the specific facts 
involved, we deem it inappropriate to give you a specific answer 
to this question. However, you should be guided by the genera1 principles 
set out above. It should also be kept in mind that Article l(b) provides 
that a company's investment in home office property may exceed 33 11% of 
its admitted assets up to 5C$ thereof it advance approval of the Board is 
obtained. 
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SW4MARY 

Where a life tiurance company has con- 
tracted ~for.an 3PIkehmnt in- inme office 
propertfe8 for a'-reaoonuble am3 adeauate 
consideration prior to September 6, 19.35, 
such investment is le@ under Article 
3.40, Section l(b), regardless of whether 
or mot it represent8 more than 33 l/3$ 
of its admitted essetr. Any additional 
investments made In such homa office 
property after September 6, 195.5, hovevcr, 
are not legal where the total inveatumt 
exceeds the permissible llmitr of Section 
l(b) and where the improvsmcntr represent- 
ing the inveatmcnt would be considered ar 
a pert of the reel estste. 

Very truly yom8, 

w1LLw1ImW 
Attorney Genersl of Texan 

Bs 
Pred B. Werkelithln 
Amrirtmt 

Bs 
R. V. Loftin, Jr. 
Arllrtant 
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