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Dear Mr. Vowell: question. 

In your letter of August 1, 1958, you state as fol- 
lows: 

"We have a patient at our East Texas 
Tuberculosis Hospital, Miss Joyce Young, 
a colored female, age 18, who is in need 
of surgery. Her mother, who is a member 
of the Sect of Jehovah Witnesses, has 
given her consent to the performance of 
surgery but in a separate letter has re- 
fused her consent to the use of blood 
transfusions during the operation. Our 
surgeon In his own judgment cannot per- 
form the surgery unless he could use 
blood for transfusion in case it became 
necessary. We call your attention to the 
provisions of Article 317&b-2, V. C. S., 
which is pertinent to this subject. 

"Your opinion with respect to the fol- 
lowing questions is respectfully requested: 

"1. Under these facts, may we perform 
the surgery using blood transfusions if 
necessary? 
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"2. Could we in a similar case per- 
form medically recognized surgery on a 
patient in one of our hospitals where 
the responsible relative or guardian re- 
fuses to consent to the performance of 
any surgery?" 

There is no statutory provision, as such, 
prohibiting a doctor from operating on a minor with- 
out the consent of the parent. The prohibition comes 
from the operation being a technical assault on the 
minor, for which the doctor is liable for damages as 
a matter of law and such damages are not "dependent 
upon the extent of the Injuries to the minor child." 
Moss v. Rishworth, 222 S.W. 225, (Comm. App. 1920). 

Therefore, if the surgeon, under the circum- 
stances of this request, performs the operatlon he will 
find himself in this position: (1) If blood trans- 
fusion becomes necessary and the doctor gives such blood 
transfusion, he has violated the consent of the parent 
and has performed an operation on a minor without con- 
sent of the parent and has committed technical assault 
for which he is liable for damages as a matter of law; 
(2) If blood transfusion becomes necessary and he fails 
to give blood transfusion, and injuries or death result 
therefrom, he is liable for the reason of such negligence. 

Thus, it is our opinion that the conditiona! 
consent of the parent in the instant case amounts to no 
consent at all. The surgeon will become liable for 
technical assault if the operation is performed. There- 
fore, unless your surgeon is willing to assume liability 
for technical assault, the answer to both of your ques- 
tions must be "no". 

In the Article you refer to, Article 3174b-2, 
the Legislature provided for two exceptions to the con- 
sent rule mentioned above. One of the exceptions per- 
tains to cases where there is no immediate reply to a 
request for the necessary consent, and the other excep- 
tion pertains to those cases where there is no guardian 
or responsible relative to whom request for consent can 
be made. Neither of these exceptions is applicable to the 
facts of the instant case. 
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SUMMARY 

A surgeon employed by the Board for 
Texas State Hospitals and Special 
Schools may not operate on or give 
blood transfusions to a child where 
the parent has refused to consent to 
the same without incurring the pos- 
sibility of civil liability. 

Sincerely, 

WILL WILSON 
Atzrney General of Texas 

JH:cl:zt 
Jay Howell 
Assistant 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE 

Gee. P. Blackburn, Chairman 

John Reeves 

Raymond V. Lofton, Jr. 

John B. Webster 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 

BY: J. C. Davis, Jr. 


