
February 24, 1959 

Hor,orable Edd B. Keyes Opinion No. WW-555 
County Attorney 
Tom Green County Re: Amount of fee due the Tax Collector 
San Angelo, Texas for each correct assessment of land 

to be sold., under the provisions of 
Dear Mr. Keyes: Article 7331, V.C.S.. 

You have requested our opinion on the following 
question: 

"The tax collector here in San Angelo has 
requested an opinion on Article 7331. Fees 
of Tsx Collector under the sentence 'Tax 
Collector shall be entitled to a fee of 
$1.00 for each correct assessment of land 
to be sold.' The question is does the tax 
collector collect a dollar for each year he 
makes or ,prepares a correct assessment of 
land which Is placed on the redemption cer- 
tificate or whether the tax collector is 
entitled to $1.00 fop the correct assessmdnt 
regardless of the number of years placed on 
the tax redemption certificate." 

Article 7331, V.A.C.S., as amended by Chapter 362, 
Acts of the 53ra Legislature, 1953, lnsor'ar as pertinent to 
your question reads as follows: 

"For calculating and preparing redemption 
certificates and receipts, reporting and 
crediting redemptions, posting Comptroller's 
redemption numbers on the delinquent tax 
record or annual delinquent list, mailing 
certificates of redemption to taxpayers 
after approval by the Comptroller, and for 
issuing receipts or certificates of redemp- 
tion for property shown on the annual delln- 
quent list, the tax collector shall be 
entitled to a fee of One Dollar ($1) for 
each correct assessment of land to be sold, 
except that if the total amount of said 
costs so permitted exceeds ten per cent 
(10%) of the total amount of the taxes, 
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interest and penalties due before assessing 
any such costs, then the total cost allow- 
able shall be limited to ten per cent (10%) 
of such total amount of the taxes, interest 
and penalties, or One Dollar ($1) whichever 
is the larger, said fee to be taxed as costs 
against the delinquent. Correct assessment 
as herein used means the inventory of all 
properties owned. by an individual for any 
one (1) year. . . .' 

It is the opinion of this office that the tax 
collector Is entitled to a fee of $1.00 "for each correct 
assessment of land to be sold." This means that the tax 
collector Is entitled to the $1.00 fee each year that he 
performsthe duties set out in Article m,m.C.S. 
This Is subject to the limitation set out In such Article. 
That ?s, If such costs exceed 10% of the total amount of 
the taxes, interests and penalties due before assessing 
any such costs, then the total cost allowable shall be " 
litdted to ten per cent (10%) of such total amount. 

Honorable L. P. Lollar, Assistant Attorney General, 
has previously written an opinion, being Attorney Genralts 
Opinion No. MS-110, dated December 11, 1953, which'was 
written and approved by this office subsequent to the last 
amendment to,Artlcle 7331 (being Chapter 362, Acts of the 
53ra Legislature, 1953). This opinion.further clarifies 
your question, and a copy is enclosed for your use. 

SUMMARY 

The Tax Collector is entitled to a fee of 
$1.00 for each year he makes the "correct 
assessment" as provided by Article 7331, 
V.A.C.S., except the total of such fees 
shall not exceed 10% of the total taxes, 
interest and penalties clue before assessing 
any such costs. 

If this office can be of any further service to 
you, please feel free to call upon us. 
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