
June 30, 1959 

Honorable Joe Resweber 
County Attorney 
Harris County 
Houston, Texas 

OpinUan~No.. WW-650 

Re: Authority of county 
tax collector as to 
Issuance of poll tax 
receipts and exemp- 
tion certificates in 
affidavit form. 

Dear Mr. Resweber: 

Your letter requesting an opinion of this office reads 
as follows: 

"On this date, May 6, 1959; at the request of 
Mr. Carl S. Smith, Tax Assessor and Collector of 
Harris County, we rendered our Opinion No. R-59-1169 
to the following queatlone: 

(1) Is It possible for the Tax Assessor and 
Collector of Harris County, Texas, to put the poll 
tax receipt and the poll tax exemption certificate 
In affidavit form? 

(2) May the Tax Asseaaor and Collector of 
Harris Couhty, Texas, require any other Information 
he feels Is necessary to protect himself and his 
office and comply with the laws of the State of 
Texas? 

"Because of the vague provlelons of some sec- 
tions of the Texas Election Code, aii well aa some 
apparent conflicts in lta provisions and the absence 
of Interpretation by the Court8 of many sections of 
the Code, we feel that an opinion of the Office of 
the Attorney General should be obtained and there- 
fore request the opinion of your office on these ques- 
tions. We enclose herewith a copy of our Opinion No. 
R-59-1169 which contains a discussion of the various 
Code provision8 and other matters considered In 
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arriving at our conclusioni3‘ior tihatever value It may 
be to your office.” 

Your Opinion No; R-59-1169 sets out the applicable 
statutes and traces their history Insofar as pertinent to the 
questions under consideration. These statutes are Sections 43, 
46, 48, 49, and 53 of the Texas Election Code. For convenience, 
we shall refer to these sections by their unofficial designation 
in Vernon’e Texas Election Code, a8 followa: Article 5.11 (Sec- 
tion 43), Article 5.14 (Section 46), Article 5.16 (Section 48), 
Article 5.17 (Section 49), and Article 5.21 (Section 53). You 
Interpret these statutes as fc$lowa: 

(1) A person paying his poll tax In peraon Is required’ 
to make an oral sworn statement to the tax collector or hla deputy 
of the Information necessary to fill out the blanks In the receipt 
form. 

(2) A pereon paying his poll tax through an agent or 
through the United States mall 1~ required to furnlah a written, 
elgned statement containing the necessary information, but the 
information does not,have to be sworn to. 

(3) A pereon applying for an exemption certificate is 
required to swear to the Informatlon~neceasaPy to fill out, the 
certif lcate f aim. 

,(4) The tax collector’may require a person applying 
for a poll tax receipt or an exemption certificate to make an 
affidavit of the necessary lnformatj,on If the tax collector has 
reaapn to,belleve that the appllcatit has falsely stated the ln- 
formation or If the tax collector does not, personally know the 
applicant as being a resident of the precinct which the applicant 
~clalms as hle residence. 

We agree with the foregoing conclualotie, but we are un- 
able to agree with the ultimate conclus$on reached in your opinion 
that, the tax collector may alter the statutory form of the receipt 
or cetitlflcate 80 88 to incorporate into the receipt or certificate 
the affidavit, which he may require under Article 5.21. This con- 
clusion Is stated In your opinion as follows: 

“There 18 no general authority under the Texas 
Election Code of 1951 for the Tax Collector to alter 
the statutory form of the ,poll tax receipt or the ex- 
emption certificate 80 as,to make It into an affidavit 
signed by the taxpayer. The Election Code, as @mended, 
apparently contemplates a poll tax receipt e?o?.eaQted by 
the Tax Collector or his deputy certl~<yi.ng that the 
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Information therein was supplied by the taxpayer in 
a signed written instrument or orally under oath by a 
taxpayer appearing in person or an exemption certlfl- 
cate executed by the Tax Collector or his deputy cer- 
tifying that the information therein was supplied under 
oath by the person claiming the exemption appearing In 
person. However, Sec. 53 of the Texas Election Code 
(V.A.T.S. Election Code, Art. 5.21) authorlaes the Tax 
Collector to require the taxpayer to submit proof of 
the statements necessary to complete the form for the 
poll tax receipt or the exemption certificate If the 
Tax Collector has reason to believe that the lnforma- 
tion has been falsely stated by the taxpayer; and this 
section of the Code also directs the Tax' Collector, If 
he does not personally know one who applies to pay his 
poll tax or secure his certificate of exemption from 
its payment as being a resident In the precinct which 
such person claims as that of his residence, to require 
proof of such residence or such other facts as may be 
necessary. Thus It appears although there la no pro- 
vision for a universal requirement of affidavits or 
other proof of the truth of statements made by appll- 
cants for poll tax receipts or exemption certificates, 
as a practical matter the Tax Collector could require 
such affidavits on the basis of his lack of personal 
knowledge as to an applicant's residence in almost 
every instance. Whether to require such affidavits 
appears to be within the discretion of the Tax Collec- 
tor, therefore, the matter of deciding whether such 
affidavits, If they are required by the Tax Collector, 
are to be separate Instruments executed by the appll- 
cants for receipts or exemption certificates or are to 
be incorporated Into, or attached to, the basic receipt 
or exemption certificate form, Is also a matter within 
the discretion of the Tax Collector." 

In order to set out the matters fully In this opinion, 
we shall retrace the statutory history of the pertinent sections 
of the Election Code. Our first inquiry Is directed to the au- 
thority of the tax collector to require sworn Information from 
the applicant as the basis for issuing a poll tax receipt or 
exemption certificate. 

There are three modes by which a taxpayer may pay his 
poll tax and obtain a receipt therefor: (1) by paying the tax 
in person; (2) by paying it through an agent; and (3) by pay- 
ing It through the United States mall, Election Code, Art. 5.11. 
Prior to 1957, the pertinent part of this statute had read as 
follows: 
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"The poll tax must either be pald.ln person or 
by someone duly authorized by the taxpayer In writing 
to pay the same, and to furnish the Collector the in- 
formation necessary to fill out the blanks In the poll 
tax receipt. Such authority and information must be 
signed by the ,party who owes the poll tax, and must be 
deposited with the Tax.Collector and filed and preserved 
by him. A taxpayer may pay his poll tax by a remittance 
of the amount of the tax through the United States mail 
to the County Tax Collector, accompanying said remittance 
with a statement in writing showing all the information 
necessary to enable the Tax Collector to fill out the 
blank form of the poll tax receipt, which statement must 
be signed by the party who owes the poll tax under oath, 
****" (Emphasis supplied.) 

Article 5.14 of the Election Code had set out the Information 
to be shown on the poll tax receipt, and the form of the re- 
ceipt as follows: 

"Received of , * * * In payment 
of poll tax for the year A.D. 19 , the said taxpayer 
being duly sworn by me, says thaThe (she) Is * * *.)t 

It may be noted that this receipt form, strictly speaking, was 
appropriate only where payment was In person--where the tax col- 
lector or his deputy had personally sworn the taxpayer, 

From these two statutes, It is seen that the law as It 
existed prior to 1957 had plainly required the taxpayer to sub- 
mit the information in writing and under oath where payment was 
through the mail. The clear Inference, from the form of the re- 
ceipt, was that the taxpayer was required to make a verbal dec- 
laration of the information under oath where payment was in per- 
son. It was also clear that the Information submitted through 
an agent had to be in writing and signed by the taxpayer, but 
the only language from which it might be Inferred that the in- 
formation had to be sworn to was the recitation In the receipt 
form, "the said taxpayer being duly sworn by me." On the basis 
of various changes made In pre-existing statutes when they were 
Incorporated into Article 5.11 of the Rlectlon Code, Attorney 
General's Opinion No. V-1330 (1951) held that the state;;zih;ed 
not be under oath where payment was through an agent. 
that opinion was correct or not has now become a moot question, 
as this now unquestionably is the law by virtue of an amend- 
ment to Article 5.11 in 1957. 

In 1957 the Legislature amended Article 5.11 for the 
declared purpose of removing the oath requirement where the poll 
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tax Is paid by mail, the change being accomplished by deleting 

EFi words 
"under oath." Acts 55th Leg., Reg. Seas., 1957,ch. 

. The purpose of this change la made manifest by the caption 
and emergency clause of the amendatory act, which read respec- 
tively as follows: 

"An Act amending Section 43 of the Texas Election 
Code (Article 5.11, Vernon's Texas Election Code), so 
as to remove the requirement that Information supplied 
to the tax collector by a taxpayer applying for his 
poll tax receipt by mail must be under oath; repealing 
conflicting laws; and declaring an emergency." 

nSec. 3. The fact that the law does not require 
that information necessary for filling out the poll tax 
receipt which is supplied to the tax collector through 
an agent be sworn to, and there Is no reason for making 
a distinction between payment through an agent and pay- 
ment by mall, and the further fact that the present oath 
requirement causes a considerable amount of difficulty 
in payment of poll taxes by mail, create an emergency 
* * **'I 

While Article 5.14, setting out the form of the receipt, was 
not amended to change the provision reciting that the taxpayer 
had stated the Information on oath, the repeal of conflicting 
laws In the 1957 amandatory act repealed this provision of 
Article 5.14 Insofar as it conflicted with the legislative 
intent expressed In Article 5.11. The 1957 amendment was 
clearly effective to remove the oath requirement on statements 
submitted by mail. Further, the Legislature enacting the 
amendment interpreted the statute as not requiring sworn 
Information when submitted through an agent, and the legls- 
latlve intent in amending and re-enacting Article 5.11 
evidently was that It should have this meaning. This Intent 
controls the meaning of the statute from the effective date 
of the amendment, regardless of what the law may have been 
before that date. 

As to information furnished by the taxpayer when 
paying the tax in person, it Is our opinion that the law was 
unchanged by the 1957 amendment. In your Opinion No. R-59-1169 
you have offered an explanation of the reason for requiring 
sworn Information in that case and not requiring it In the 
other two. Regardless of whether there Is a rational ex- 
planation for the difference, this is the state of the law 
as we find it. 

From the foregoing, we conclude that the tax collec- 
tor has no authority to require a written affidavit in 
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connection with payment of the tax by either of the three modes 
unless this authority Is found elsewhere In the statutes. Arti- 
cle 5.21 of the Election Code does provide this authority in 
certain Instances, which, as your opinion points out, would as 
a practical matter embrace almost every Instance. Article 5.21 
provides: 

"If the county collector has reason to believe 
that one who applies to pay his poll tax or secure 
his certificate of exemption from its payment, has 
falsely stated his age, occupation, precinct of his 
residence, or length of his residence in the State, 
county and city, or any other matter touching his 
qualifications to vote, he shall require proof of 
such statement; and, if on inquiry, he Is satisfied 
that said person has sworn falsely, he shall make 
a memorandum of the words used in such statement, 
and present the same to the foreman of the next 
grand jury or If the County Collector does not per- 
sonally know one who applies to pay his poll tax 
or secure his certificate of exemption from its 
payment as being a resident In the precinct which 
such person claims as that of his residence, it 
shall be the duty of such collector to require 
proof of such residence or of such other facts as 
may be necessary." 

Parker v. Busby, 170 S.W. 1042 (Tex.Civ.App. 1914), 
held that similar provisions of a former statute gave the tax 
collector the authority to require an affidavit of the taxpayer 
If the collector was in doubt as to the truth of the information 
furnished. However, the affidavit is by way of satisfying the 
tax collector of the truth of the statements or by way of fur- 
nishing an additional basis for submitting the matter to the 
grand jury if he is not satisfied as to their truth. He has 
no discretion to refuse to issue a receipt on the ground that 
the taxpayer has made false statements. After quoting the stat- 
utes authorizing payment of a poll tax through an agent and pro- 
viding for delivery of the receipt, the court in Parker v. Busby 
said: 

"From these provisions it will be seen that 
the taxpayer, when he tenders through his agent 
duly authorized in writing to the tax collector an 
amount sufficient to pay the tax, Is then entitled 
to a receipt, and has done all that the law re- 
quires of him in order to obtain it. The collector 
does not seem to have authority to exercise any 
discretion in the matter, but Is bound to receive 
the amount tendered and issue a receipt therefor, 
although if he is in doubt as to the right of the 
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payer to vote In the county it is his duty to make due 
examination of the payer or his agent in that regard, 
and to this end has the authority to exact of the 
payer or his agent an affidavit showing the citizen- 
ship, etc., in the county where the tax is paid; this 
being done, he must Issue the receipt for the tax, 
and report the matter to the grand jury." 

It Is seen from the foregoing quotation that Article 
5.21 does not give the tax collector any discretion in the ls- 
suance of the receipt. We are of the opinion that Article 5.21 
also does not give him any discretion to vary the form of the 
receipt so as to embody the affidavit therein. The purpose of 
the affidavit is not to determine whether the receipt is to be 
issued, or in what form, but to enable the tax collector to 
decide whether he should call the matter to the attention of 
the grand jury. His authority to prescribe the form and con- 
tents of the receipt is limited by Article 5.14, and upon 
compliance with statutory requirements the applicant has the 
right to demand issuance of a receipt substantially in statutory 
form. Any additional requirement for embodiment of a signed 
affidavit in the receipt must come from the Legislature. While 
issuance of the receipt in affidavit form, accepted by the tax- 
payer, would probably not invalidate the receipt, the tax col- 
lector would be exceeding his authority in adopting that form. 

With respect to information appearing on an exemption 
certificate, Articles 5.16 and 5.17 of the Election Code pro- 
vide that "such exempt person shall on oath state" the required 
information. These statutes require that the certificate be in 
substantially the form prescribed in Article 5.16. The statutory 
form is not in the form of an affidavit by the applicant, but of 
a certificate by the tax collector certifying that the applicant, 
being duly sworn, declared the information to be as stated therein. 
Article 5.21 gives the tax collector the same authority to require 
written affidavits in the issuance of exemption certificates as 
in the issuance of poll tax receipts; but the affidavits are for 
the same purpose, and the tax collector's lack of authority to 
vary the certificate form proceeds upon the same reasoning as 
stated for poll tax receipts. 

In your opinion you reached the conclusion that the 
tax collector could attach the affidavit to the receipt or 
certificate. We do not think the statute contemplates any use 
of the affidavit for purposes other than retention in the tax 
collector's records or submission to a grand jury. If the tax 
collector did attach the affidavit to the receipt or certifi- 
cate, he could not thereby make it a necessary part of the 
instrument, and the holder could remove and discard the affi- 
davit at will without invalidating the receipt or certificate. 
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Direct answers to the two questions submitted are 
given in the summary to this opinion. 

SUMMARY 

The tax collector has no authority to put the 
poll tax receipt and the exemption certificate into 
affidavit form, to be signed by the applicant. 

The tax collector may require affidavits from 
applicants for poll tax receipts and exemption cer- 
tificates under the circumstances set out in Article 
5.21 of the Election Code. When he has done so, and 
has reported to the grand jury all cases in which he 
is not satisfied as to the truth of the statements, 
he has fully protected himself even though receipts 
and certificates issued by him may .contain false 
information furnished by applicants. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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