
Hon. J. E. Lyles, Commissioner 
Bureau of Labor Statistics 
Capitol Station 
Austin 11. Texas Opinion No. WW-654 

Re: The applicability of Attorney 
General’s Opinion No. O-1269 
(1939) under Article 5221a-6, 
Vernon’s Civil Statutes, and 
whether a theatrical agent, in 
furnishing models to various em- 
ployers would be required to 
obtain an employment agency 
license in accordance with 
the provisions of Article 5221a-6, 
Vernon’s Civil Statutes. 

Dear Mr. Lyles: 

The recent request from your office for our opinion propounds two 
questions. One question relates to a prior opinion issued by this office 
while the second relates to a current fact situation with which your office is 
concerned. 

For clarity and reference the paragraphs in which the facts are stated 
will be numbered 1 and 2. Following each of the two paragraphs the questions 
which you have asked and which relate to that paragraph will be stated and 
numbered. 

1. “John Doe maintains an office and carries 
on the business of providing programs of enter- 
tainment to persons, associations, conventions, 
etc. Such entertainment is produced by singers, 
musicians, dancers, comedians, and various other 
performers under the direction of John Doe. The 
person, association, convention, etc. outlines to 
John Doe the general type of program desired, or 
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agrees to accept the type of programs recom- 
.mended by John Doe. The person, association, 
convention, etc., does not interview or pay any 
money to any of the performers, but deals 
directly and only with John Doe, The price of 
the program is a lump sum which is fixed by 
mutual agreement between John Doe and the 
person, association, convention, etc. desiring 
the entertainment. John Doe selects perfor- 
mers to produce the type of program contracted 
for, and pays the performers the price agreed 
upon between John Doe and the performers. 
John Doe has exclusive charge and control of 
the performers, is present, and directs the 
program throughout its rendition.” 

You than restated the question which was asked of this office previously 
and which was answered by Attorney General’s Opinion No. O-1269 (1939). 
Essentially, you requested an opinion as to whether, under the facts stated 
in paragraph 1, John Doe would be required to obtain an employment agency 
license. 

You now ask substantially the following question: 

1. Is the ruling as stated by Attorney General’s 
Opinion No. O-1269 (1939)applicable, under the 
present Employment Agency Law, Article 522la-6, 
Revised Civil Statutes, to the above fact situation? 

Since~ the-prior opinion of this ~office was written, the John Doe Agency 
has undertaken other activities in conjunction with those set out above. You 
have outlined them substantially as follows: 

2. John Doe is now also actively engaging in 
booking models for various shows. The following 
method of placement is used by John Doe: A 
company, which desires the service of a model or 
-models, will send its representative to the agent 
(John Doe) to select models to be used for the 
company’s show. The company representative 
interviews the models and selects those needed 
for the particular show for which the representa- 
tive is interviewing. The company representative 
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then furnished the names of the models he has 
chosen to the John Doe Agency. John Doe then 
contacts the models involved and requests that 
they report to the company’s place of business 
for the show. The models do the engagement 
for an agreed fee which is ~paid by the John Doe 
Agency. The agent in turn bills or invoices the 
company benefiting from the service. The ac- 
tivities of the models are directed by the com- 
pany which is sponsoring the show. The com- 
pany also has complete control of the show which 
it is staging. The agent has no control of the 
models, once they are placed, nor of the show, 
as they do in the case of entertainment acts. 

In connection with the additional facts as stated in paragraph 2 above, 
your second question is as follows: 

2 . . . “whether this agent is furnishing em- 
ployees to employers for a fee whereby he 
would be required to obtain an smljloyment 
agency license in accordance with. the provi- 
sions of Article 5221a-6, Re.vised Civil Statu- 
tes?” 

We answer both your questions in the affirmative. 

House 3ill.3g7, ActsSlst Legislature, Regular Session, 1949, Chapter 
Z&5. page 453, codified as Article 5221a-6, V.C;S., land known as the “Texas 
Private Employment Agency Law,” regulates the operation of private employ- 
ment agents in Texas. 

Attorney General’s Opinion O-1269 was written at a time when the “Texas 
Employment Agency Law,” as set out in Articles 5208 through 5221, Vernon’s 
Civil Statutes of 1925, as amended, and Articles 1584 through 1593 of Vernon’s 
Annotated Penal Code, was applicable. That opinion held that the agent or en- 
tertainment entrepreneur, as described in paragraph 1 above, did not come within 
the purview of the then applicable “Texas Employment Agency Law” for the 
reason that no employer-employee or master-servant relationship resulted be- 
tween the entertainers and the person, clubs, conventions etc., desiring the 
entertainment. 

All of these articles have since been repealed by the Legislature and the 



Hon. J. E. Lyles, Commissioner, Page 4 (WW-654) 

only Article which relates to your present questions is Article 522la-6, V.C.S. 
There is nothing in this present law, however, which purports to make it 
applicable in instances where an employer-employee relationship is not in- 
volved. 

Section l(e) of Article 5221a-6 defines private employment agents or 
agencies as follows: 

“’ Private Employment Agent’ means any 
person in this State who for a fee or without a 
fee offers or attempts to procure employment for 
employees or procures or attempts to procure 
employees for employers except employees as 
common laborers or agricultural workers.” 

Other definitions in Section 1 in.clude: 

(4 * ” The term ‘person’ means an indivi- 
dual, partnership, association, corporation, le- 
gal representative, trustee, trustee in bankruptcy, 
or receiver. 

(b). “‘Fee’ means anything of value including 
money or other valuable consideration or services 
or the promise of any of the foregoing received by 
an employment agency from or on behalf of any per- 
son ,seeking employment o* employees in payment 
for any service, either directly or indirectly. 

(c). “%mployer’ means any person employing 
or seeking to emp-loy any employee. 

@a). “‘Employee’~ means any person performing 
or seeking to perform work or service of any kind 
for hire. 

(h). “‘Agent’ shall mean a private Employment 
Agency as defined by this Act.” 

Based on the foregoing statutory definition of a “private employment 
agent” and the other definitions included in the Act, it is clear that the scope 
of regulation is limited to employees and employers, or where an employee- 
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employer relationship results or is intended to result, and not to other relation- 
ships such as independent contractors. Black’s Law Dictionary at page 618 
points out that the term “servant” is synonymous with “employee” and “master” 
is synonymous with “employer”, and further that the term “employee” must 
be distinguished from “independent contractor”. 

In the facts which you have set forth in paragraph 1, the John Doe Agency 
has exclusive charge and control of the performers, rather than the person, asso- 

. . ciation, convention, etc., desiring the entertainment. From the facts stated no 
employee-employer relationship results between the performers and the conven- 
tion, etc., nor was such relationship intended to result. Many cases have set 
forth definitions or rules in distinguishing the master-servant relationship from 
an independent contractor, but perhaps one of the best and simplest definitions 
is that set forth in Shannon,et al vs. Western Indemnity Company, et al, 257 S. W. 
522 (Tex. Corn. App. 1924): 

‘1. . . When one is employed by another, it may be 
generally said to be in the relation of servant to 
master, or as an independent contractor. This 
being true, the courts in nearly every instance have 
undertaken to determine the relation of the person 
employed by another by first deciding whether or 
not such person was an independent contractor. If 
he was found not to be such under all the facts and 
circumstances, then he was classed as a servant 
or employee of his employer. . . 

“‘No better test can be applied than to say that the 
,relation~ of master and servant sexists where the 
master ,retains or .exercises the power -of control 
in directing, not merely the end sought to be accom- 
plished by the employmerr-of another, but as well the 
means and ,details of its accomplishment; “not only 
what shall be done, but how it shall be done.““’ 

(Emphasis added) 

Under these principles, it is apparent that the John Doe Agency under the 
facts contained in paragraph one is not furnishing “employees” to the associa- 
ho**, conventions. etc., but said entertainers are under the exclusive charge 
and control of John Doe. Assuming the facts to be as you have stated them in 
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paragraph one, the Private Employment Agency Law does not apply and the 
holding in Attorney General’s Opinion No. O-1269 is still applicable. 

In connection with the facts set forth in paragraph two, the situation is 
different and an employee-employer relationship results between the models 
furnished by the John Doe Agency and the company desiring the service of the 
models. The activity of the John Doe agency in the method of operation des- 
cribed in paragraph two comes clearly within the scope of the definitions set 
forth in the Private Employment Agency Law and the ~purposes of that Act and 
we find no exceptions which would exempt such an agency or operation from the 
requirements of that Act. For a similar holding your attention is invited to 
Attorney General’s Opinion No. WW-653. 

SUMMARY 

1. The Texas Private Employment Agency Law, 
Article 5221a-6; V.C.S.. is not applicable to 
a person operating as the John Doe described 
in paragraph 1 of your request, and the hold- 
ing in Attorney General’s Opinion No. O-1269 
is still applicable under the present employ- 
ment agency law. 

2. An agent, in furnishing models to various em- 
ployers as described i,n paragraph 2 of your 
request, would be ~reqnired to obtain an employ- 
ment agency license in accordance with the 
provisions of Article 5221a-6, V. C. S. 

Very truly yours, 

WILL WILSON 
Attorney General 

Morgaq,/Nesbitt 
Assistant 
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