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THE.ATTORNEY GEti- h" " 
OF =XAS 

September 9, 1959 

Honorable Robert S. Calvert Opinion NO. NW-690 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station Re: Taxability for inherit- 
Austin, Texas ante tax purposes of 

Social Security lump- 
sum death payment to 
widow, of Social Secu- 
rity insurance benefits 
to widow and of payments 
to widow from Civil 
Service Retirement and 

Dear Mr. Calvert: Disability Fund. 

You have requested the opinion of this office on 
several questions which we will consider seriatim. The 
first of these pertains to the lump-sum death payment 
which a..w~idow receives by virtue of that portion of the 
Social Security Act which i P codified in United States 
Code Annotated under Title 42, Chapter 7, Section'402 
(iI. 

In 1940, the Treasury Department ruled that amounts 
payable under Title II of the Social Security Act, as amended 
by the'Act of August 10, 1939, to a widow were not to be 
included in the gross estate of the decedent for Federal 
estate tax purposes. CB 1940-2, 285. The reasons given 
for such ruling werethat the decedent had no control over 
the designation of the beneficiaries or the amounts payable 
to them,, said beneficiaries and amounts being fixed by the 
provisions of the Social Security Act, as amended, and the 
payments being made directly to the beneficiaries. The ruling 
further pointed out that the decedent had no property interest 
in the "Federal Old-Age and Survivors Insurance Trust Fund" 
created under Section 201 (a) of Title II of the Social 
Security Act, as amended. 

Revenue Ruling 55-87, CB 1955-1, 112, is to the 
effect that lump-sum payments under Title II of the Social 
Security Act are not includible in the decedent's gross 
estate for estate tax purposes. 

7 Due to the basic difference in the nature of 
inheritance and estate taxes, this office has held in 
certain instances that rulings of the Federal Government 
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in connection with Federal estate taxes are inapposite in 
a determiration of liability for Texas inheritance taxes. 
However, we think the provision of our statute necessitates 
the same result. The only provision of Article 7117, 
Vernon's Civil Statutes, which couldsubject the Social 
Security,,benefits to a tax is the one which taxes transfers 
made by .deed, grant, sale or gift made or intended 
to take effect in possession or enjoyment after the death 
of the grantor or donor. . . .' The covered employee 
having no choice in the matter of coverage, nor in the 
selection of beneficiaries, liar indeed any assurance that 
either he or anyone else will ever receive any Social 
Security benefits, can scarcely be said to have made a 
gift intended to take effect in possession or enjoyment 
after his death. You are therefore advised that the Social 
Security lump-sum death payment to the widow is not subject 
to inheritance tax. 

You have also requested that we advise you whether 
the old-age and survivors insurance benefit payments which 
the widow will receive by virtue of Title 42, Section 402, 
Chapter 7 (e), United States Code Annotated, will be sub- 
ject to inheritance taxes. These benefits are paid to the 
widow in monthly installments. For the same reasons which 
we have just stated in connection with the lump-sum death 
payment, you are advised that such benefits are not subject 
to an inheritande tax.. 

You request that we advise you as to the taxability 
of a survivor annuity payable to a widow from the Civil 
Service Retirement and Disability Fund pursuant to the pro- 
visions of Section 2260, Title V, U.S.C.A. 

In Revenue Ruling 55-682, IRB Nov. 14, 1955, 18, 
the Treasury Department ruled that where the decedent did 
not designate a beneficiary other than his estate, the 
amount payable upon his death is includible in his gross 
estate under subdivision (a) of Section 302 of the Revenue 
Act of 1926 as amended, and where he did designate a bene- 
ficiary other than his estate, the amount payable upon his 
death is includible in his gross estate under subdivisions 
(c) and (d) of that section. This ruling has been printed 
in CB 1955-2, 601. 

Rev. Rul. 56-1,' kt',i956,~1, 444, reads as follows: 

"Where an individual who is covered by 
the United States Civil Service Retirement 
System dies before retirement, the amount 
includible in his gross estate under section 
2039 of the Internal Revenue Code of 1954 on 
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account of an annuity payable to this 
surviving spouse, or other beneficiary, 

., is the amount of the decedent's contri- 
' bution to the system." 

In so;,far as community property states are con- 
cerned, the following ruling has been made: 

-.,. 
"State community property laws do not 

apply to annuities, death benefits or 
refunds payable under the Civil Service 
Retirement Act, as amended. Accordingly, 
the full value of retirement contributions, 
plus the accrued interest thereon, are 
includible in the gross estate of a 
Federal civil service employee under section 
2039 of the Internal Revenue Code of 1954." 
Rev.Rul. 57-446, CB 1957-2, 619. 

Death benefits payable to a decedent's estate as 
well as benefits payable to designated beneficiaries under 
employees' retirement plans have been held subject to State 
death taxes. 28 Am.Jur. 192, 193, Sec. 256. Cases so 
holding may be found in 150 A.L.R. 1287, 1292. 

In Attorney General's Opinion No. WW-92, this 
office held that the receipt of benefits by a designated 
nominee under the Teachers' Retirement System Act was sub- 
ject to inheritance tax. 

We are of the opinion that an inheritance tax is 
due upon that portion of the widow's annuity which is 
attributable to the decedent's contributions to the 
Retirement System. Decedent had a vested interest in such 
contributions and could have obtained a refund thereof 
had he become separated from the Civil Service prior to 
eligibility for an annuity. Sec. 2261, Title V, U.S.C.A. 

However, we are of the opinion that if such 
contributions were paid from community funds, then only 
one-half of the amount of the annuity attributable to such 
contributions is taxable, cf. Blackman v. Hansen, 140 Tex. 
536, 169 S.W.2d 962 (1943); and the inheritance taxes 
should be computed accordingly. 

'I .,:,, 
SUMMARY 

Social Security lump-sum death payment 
to widow is not subject to inheritance tax. 
Social Security insurance benefits are 
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'not subject to inheritance tax. That 
portion of the widow's'annuity which is 
attributable to the decedent's contributions 
to the Civil ,Service Retirement and Dis- 
abLlity,Fund is subject to an inheritance 
tax. If such contributions were paid from 
community funds, then only one-half of the 
.amount of the annuity attributable to such 
contributions is taxable. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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