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Honorable Robert S. Calvert Opinion No. WW-700 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station Re: Applicability~ of Texas 
Austin, Texas Stock Transfer Tax im- 

posed bye Article 70&7m, 
V.C.S., to certain 

Dear Mr. Calvert: stock transactions. 

You have requested our opinion regarding the 
applicability of the Texas Stock Transfer Tax to the follow- 
ing transaction: 

"Customer A, residing in Dallas, Texas, places 
an order with a member of the New York Stock 
Exchange, for 100 shares Texas Utilities Company, 
Capital Stock (a Texas corporation). The order 
is duly executed on the New York Stock Exchange 
in New York. Payment is made by Customer A to 
the NYSE member in Dallas and the stock is reg- 
istered in the name of Customer A who is a resi- 
dent of Texas and it is delivered~ to him. Is 
Texas Tax due or is it not? 

"Would the ruling be the same if the NYSE member 
was domiciled in Texas? Would the ruling he the 
same if the NYSE member was a branch office (in 
Texas) of an out-of-state firm?" 

Article 7047m imposes a tax upon all sales, agree- 
ments to s,ell and all deliveries or transfers involving a 
change of title, either legal or equitable, to chares, cer- 
tificates of stock, certificates for rights to stock or 
certificates of deposit representing certificates or inter- 
ests therein in any domestic or foreign association, company, 
corporation or trustee-conducted business. The act, of 
course, has no extra-territorial effect. Attorney, General's 
Opinion No. O-3713 points out that the tax accrues if (1) 
the contract of sale is made in Texas or (2) if it is 
executed in Texas or (3) if delivery of the enumerated 
shares or certificates is made within the State. 

Whether or not the tax accrues under the fact situ- 
ation described depends on the position occupied by, the New 
York Stock Exchange member. Under the ordinary New York 
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Stock Exchange rule, sales of stock are required to be made 
on the floor of the Exchange; execution of the sale and 
delivery of the shares is likewise required to be made in 
New York by and between representatives of the seller's 
broker and the purchaser's broker. In such cases, it is 
apparent that the N.Y.S.E. member acts as broker or agent 
for the purchaser; consequently, none of the incidents 
described in the above referred to opinion occur in the 
State of Texas and the tax does not accrue. 

In certain instances N.Y.S.E. members are permit- 
ted to make sales of a listed stock off the floor of the 
Exchange. In such situations the member may not be acting 
as a broker, but as a dealer for its own account. Conse- 
quently, you are advised that if the N.Y.S.E. member in the 
instant fact situation purchased the stock for its own 
account and re-sold it to Customer A, the transaction is 
taxable, since the sale and delivery occurred in Texas. In 
this connection, it makes no difference whether the N.Y. 
S.E. is domiciled in Texas or is a branch office of an out- 
of-state firm. 

You have also asked us whether or not we agree 
with the conclusions drawn in a brief submitted with your 
request. From the foregoing discussion it is apparent 
that we agree with that portion of the brief dealing with 
New York Stock Exchange transactions, The brief also sets 
forth the following transaction: 

II . . .For example, A, a resident of Beaumont, 
Texas, might personally present to your Texas 
Transfer Agent for record transfer a certifi- 
cate issued to B with a record post office 
address of Beaumont, Texas, duly endorsed by 
B with his signature guaranteed by a Beaumont 
bank. The probability would appear to be that 
a gift or sale occurred between A and B, with- 
out the intervention of a broker, in Beaumont, 
Texas which would require payment of a tax. 
If in fact no sale, agreement to sell or memo- 
randum of sale between the parties was made in 
Texas but A and B had met in California, for 
example, where they had agreed upon the trade 
and delivery of endorsed certificate had been 
made, then no tax would accrue although the 
transferee brought the endorsed certificate 
back to Texas with him and presented it to a 
Texas transfer agent to transfer the stock 
into his own name. Conversely, your New York 
transfer agent might receive by mail from the 
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State of Washington, for example, a certi- 
ficate issued to X with recorded mailing 
address of Washington state with request to 
make transfer to Y with a recorded Washing- 
ton state address in which case all the 
probabilities would appear to be that the 
transfer resulted from a gift or sale con- 
sumated in Washington state free from the 
tax. The true fact might have been that X 
and Y met in Texas where they agreed upon 
a purchase and sale of the shares and 
delivery of the certificate was made, re- 
sulting in a taxable transaction." 

These conclusions are based upon and involve application of 
the principles set forth above, and are also correctly drawn. 

A complete discussion of the principles set forth 
herein is found in Attorney General's Opinion No. o-3713. 
Based on this opinion, Opinion No. O-3594 discusses the 
taxability of several different types of transactions. 
These opinions are submitted herewith for your consideration. 
It should be noted that these opinions have been qualified 
by, Attorney General's Opinion No. ww-58 a copy of which is 
also attached hereto. 

SUMMARY 

The taxability of a transaction 
between a resident of Dallas and a New 
York Stock Exchange member in Dallas, 
whereby the Dallas resident purchases 
stock in a Texas corporation, depends on 
the position occupied by the N.Y.S.E. 
member. If the member acts as broker or 
agent for the purchaser, then under New 
York Stock Exchange rules, the agreement 
to sell, the sale, and delivery of th,e 
shares is made by and between represen- 
tatives of the seller and the purchaser 
in the state of New York; consequently, -- -- 
no tax accrues. However, if the N.Y.S.E. 
member purchases the stock for its own 
account, and then sells it to the Dallas 
resident, the transaction is taxable, 
since the sale and delivery to the 
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resident are made within the State of 
Texas. 

Very truly yours, 

WILL WILSON 
Attorney General 

BY VL 
J.@c N. Price 
Assistant 
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