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AUSTIN PI. Texan 

September 21, 1959 

S. Calvert Opinion No. ~-706 Honorable Robert 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station Re: Applicability of H.B. 
Austin 11, Texas 11, Chapter 23, 3rd 

Special Session, 56th 
Dear Mr. Calvert: Leg., to hotels. 

By letter dated August 28, 1959, you have requested 
an opinion on certain questions dealing with the new hotel 
occupancy tax. Since your questions are numerous, each 
wlll~be stated and answered individually. 

Question No. 1: Is the character of accommodations 
taxed by the new act limited to sleeping rooms? 

Answer: Article 23.02(a) of House Bill 11 provides: 

"There IS hereby levied a tax upon the 
cost of occupancy-of any EQpm or w 
furnished by any hotel where such cost 

the rate of Two Dollars 
such tax to be equal to 
paid by the occu- 

pant. . .' 

Occupant is defined In the Act as: 
I, . . .anyone, who, for a consideration, 

uses, possesses, or has the right to use 
or possess any room or rooms In an 
under any a, concession, 
of access, license, 

perm+,hZiit 
contract or agreemen .' - 

It Is apparent that the.Hotel Occupancy Tax is not 
limited to sleeping rooms, but is collectible on the price 
charged for any lease, concession, right of access, license, 
contract, or agreement for any room or space in a hotel. 

Question No. 2: .If the tax Is collectible upon other 
than sleeping rooms, is it collectible is situations where a 
hotel owns or has control of a building or space located 
separate and apart from the hotel Itself, but which on occasion 
may be used for certain functions by people, including guests 
of the hotel? 
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Answer: The term "hotel" means any buildin or 
buildings in which the public may, for a consdn:obtain 
sleeping accommodations. Art. 23.01(a), H.B. 11. Such 
tax is to be levied upon the cost of occu ant 
as defined above. ---4+&p~~c;jtym~~~~m"~ Art. 23.02, H.B. ii. 
the use or possession, or the right to the use or possession, 
of any room or rooms & a hotel. Art. 23.01(c), ~3. il. 
It Is clear that the tax Is not collectible on rentals or 
char.ges imposed on buildings owned by a hotel, which are 

se arate from the hotel and which are not used 
!?kFegr* letting sleeping accommodations. 

Question No. 3: In Instances where a hotel extends 
credit to a guest, is the tax due when occupancy occurs, or 
when the account Is actually paid? 

Question No. 3A: Is the tax due In cases where 
guests leave w~lthout paying their bill, thereby becoming 
what is known In: the trade as "skippers"? 

Answer: The tax,18 levied upon the consideration 
paid by the occupant. Art. 23.02, H.B. 11. The tax Is to 
be collected by the hotel. Art. 23.03, H.B. 11. Article 
23.04 provides: 

"On the last day of the month following 
each quarterly period, every person required 
In Article 23.03 hereof to collect the tax 
imposed herein shall file a report with 
the Comptroller showing consideration paid 
for all room occuuancles In the Drecedinn 
quarter, the amount of tax collected on such -. and any other Information as the 

may reasonably require. Such 
person shall pay the tax duo on such oczupan- 
clesat the time of filing such report. 
(Enphasls added;) 

The foregoing language clearly indicates that the 
tax Is due from the hotel only In cases where the consideration 
has been collected from the occupant. Consequently where a 
person la given a complimentary room or "skips" with?& paying, 
no tax Is due, since no consideration has been paid. For 
the same reason the hotel need~not remit taxes~due on accounts 
~where credit has been extended until the cost of ocoupancy 
has actually been paid by the occupant. 

1 
It should be noted that anytime a "skipper" Is brought to heel 
and made to pay, the tax is due from the hotel. 
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Question No. 4: How Is the tax collectible 
upon the "American Plan," I.e., the system under which a 
guest pays lump-sum for meals and lodging? 

Answer: The tax Is upon the cost of occupancy 
and not upon the cost of meals. Art. 23.01(b), H.B. 11. 
Consequently, such cost must be segregated ln20rder to 
calculate the tax upon the cost of occupancy. 

Question No. 5: .Is the tax to be paid upon the 
rentals of equipment such as television sets and radio sets 
that are not an Integral part of the furnishings of the room? 
Is It levied In situations where air conditioners are rented 
wholly separate and apart from the room rental? 

Answer: Again, the tax is upon the cost of occupancy. 
Where radios, TV sets or air conditioners are rented separate 
and apart from the room, and a separate charge made therefor, 
the tax does not apply. However, in situations where no 
separate charge Is made.and the air conditioner, radio or 
TV set Is furnished with the room, the tax Is levied on the 
total cost of occupancy. 

Question No. 6: In situations where a lessee occupies 
a space under conditions that the term of his occupancy Is 
not known at the time he takes possession, is the tax applicable 
for the first 30 days of occupancy even though the lessee 
remains in possession for more than 30 days? 

Answere: The hotel occupancy tax 1s not imposed 
upon a "permanent resident." The term "permanent resident" 
Is defined by the act asz 

.any occupant who has or shall have 

'1. 
the ri ht to occupancy of any room or rooms 
In t e otel for at least 30 consecutive days 

> durlns the current calendar year or preceding 
year. 

2 
-In this conneatlon we note that the Department of Revenue 
of the state of Pennsylvania has adopted a regulation whereby 
a certain percentage of the total cost Is allocated to meals. 
This is a procedure your department may deem expedient In 
administering this particular aspect of the Act. 
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A peraon Is a permanent resident If he enters possession under 
a lease having a term of at least 30 or more consecutive days, 
since he has the right to occupancy for such term. However, 
In Instances where the original lease term~or commitment Is 
less than 30 days, the occupant does not achieve the status 
of a permanent resident until he has actually occupied the 
premises for 30 consecutive days. Therefore, in such situations, 
the person would owe the tax for the first 30 days; thereafter, 
he would be relieved of the tax because of his status as a 
permanent resident. 

Your last question Is directed to whether or not the 
tax applies to rooms rented from hotels by the Federal Government 
when moving draftees to reception centers. 

It is well settled that In the absence of express 
federal permission the State cannotlevy an excise or use tax 
upon an Instrumentality of the Federal Government. Attorney 
General's Opinions No. W-598 and h'W-582. Therefore, under 
the facts stated, you are advised that the tax Is not applicable.3 

The character of accommodations taxed 
under the new hotel occupancy tax Is not limited 
to sleeping rooms, but Is not collectible on 
buildings physically separated from the hotel 
not used for letting sleeping accommodations. 

The tax is due upon the consideration 
actually paid for occupancy and at the time 
of payment thereof. 

The tax is not due upon food served pur- 
suant to the "American Plan," nor is It due 
upon radios, televlslcnsets or air conditioners 
rented separate and apart from a room and for 
which a separate charge Is made. 

A person is a "permanent resident" ff he 
enters occupancy under a leasg the duration 
of which is at least 30 consecutive days, or 
if he has actually occupied a room or space 
for at least 30 consecutive days. 

3 
This opinion is limited to instances where rooms are actually 
rented and used by or on behalf of a Federal instrumentality 
in the course of Its official functions. 
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The tax does not apply to rooms rented 
to the Federal Government In the course of 
moving draftees' to reception centers. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

By%& 
Assistant 
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