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Dear Mr. Calvert: C.S. and related questions. 

You have requested an opinion on the following questions 
pertaining to the taxes imposed by Chs. 20 and 23 of H.B. 11, 
3rd C.S. of the 56th Legislature: 

"1 . Are items purchased by the Board of 
Control for use by State Agencies or for use 
by the State in any form subject to the tax 
levied by this Article B.B. 11, Ch. 2q? 

"2. Some State Agencies are not required 
to make the purchases through the Board of 
Control. Are items purchased by these Boards 
or Agencies for the use of this Agency or 
for the use of the State or Its employees 
subJect to the tax levied under this Article? 

"3 . Is a state employee traveling at state 
expense required to pay the hotel occupancy 
tax levied under Chapter 23 of this Article? 

"In the event you hold that items sold under 
questions 1 and 2 of this request are taxable, 
then is the seller of such item6 required to 
obtain a permit?" 

Ch. 20 of H.B. 11 levies certain excise taxes upon users of 
the products specified therein. Article 20.07, Sec. (a) provides: 

"Every retailer who makes a sale or distri- 
bution of an Item taxable under this Chapter 
In Texas to the user shall rdd thn amount cf 
said tax- to the selling pri'e of such item which 
said tax shall be collected +'rom the nurchaeer 
or recipient or' such item at the time of such 
saie or dlstr,lbdtiol., and said tax shit11 be 
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reported and paid to the State of Texas as 
hereinafter provided." 

'User" is defined in Article 20.01(p): 

"'User' shall mean and include every 
person who purchases, uses or acquires In 
any other manner any item taxable under 
this Chapter for his own use in Texas and 
who does not purchase or acquire same for 
the purpose of resale." 

"Person" is defined by Article 20.01(a): 

"'Person' shall mean and include any 
individual, firm, co-partnership, joint 
venture, association, social club, fraternal 
organization, corporation, estate, trust, 
business trust, receiver, assignee for the 
benefit of creditors, trustee, trustee in 
bankruptcy, syndicate, the United States, 
any agency, institution or instrumentality 
of the United States, this State, any agency, 
institution, political subdivision or ln- 
strumentality of this State, or any other 
group or combination acting as a unit." 

The conclusion that the tax Imposed by Ch. 20 applies to 
items purchased by the State of Texas is inescapable; there~ 
is no exemption from such tax either in the statutes or the 
Constitution of the State of Texas.l 

1 
In this connection, attention Is directed to the case of 

State v. City of El Paso, 143 S.W.2d 366 (Tex.Sup.Ct. 1940) 
I hi h it h Id that the City of El Paso was not exempt 
f:oi p&mentwty eicise taxes upon gasoline used by the city 
purchased in the state of New Mexico. The holding was based 
upon the fact that since the Texas Constitution exempted munlcl- 
pal corporations only from ad valorem, Income, and occupation 
taxes, the city was not exempt from the payment of an excise 
tax. The contention of the city that it was not a corporation 
or agency within the meaning of the word "person" contained In 
the motor fuel excise tax law was over-ruled by the Court in 
the following language: 

"We think the statutory definition of 'person' 
as contained in subdivision (e) of Article 7065a-1 
covers all corporations or agencies which actually 
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However, even though the State is subject to the taxes 
imposed by Ch. 20, it cannot pay them.~ Article VIII, Section 
6 of the Texas Constitution states: 

"No money shall be drawn from the Treasury 
but in pursuance of specific appropriations 
made by law; nor shall any appropriation of 
money be made for a longer term than two years, 
except by the first Legislature to assemble 
under this Constitution, which may make the 
necessary appropriations to carry on the govern- 
ment until the assemblage of the sixteenth 
Legislature." 

In reference to this Section, Attorney General's Opinion 
No. O-6794 (1945) held that in the absence of a specific 
appropriation providing for payment of taxes due counties and 
school districts on prison land, the Texas prison system could 
not pay such taxes from prison Income. Under the authority of 
this opinion, it is obvious that agencies of the State of Texas 
may not pay the taxes imposed by Ch. 20 unless a specific appro- 
priation for such purpose is made by the Legislature. (In this 
connection, it does not matter whether state agencies make 
purchases independently or through the Board of Control.) No 
such appropriation has been made. 

Article 20.11 of H.B. 11 states: 

"(a) From and after the effective date of 
this Chapter, a11 retailers of items taxable 
under Articles 20.02, 20.03 and 20.04 of this 
Chapter in this State, now engaged or who desire 
to become engaged in the sale, use or distri- 
bution of items taxable under Articles 20.02, 
20.03 and 20.04 of this Chapter, fihall obtain 
a permitJ. . .No retailer shall make a sale, use 

1 (Cont'd.) 
sell motor fuel In Texas. This being true the 
statute also 
which use motor fuel 
sale in this State." (Raphasis added.) 

It Is apparent that any attempt to extend the constitutional 
exemption of municipal corporations from occupation, income 
and ad valorem taxes so as to relieve the State from payment of 
the taxes in question would be mollified by the reasoning and 
language of the foregoing case. (The Texas Constitution contains 
no other exemption provision applicable to the facts in issue.) 
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or distribution of an item taxable under Articles 
---f- 20.02, 20.03 and 20.0 of this Chapter until 

such application has been filed and a permit 
has been obtained." 

Though the State has no authority to pay the taxes imposed 
upon the items specified in Chapter 20, such items, when sold 
to the State, are technically "taxable" within the meaning of 
Article 20.11. Therefore, persons making sales of such Items' 
to the State are required to obtain a permit. 

Your last question is directed to whether or not state 
employees traveling at state expense are required tomy the 
hotel occupancy tax levied under Chapter 23 of H.B. 11, 3rd 
C.S. of the 56th Legislature. 

State employees renting hotel rooms in the course of 
travel at State expense may be compensated in two ways: 

1. By a per diem reimbursement in lieu of actual expenses. 

2. Reimbursement of actual expenses incurred. 

In neither situation does the State of Texas contract directly 
with the hotel. Regardless of how the state employee is 
reimbursed when he rents a hotel room, he is acting in his 
private capacity and incurs the tax in such capacity. Payment 
of the tax and the price of occupancy is made out of the 
employee's private funds; the employee does not act as the agent 
of the State in renting the hotel room, and payment for occu- 
pancy of the room is not made out of state funds. The employee 
is (within practical limits) at liberty to stay in the hotel 
of his choice, or not to stay Fn a hotel at all. The employee's 
expenses are reimbursed according to his contract2 with the 
State. Under these facts, the tax is not imposed upon the 

2 
Expense reimbursement is part of the employment contract with 
the State. To illustrate, an employee compensated on a per 
diem basis receives the same amount for each day's travel re- 
gardless of the price of any hotel room that might have been 
rented (and regardless of whether a hotel room was actually 
rented) in the course of such travel. Obviously In this situa- 
tion there is no direct connection between the State and the 
hotel. Likewise, In cases where the employee is paid for actual 
expenses, reimbursement is made pursuant to the employement con- 
tract. The State merely contracts with the employee to reimburse 
him for actual expenses incurred. The price of occupancy of a 
hotel room is merely one of such expenses, as is the hotel occu- 
pancy tax. The State does not contract directly withtie hotel, 
and does not act through the employee as agent when the employee 
rents a hotel room. 
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State, consequently, there is no question as to whether the 
State is liable for payment thereof. The tax is a llablllty 
of and must be paid by the employee. 

SUMMARY 

Though agencies of the State of Texas are 
subject to the taxes imposed by Chapter 20 of 
H. B. 11, 3rd C.S., 56th Leg., there is no appro- 
priation specifically for the purpose of paying 
the taxes; therefore, the State may not pay them. 
But even though the State is prevented from pay- 
ing the taxes, the items specified in Chapter 20 
are technically "taxable"; consequently persons 
selling such items to the State are required to 
obtain the permit required by Article 20.11 of 
said Chapter. 

A State employee traveling at state expense 
is required to pay the hotel occupancy tax; the 
employee acts in his private capacity in con- 
tracting for the hotel room and incurs the tax 
in such capacity. The State does not contract 
with the hotel for payment of the price of occu- 
pancy, but only reimburses the employee, either 
on a per diem basis, or by paying him for actual 
expenses Incurred (in which latter case the tax 
paid by the employee is one of such actual expenses). 
Under these circumstances, there is no question of 
whether the State is liable for payment of the tax. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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