
Honorable J. R. Owen 
County Attorney 
Willlamson County 
Georgetown, Texas 

Dear Sir: 

OF-TEXAS 

November 27, 1959 

Opinion No. WW-751 

Re: Questions concerning House 
Bill 48, Acts 56th Legis- 
lature, Second Called Ses- 
sion, relating to certain 
conditions for the issuance 
of marriage licenses by the 
county clerk. 

You have requested an opinion concerning House Bill 
48, Acts 56th Legislature, Second Called Session, 1959, Chapter 
20, Page 113, on the following two questions: first, as to 
whether certain parts are in violation of Section 35, Article 
III of the Constitution of Texas, and secondly, as to whether 
the provisions in paragraph (a) of House Bill 48 that the re- 
turned marriage license shall be retained by the issuing clerk 
Is to be construed as mandatory on the clerk. 

The relevant Constltutiona~l provision Is as follows: 

"Sec. 35. No bill, (except. general appro- 
priation bills, which may embrace the various 
subjects and accounts, for and on account of 
which moneys are appropriated) shall contain 
more than one subject, which shall be express- 
ed in Its title. Wit if any subject shall be 
embraced in an act, which shall not be ex- 
pressed in the title, such act shall be void 
only as to so much thereof, as shall not be 
so expressed." 

The relevant portions of House Bill 48 are as fol-, 
lows: 

"An Act relating to the requirement of con- 
sent of parent or guardian of certain parties 
before said parties may marry or a marriage 
license be issued to them and relating further 
to the'issuance of marriage licenses by the 
county clerk after a prescribed period of three 
(3) days from the date of the filing of the ap- 
plication; amending Article 4605, Revised Civil 
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Statutes of Texas, 1925; providing the county 
judge may waive certain requirements; and de- 
claring an emergency. 

"Pe it,enacted by the Legislature of the State 
of Texas: 

"Section 1. Article 4605 of the Revised 
Civil Statutes of Texas, 1925, is amended to 
read as follows: 

'I Article 4605. Consent of parent or 
guardian and issuance of license. 

"'(a). An 
twenty-one (21 7 

unmarried male of the age of 
years or upwards, or any un- 

married female of the age of eighteen (18) years 
or upwards and not otherwise disqualified, is 
capable of contracting and consenting to marrlage;~ 
but no female under the age of eighteen 18 years 
and no male under the age of twenty-one t 1 21 years 
shall enter Into the marriage relation, nor shall 
any license issue therefor , except upon the consent 
and authority expressly given by the parent or guard- 
ian of such underage applicant in the presence of 
the authority issuing such license; provided further 
that If the certificate of a duly licensed medical 
doctor or osteopath acknowledged before an officer 
authorized by law to take acknowledgments and stat- 
ing that such parent or guardian Is unable by rea- 
son of health or Incapacity to be present in per- 
son, is presented to such licensing authority, 
the license may issue on the written consent of 
such parent or guardian, acknowledged In the same 
manner as the accompanying medical certificate. 
Any such certificate and written permission shall 
be retained by the officlal,issuing the marriage 
license, together with the returned license. . . . 

"l(b). The county clerk, upon application In 
writing signed and sworn to in person before him 
by both of the parties to be married setting forth 
their places of residence and setting forth their 
full names and ages as the same appear upon a certl- 
fled copy of birth certificate, or upon a current 
motor vehicle operator's, chauffeur's, or commer- 
cial license or upon a current voter's registra- 
tion certificate, or upon a current passport or 
visa or upon any other certificate, license or 
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ment by 

document issued by or existing pursuant to the 
laws of any nation or of any state or other govern- 
mental subdivision thereof, when each such document 
accepted as proof of identity and age is described 
with reasonable particularity in the application 
shall also set forth that such persons to be 
married are not disqualified or incapable of 
entering into the marriage relation, nor of 
the relationship prohibited by law, and being 
satisfied of the truth and sufficiency of such 
application and that there Is no legal impedi- 
ment to such marriage, and after application for 
such marriage license has issued, shall issue 
the license authorizing such marriage; provided, 
however, that In the event the male party is 
under the age of twenty-one (21) years or the 
female party is under the age of eighteen (18) 
years such application shall have been on file 
in the County Clerk's office for a period of 
not less than three (3) days."' 

Article 4605, Vernon's Civil Statutes, before amend- 
House Bill 48, reads as follows: 

"No clerk shall Issue a license without the 
consent of the parent or guardian of the parties 
applying, if there be a guardian. Such consent 
may be given in person, or in writing signed and 
acknowledged by said parent or guardian before an 
officer authorized to take acknowledgments, unless 
the parties so applying are, in the case of the male 
twenty-one years of age and In the case of the female 
eighteen years of age. If there be any doubt in the 
mind of the clerk, he shall not issue said license 
unless there shall be presented to him a sworn cer- 
tificate from the parent or guardian or some person 
other than the contracting parties that the contract- 
ing parties have attained the ages aforesaid. Noth- 
ing herein shall be construed to affect the issuance 
of marriage license in seduction prosecution. If 
a minor has neither parent nor guardian, then the 
clerk shall not issue a license without the consent 
of the county judge of the county of the residence 
of such minor, such consent to be in writing and 
signed and acknowledged by such county judge." 
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As to your first inquiry, we quote from your request 
as follows: 

"Is that portion of H.B. #48 which applies 
to persons over 18 years of age, if female, and 
over 21 years of age, if male, valid or is same 
Invalid as being contrary to the provisions of 
section 35, Article 3 of the Texas Constitution? 
If said portion of H.B. #48 Is invalid, is all 
of section (b) of H.B. #48 invalid or are the 
provisions of section (b) of H.B. #48 In so far 
as applicable to male persons under the age of 
21 years and female persons under the age of 
18 years?" 

The purpose of Section 35, Article III of the Texas 
Constitution in requiring a caption expressing the subject of 
the bill Is to enable interested persons to be reasonably ap- 
prised of the contents of the bill upon a reading merely of the 
bill18 title. Schlichting v. Texas State Hoard of Medical 
Examiners, Tex . 310 S.W.2d 557 (19%). This purpose 
may be accosished bycaption couched in broad and general 
terms so long as it remains reasonably informative of what fol- 
lows in the body of the bill. 
tion District, 284 S.W.2d 275 

Atwood v. Willacy County Naviga- 
(Civ.A kerror), 

Where, as in the case of House Bill 
amendatory of a prior article, 

a: the bill in auestion is 
the caption will be adequate though 

merely naming the prior article and stating that the article is 
amended by the present bill, provided that the provisions of the 
amendatory bill are germane to the amended article. Schllchting v. 
Texas State Board of Medical Examiners, supra. See Board of Water 
Engineers v. City of San Antonio, 155 Tex. 111, 283 S.W.2d '722 
11955). If the caption of an amendatory bill contains, in addi- 
tion, explicit reference to certain provisions in the bill, then 
the caption is adequate as to those provisions without regard to 
the rule requiring that amendatory provisions be germane to the 
amended article. 
(1958). 

Shannon v. Rogers, - Tex. -, 314 S.W.2d 810 

The purpose of House Bill 48 Is to establish certain 
conditions, among them the requirement of parental consent, which 
must be met to the satisfaction of the County Clerk before he is 
authorized to issue a marriage license. Admittedly the require- 
ment of parental consent, set forth in paragraph (a) of House 
Bill 48, applies only to such underage 
visions of paragraph (b) of House Bill fi 

ersons, while the pro- 
8 (except for the pro- 

vlso appended at the end of paragraph (b)) apply without re- 
striction as to age. These provisions of paragraph (b), except 
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for the portions dealing with ascertaining the absence of legal 
disqualification of the parties or prohibition of the marriage, 
establish a procedure -- namely, the presentation of documents 
establishing the applicant's age and identity -- by which the 
clerk is enabled to ascertain whether the requirement of parent- 
al consent is applicable. A similar but less detailed procedure 
directed toward the same end, likewise applicable without re- 
gard to age, is provided for by Article 4605: 

II , . . If there be any doubt in the mind of 
the clerk, he shall not Issue said license un- 
less there shall be presented to him a sworn 
certlffcate from the parent or guardian or some 
person other than the contracting parties that 
the contracting tarties have attained the ages 
aforesaid. . . . 

In light of the presence in the amended Article of 
this provision identical in purpose with, and similar in other 
respects to, the questioned provisions of the amendatory bill, 
it is our opinion that the latter provisions are germane to the 
amended article. Since, further the caption of House Bill 48 
contains a reference to Article 4605, the caption satisfies 
the requirement of Section 35, Article III of the Constitution 
as to these provisions of House Bill 48. 

Of paragraph (b), this leaves unaccounted-for only 
the portion dealing with ascertainment of absence of legal dis- 
qualification or prohibition as a condition for issuance of a 
license, viz., "The county clerk . . . shall also set forth 
that such persons to be married are not .dlsquallfied or incapable 
of entering Into the marriage relation, nor of the relationship 
prohibited by law, and being satisfied . . . that there is no 
legal impediment to such marriagz, . . . shall issue the license 
authorizing such marriage; . . . (No question has been raised 
as to the construction of the phrase "nor of the relationship 
prohibited by law", but although its meaning in this context is 
not clear, the subject with which this phrase is Intended to 
deal Is apparent.) The purpose and effect of Article 4605 be- 
fore amendment, like that of House Bill 48, is to establish 
certain conditions which must be met and procedures which must 
be followed before the County Clerk is authorized to issue a 
marriage license. Accordingly, it is our opinion that the cap- 
tion of House Bill 48 in mentioning Article 4605 is sufficient 
to give fair notice of provisions such as the one just mention- 
ed, since this provision establishes a procedure which the Clerk 
must follow before Issuing a license and is therefore germane to 
the amended article, notwithstanding that this particular pro- 
cedure is not among those which the amended article establishes. 
Schlichting v. Texas State Board of Medical Examiners, supra. 
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As to 
that House Bill % 

our second inquiry, we are of the opinion 
8, in stating "Any such Lf;hysician'g certi- 

ficate and written permission shall be retained by the offi- 
cial issuing the marriage license, together with the returned 
license" (emphasis added), does not direct the Clerk to retain 
the returned marriane license, but merely evidences a presupposi- 
tion by the Legisla&re that the Clerk has heretofore followed 
a practice of retaining the license. In fact, the Clerk is and 
has heretofore been under a duty; imposed by Article 6596, 
Vernon's Civil Statutes, to return the license after its recorda- 
tion "to the party entitled thereto", which in the case of a 
marriage license is a party to the marriage which the license 
authorizes. Attorney General's Opinion 0-4624 (1942). Article 
6596 is as follows: 

"Every such instrument shall be considered 
as recorded from the time it was deposited for 
record; and the clerk shall certify under his 
hand and seal of office to every such Instrument 
of writing so recorded, the hour, day, month and 
year when he recorded it, and the book and page 
or pages in which It is recorded; and when re- 
corded deliver the same to the party entitled 
thereto." 

Recordation of the marriage license is required by Article 4606, 
Vernon's Civil Statutes: 

"The clerk shall record all licenses so .%a- 
sued by him in a well bound book kept for that 
purpose. It shall be the duty of the person 
solemnizing the rites of matrimony to indorse 
the same on the license and return it to the 
county clerk within sixty days after the cele- 
bration aforesaid such return shall be recorded 
with the license." 

There being no requirement in House Bill 48 that the 
Clerk retain the license, the question of whether such a re- 
quirement is permissive rather than mandatory does not arise. 

1. Para aph (b) of House Bill 48, Acts 
of the r 5 th Legislature, Second Called 
Session, 1959, Chapter 20, page 113, is 
not Invalid under the requirement of Sec- 
tion 35, Article III of the Constitution 
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of Texas that the caption of a bill ex- 
press the bill's subject. 

2. House Bill 48 does not require that 
the County Clerk retain the returned 
marriage license after its recordatlon by 
him. 

Very truly yours, 

LH:ms:zt 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

Assistant 
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