
Honorable Ralph Prince 
Criminal District Attorney 
Box 2403 
Longview, Texas 

Opinion No. Ww-773 

Rc: Questions concerning 
House,&11 48, Acts 
56th Legislature, Se- 
cond Called Session, 
relating to issuance 
of marriage licenses 

Dear Mr. Prince: by the County Clerk. 

You have requested an opinion concerning 
House Bill 48, Acts 56th Legislature,~,.Second Call- 
ed Session, 1959, Chapter 20, Page X13, on the 
following three questions which we quote from 
your request: 

"Question 1: Must the doctor's 
certificate and written parental con- 
sent provided for in,Sec. (a) be && 
nowled ed or 
F5Tzmhzvit? 

should it be sworn to as 

"Question 2: Must the clerk re- 
tain all original marriage licenses 
returned to him, only those issued 
on doctor's certificate and written 
parental consent, or in g instance? 

years? If,,not, what requirements may 
he waive? 
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The relevant port:ons of House Bill No. 48 are 
as follows: 

“Section 1. Article 4605 of the 
Revised Civil Statutes of Texas, 1925, 
is amended to read as follows: 

“‘Article 4605. Consent of parent 
or guardian and issuance of license. 

” I (a). Any unmarried male of the 
age of twenty-one (21) years or upwards, 
or any unmarried female of the age of 
eighteen (18) years or upwards and not 
otherwise disqualified, is capable of 
contracting and consenting to marriage; 
but no female under the age of eighteen 
(18) years and no male under the age of 
twenty-one (21) years shall enter into 
the marriage relation, nor shall any li- 
cense issue therefor, except upon the 
consent and authori’ty expressly given 
by the parent or guardian of such’under- 
age applicant in the presence of the author- 
,ity issuing such license; ‘provided fur- 
ther that if the certificate of a duly 
licensed medical doctor or osteopath, 
acknowledged before an officer authorized 
by law to take acknowledgments and stat- 
ing that such parent or guardian is unable 
by reason of health or incapacity to be 
present in person, is presented to such 
licensing authority, the license may issue 
on the written consent of such parent or 
guardian, acknowledged in the same manner 
as the accompanying medical certificate. 
Any such certificate and written permission 
shall be retained by the official issuing 
the marriage license, together with the 
returned license. Nothing herein shall be 
construed to effect the issuance of a 
marriage license in a seduction prosecu- 
tion. If ‘a minor has neither parent or 
guardian, then the clerk shall not issue 
a license without the consent of the county 
judge,of the county of the residence of such 
minor, such consent to be in writing ana 
signed and acknowledged b,y such county judge. 
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"l(b). The county clerk,'upon appli- 
cation in writing signed and sworn to in 
person before him by both of the parties to 
be married setting forth their places of 
residence and setting forth their full names 
and ages as the same appear upon a certi- 
fied copy of birth certificate, or upon a 
current motor vehicle operator's, chauffeur's, 
or commercial license or upon a current voter's 
registration certificate, or upon a current 
passport or visa or upon any other certifi- 
cate, license or document issued by or exist- 
ing pursuant to the laws of any nation or of 
any state or other governmental subdivision 
thereof, when each sudh document accepted as 
proof of identity and age is described with 
reasonable particularity in the application, 
shall also set forth that such persons to be 
married are not disqualified or incapable 
of entering into the marriage relation, nor 
of the relationship prohibited by law, and 
being ,satisfied of the truth and sufficiency 
of such application and that there is no legal 
impediment to such marriage, and aft,er ap- 
plicatlon for such marriage license has is- 
sued, shall issue the license a,uthorizing 
such marriage; provided however, that in 
the event the male party is under the age 
of twenty-one (21) years or the female party 
is under the age of eighteen (18) years such 
application shall have been on file in the 
County C'lerk's office for a period of not 
less than three (3) days. 

"l(c). Provided however that the county 
judge in his discretion may waive the re- 
quirements listed in (a) and (b) above.'" 

With regard to your first question, it is our 
opinion that, whatever might be said in favor of a re- 
quirement that these documents be sworn to the re- 
quirement of paragraph (a) of 'House Bill 46 is plainly 
that the physician's certificate and parental consent 
be,acknowledged 'before an officer' authorized by law 
to take acknowledgments", rather than being sworn to. 

With regard to your Question 2, it was held in 



. . 
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Attorney General’s Opinion No. WW-751 (1959) that 
House Bill No. 4% does’ not direct the Clerk to retain 
the returned marriage license in any instance; accord- 
ingly, only your Question 1, just discussed, and Ques- 
tion 3 remain open fork determination in the present 
opinion. 

With regard to your Question 3, it is our 
opinion that paragraph (c) of Section 1 of Hous,e Bill 
48, in stating “provided however, that the county 
judge in his discretion hay waive the requirements list- 
ed in (a) and (b) above’“, is intended to vest in the 
county judge authorit to waive all requirements con- 
tained in paragraphs “i a) and (b)of Section 1. There 
remains the question of which provisions of paragraphs 
(a) and (b) constitute “re uirements” within the con- 
templation of paragraph (~7. It is sufficient to say, 
however, without undertaking to en,umerate these pro- 
visions individually, that the effect of paragraph (c) 
is that all acts whi,ch by virtue of House Bill 48, Sec- 
tion 1, are required to ,be performed by any person as 
a condition, for the proper issuance of, a marriag~e license, 
may be held by the county judge in his discretion to be 
unnecessary for such issuance. Thus, for example, para- 
graph (c) is applicable--though not exclusively so-- 
to the requirement contained in paragraph (b) that the 
clerk shall not.issue a license to certain applicants 
unless the application shall hive been on file in the 
count?? clerk’s office,for a period of not less than 
three” days. 

(1) 

(2) 

SUMMARY 

Paragraph (a) of Section 1 
of House Bill 48, Acts 56th 
Legislature, Second Called 
Session, 1959. Chapter 20, 
Page 113, requires- th,at the 
physician’s certificate and 
written parental ‘consent 
provided for therein trust 
be acknowledged rather than 
being sworn to. 

Paragraph (c) of Section 1 
of House Bill 4% vests in 



Hon. Ralph Prince, page 5 (w-773) 

the county judge authority to 
waive all oequirements contain- 
ed in paragraphs (a) and (b) of 
Section 1 of House Bill 48. 

Very truly yours, 

WILL WILSON 
Attorney General 'of Texas 
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